10 x mat

Mat är ju en stor del av upplevelsen på en resa, det tycker i alla fall vi. Här följer några länder och platser som vi minns och kan rekommendera för matens skull. Har du något land eller någon plats du minns speciellt just för maten? /Helena

Aperitivo Italien1. Aperitivo i Italien – I Italien, bland annat i Milano, kan man på eftermiddagen få en drink med gott tilltugg. Me like! Dessutom finns ju i Italien alla goda tomater, oliver och skinkor…

McLobster Kanada2. Hummer och ostron i Kanada – I Halifax, vid Kanadas östkust, fanns det hummer, ostron, blåmusslor och pilgrimsmusslor i överflöd (se mer här). Man kunde till och med få Mc Lobster på Mc Donalds!

Kinamat i Asien3. Kinamat i Asien – Jag älskar kinesisk mat, så som man får den i Kina och andra asiatiska länder (som här i Malaysia). Flera små goda rätter som man kan sitta och plocka i…

Polen4. Rejäl mat i Polen – I Polen är maten rejäl och oftast god, även på enkla vägkrogar – och dessutom billig. Fast det kan lätt bli för mycket! På den här restaurangen i Krakow fick vi mat för ett helt kompani…

Gulasch Ungern5. Gulaschsoppa i Ungern – I Ungern är gulaschsoppan kryddig och innehåller rejäla bitar riktigt nötkött. Finns på nästan alla restauranger och är fantastiskt gott när man varit ute i kylan!

Äta med händerna Kenya6. Äta med händerna i Kenya – Traditionellt i Kenya gör man en liten boll av ugalin (klibbig majsgröt) och använder den sedan för att skopa upp kött- eller fiskgrytan. Ett intressant sätt att äta!

Fish Company Island7. Fiskrestauranger i Reykjavik – Restaurangerna i Reykjavik serverar fräscha råvaror från havet och vågar experimentera med influenser från resten av världen. Allra bäst är restaurangen Fish Market.

Skaldjur Smögen8. Skaldjur i Smögen – Några gånger har vi tagit husbilen till Smögen bara för att äta skaldjur. Gaaah, underbart! Handla hos Göstas Fisk och festa loss på räkor och havskräftor.

9. Matlagningskurs i Vietnam – Flera restauranger i Hoi An erbjöd matlagningskurs, vilket innebär att man följa med till marknaden, och sedan vara med och laga olika goda rätter. Intressant!

Snabbmat Ukraina10. Snabbmat i Ukraina – Den enda snabbmatskedja jag brukar sakna är den ukrainska Puzata Hata. Här får man goda soppor, krämiga sallader, goda piroger och en öl – för inga pengar alls.

Föregående

Riktigt bra TV-serier

Nästa

Våra byggplaner

11 kommentarer

 1. MMm, så mycket gott! Skulle vilja åka på matresor runt om i världen!

  Blir ju även billigare göra egna hamburgerbröd, ja förutom att det blir godare :) Sånt gillar jag! Och man vet vad de innehåller…

 2. Härligt att följa era 10 i topp-listor.
  I augusti 2000 bilade vi i Frankrike med stopp och övernattningar i mindre städer och ute på landsbygden enligt en i förväg uppgjord plan. Stannade bl. a. till på ett rätt oansenligt hotell, Val de Vienne, beläget längs Viennefloden långt ute på vischan. Där hade de en restaurang vid namn la Grimoleé ( troligen en restaurangskola ), där vi åt den mest fantastiska middag jag någonsin intagit. Bl. a. åt vi sniglar för första gången. Himmelskt gott!
  Annars är jag helsåld på det grekiska köket.

 3. Massor med god mat!

  Undrar om ändå inte Gösta i Smögen ligger bra till!

  15 maj 20011 stod vi på parkering ovanför bryggan med bobilen!

  Handlade hos Gösta och firade 45 år!

 4. Några matminnen….
  Kinesiskt gatukök med såååå god mat, efter ett antal ”finare” men mindre goda kinesiska måltider.
  Nyfångad rökt fisk i Österbotten, Finland.
  Fish and chips, Hvite sande, Danmark…

 5. Mmmm nu blir jag ju alldeles hungrig av alla matbilder! 😀
  Min absoluta favorit mat är hummus, baba ganoush, ”tahina with spices” å likanade… arabisk mat/meze. Skulle kunna leva på pita bröd, grönsaksstavar och hummus haha.

 6. BP

  Nu blev jag genast ännu hungrigare än jag redan var! Dregel, dregel! Vill ha rubbet, speciellt McLobster på Donken. Sedan skippar jag gärna gulaschsoppan. Paprika gillar inte mig;-)
  Å som du antydde så är kinesmat i Stockholm ganska långt ifrån originalet.
  Gillar spansk mat med serrano skinka och alla dessa härliga ostar som kostar en förmögenhet hemma.

 7. Mycket gott som ni visade och härliga foton. Och en resa går ju också i matens tecken. Kanadalobster blev jag sugen på bl.a.
  Jag är väldigt förtjust i asiatisk mat ochvarmt om hjärtat ligger kinamat som jag ätit i Peking på små syltor. Även i Peking har jag några gånger provat en champagnebrunch på St.Regis Hotel och den är otroligt minnesvärd och innehåller det mesta och bästa från de asiatiska köken, läckra skaldjur och Medelhavsinspirarad mat. Fantastiskt gott.
  Men svenska smögenräkor är också gott.
  Alltid roligt även med resor hemma i Sverige och Norden att prova olika landsdelars eller länders specialtiteter . Sen om allt är gott i min smak, det är något helt annat.

 8. admin

  Camilla, jag med!
  :)

  Steve, underbart när man hittar såna där pärlor! Och håller med om att grekisk mat är god.

  Lennart, kul att höra att ni också har ett bra minne av Smögen!

  Aktiva Dagar, det är inte alltid de lyxigaste ställena som ger de bästa matminnena…

  Alexandra, jag älskar också hummus och baba ganoush!
  :)

  BP, nej det är svårt att få bra Kinamat i Sverige… och håller med om att spanskt kan vara gott!

  Ditte, förstår att du ätit all möjlig kinesisk mat! Och visst är det gott att få variera, asiatiskt ibland, medelhavsmat ibland, och svenskt ibland!?

 9. Va roligt! Gillar er nya kategori ”10X” :)

 10. Så fint att ni har uppmärksamma det kinesiska köket – ett av världen bästa helt klart. Nä, nu får jag sluta sitta och läsa era 10 i topp-listor. Alldeles fööör inspirerande!

 11. admin

  Christine, kul att du gillar den! Det är roligt ibland att se över och tänka igenom platser där man varit och vad de ger!
  :)

  Marie, vi älskar det kinesiska köket! Tyvärr är ju kinamaten i Sverige ganska trist, men i Kina (och andra delar av Asien) kan man ju få helt fantastisk kinesisk mat!

Kommentera

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén