Ny bok om skandinaver

Det är spännande att läsa om andra länder och kulturer. Men det är också spännande att läsa om hur människor i andra länder uppfattar oss här i Skandinavien! I det senaste numret av Lonely Planet Traveller skriver Michael Booth att han ville gå bakom klichéerna i den nya boken ”The Almost Nearly Perfect People: The Truth About the Nordic People”. Det vill säga hur är skandinaverna när de tror att ingen lyssnar? Är danskarna verkligen lyckligast i världen, är svenskarna så sexuellt liberala som ryktet säger och vad gör norrmännen med alla oljepengar?

I artikeln ondgör han sig över att skandinaverna är oartiga och att de inte ler. Han kommer också fram till att danskarna kanske mer är tillfredsställda med livet än just lyckliga. Finnarna dricker inte mer än britterna utan mindre, men däremot allt på en gång. Norge tycker han att man ska besöka för den vackra naturen. I Sverige rekommenderar han en tripp till Umeå. När det gäller boken har den visst rört upp en hel del känslor. Svenska Dagbladet har recenserat den här. /Helena

Lonely Planet TravellerFrån senaste numret av Lonely Planet Traveller

Föregående

Nominerade till Bästa Reseblogg

Nästa

Riktigt bra TV-serier

7 kommentarer

 1. BP

  Gillar sådana böcker som alltid berör eller upprör! Gillar läsa om hur vi uppfattas av människor från andra länder. Jag gör ju samma sak när jag är utomlands – kolla befolkningen.

 2. Hihi det påminner mig om när jag och min kusin var i Kairo, då bodde vi hos en man som min familj känner (jag är halvegyptier) som bor i Egypten halva året och här i Sverige på sommarhalvåret. Han hade två brorsöner som vi umgicks mycket med där som aldrig hade varit i Sverige och när den här mannen, Muhammed skulle berätta för sin brorsöner hur det var i Sverige och att här pratar ingen med varann om man inte känner varandra osv och vi är väldigt isoloerade och det berodde absolut på att 6 månader om året var det så mycket snö så man kan inte ens vara ute!

  Tyckte jag var lite kul förklaring om hur vi är här i Sverige 😉

 3. Åh, jag älskar sådana böcker – den måste jag kolla upp! Tack för tipset!

 4. Roligt tips på bok! Väl värd att kollas upp!Tack för detta!

 5. admin

  BP, visst gör man det… och man skapar sig ju uppfattningar om hur folk är på olika platser…

  Alexandra, haha, skrattade när jag läste din beskrivning! Verkligen intressant att höra hur andra uppfattar en själv och ens kultur!

 6. Tycker att hans bok mest verkar handla om avundsjuka (för vi är så jäkla bra..). Svenskar är ett fritt folk, har ett rent land och ärliga , så tycker araberna om oss. Britter är fyllo och otrevliga enligt araberna. Inte konstigt han är b(r)itter.
  :)

 7. admin

  Anna i Qatar, haha, underbar analys!
  :)

Kommentera

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén