Meny Stäng

Ön Hvar i Kroatien – en fin semesterö

Vi befinner oss just nu på ön Hvar i Kroatien. Detta är en långsmal ö strax utanför Makarska rivieran. Här njuter vi av härligt sommarväder så här i september – strax över 30 grader på dagarna och en bit över 20 grader på nätterna.

Hvar i Kroatien

Ön Hvar ligger strax utanför Makarska i Dalmatien, söder om ön Brac och norr om ön Korčula vid Kroatiens kust.

Färja från fastlandet till Hvar

Vi tog färjan hit från den lilla orten Drvenik på fastandet, vilket är den kortaste färjöverfarten. Färjan tar bara 35 minuter och för två vuxna och en husbil fick vi betala 350 kronor. Man kan också ta färja från Split för att komma hit, men det är både längre och dyrare.

Det var fint att stå på färjan och beundra utsikten medan vi åkte över. Kroatiens skärgård är verkligen vacker, med det klara blå vattnet, de frodigt gröna öarna och de blånande bergen som reser sig på avstånd.

Freedom på färjan till Hvar
Freedom på färjan till Hvar

Långsmal ö

Ön Hvar är väldigt långsmal och vi fick börja med en lång körning på smala och krokiga vägar – men sånt är vi ju vana vid nu! Hela denna delen av ön är frodigt grön, och det finns knappt ett enda hus. Till slut hittade vi fram till Vrboska, där vi tog in på en camping.

Utsikt från färjan till Hvar
Utsikt från färjan till Hvar

Staden Hvar på ön Hvar

På ön Hvar finns en stad med exakt samma namn. Lite förvirrande måhända! Gamla stan i Hvar är en medeltida och vacker stad med blankslipade stengolv, pampiga byggnader och höga kyrkpr. Här finns också en fin hamnpromenad.

Hvar

Staden Stari Grad

Kroatiens äldsta stad Stari Grad ligger på ön Hvar, i en liten vik på den nordvästra sidan av ön. Denna historiska stad grundades av greker år 384 före Kristus, och än idag är detta en stad med trånga, charmiga gränder och torg.

Stari grad

Unesco världsarv på Hvar

På ön Hvar finns ett av de sammanlagt 10 Unesco världsarven i Kroatien. Detta världsarv, Stari Grads slättland, är ett kulturlandskap som har varit i stort sett ofärändrat sedan det koloniserades av greker på 400-talet före Kristus. På den tiden odlade man druvor och oliver här, och det gör man fortfarande.

Campingar på ön Hvar i Kroatien

Det finns flera campingar på ön Hvar i Kroatien, och vi har bott på två av dem. Vi har dels bott på Camping Vira, som ligger strax utanför staden och dels på naturistcampingen Vrboska.

På camping Vira på ön Hvar

Se mer i närheten

Det finns mycket att se och uppleva i närheten av ön Hvar. Du kan till exempel besöka Brac, som också är en fantastiskt fin semesterö. På fastlandet kan du uppleva den charmiga och historiskt intressanta staden Split. Ytterligare mysiga städer i närheten är Omis och Trogir.

Zlatni Rat I Kroatien
Stranden Zlatni Rat på ön Brac

Prenumerera på vårt nyhetsbrev