Meny Stäng

Mataffärer och matkultur i Sydeuropa

Annons

Att handla i mataffärer i Sydeuropa (och överallt utomlands!) är spännande och intressant. Det är roligt att botanisera bland alla råvaror och produkter som man inte är van vid från Sverige. Dessutom är det intressant att iaktta utbudet i butikerna eftersom det säger en hel del om matkulturen i de olika länderna. Vi har nu rest i Frankrike, Portugal, Spanien och Italien i åtta månader. Här kan du se våra reflektioner från mataffärerna. Kanske har du andra erfarenheter?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Frankrike

  • Finns i överflöd: Pastejer, patéer, terriner, inälvsmat, ostar och crème fraiche.
  • Svårt att få tag på: Inget – ett fantastiskt utbud!
  • Mest annorlunda/förvånande: Minikycklingar (som en knuten hand), olika fåglar och fågelägg (t.ex. vaktel), lammhjärna och andra annorlunda inälvsprodukter, havssniglar och andra okända små snäckor/skaldjur. Att pulversopporna är godare än i Sverige, även när det är samma producent.
  • Våra favoriter: Ankleverpastej, blåmusslor (särskilt på västkusten!) samt den fina och prisvärda torskryggen.
Fina fiskdiskar finns nästan överallt - sämst utbud på färsk fisk har det lustigt nog varit på Korsika och Sardinien
Fina fiskdiskar finns nästan överallt i södra Europa – sämst utbud på färsk fisk har det lustigt nog varit på Korsika och Sardinien

Portugal

  • Finns i överflöd: Torkad saltad torsk (bacalhau)
  • Svårt att få tag på: Asiatiska produkter och vissa kryddor (dill, saffran, sambal oelek).
  • Mest annorlunda/förvånande: Hela flådda kaniner. Att folk köper torkad fisk (bacalhau) från Norge trots att havet finns precis utanför.
  • Våra favoriter: Grönt (bubbligt) vin, färsk och prisvärd fisk som dourada och robalo.

Spanien

  • Finns i överflöd: Pata negra (stora lårben med lufttorkad skinka), oliver och boquerones (färsk ansjovis).
  • Svårt att få tag på: Crème fraiche, god yoghurt och sambal oelek.
  • Mest annorlunda/förvånande: Att mjölk och grädde inte är kylvaror. Att yoghurt ofta är väldigt söt, har gelé-aktig konstistens och verkar vara gjord för barn? Att pulversopporna är så vattniga, även när det är samma producent som gör de svenska och franska sopporna.
  • Våra favoriter: Köttbullar på iberico-färs, lufttorkad skinka, coquinas-musslor samt färsk och prisvärd fisk som dorada och lubina.

Italien

  • Finns i överflöd: Pasta, pasta, pasta (färsk, torkad och fryst, fylld och ofylld i miljarder former), krossade tomater, oliver, bläckfisk (och just nu på Sicilien – meloner!)
  • Svårt att få tag på: Crème fraiche och leverpastej
  • Mest annorlunda/förvånande: Små sniglar som säljs i grönsaksdiskarna. Att större delen av yoghurt-sortimentet är med 0% eller 0,1% fett. Att mjölk och grädde (och vissa mjukostar) inte är kylvaror.
  • Våra favoriter: Vongole-musslor, färsk salsiccia (korv), bubbligt vitt vin (frizzante) och de goda tomaterna.
Marknad Algarve
Portugisernas favoriträtt bahalhau

Prenumerera på vårt nyhetsbrev