Meny Stäng

Europas största sanddyn – Dune de Pilat i Frankrike

Europas största sanddyn, Dune Du Pilat, är omkring 3 kilometer lång, 104 meter hög och 500 meter bred. Vi reser genom Frankrike och ville förstås inte missa denna sevärdhet. Följ med upp på Europas största sanddyn Dune du Pilat nära Bordeaux i Frankrike!

Att ta sig till Dune du pilat

Dune du Pilat ligger i La-Teste-De-Buch i Arcachonbukten i Frankrike. Vi hade först lite svårt att hitta fram till rätt ställe att se sanddynen, trots att vi egentligen var väldigt nära. Till slut hittade vi ”entrén” där det fanns massor av parkeringsplatser, restauranger och kiosker.

Nu i december var det lugnt och gott om plats, men kanske kan det komma mycket folk under högsäsong. Vi valde helt enkelt att parkera och promenera mot dynen, men jag tror också att det kan finnas guidade turer och liknande.

Dune du Pilat Frankrike

Europas största sanddyn

Sanddynen har kommit till genom att bergskedjor, det vill säga Pyrenéerna och Centralmassivet, eroderar och transporterar sand till havet via floderna. Vågorna kastar sedan upp sanden på stränderna, och med hjälp av vinden transporteras den inåt landet. På land möter sanden hinder, som vegetation, och kan då stanna upp och bilda en sanddyn.

Man har gjort många försök i det förflutna att stabilisera Dune du Pilat, men den rör sig fortfarande. Sanddynen är just nu ungefär 3 kilometer lång, 104 meter hög och 500 meter bred, men dessa siffror ändrar sig förstås lite hela tiden beroende på hur sanddynen rör sig.

Europas största sanddyn

Att bestiga Dune du Pilat

Det var lite småsvettigt att ta sig upp, men inte överdrivet jobbigt. Det räckte att stanna och pusta några ögonblick. När man klättrat upp på sanddynen har man fantastisk utsikt över havet och skogarna runt omkring.

Det är verkligen fascinerande att det kan samlas så mycket sand på ett ställe, samtidigt som landskapet runt omkring är så grönt. En annorlunda upplevelse att komma hit!

Dune du Pilat Frankrike
Dune du Pilat

Prenumerera på vårt nyhetsbrev