Meny Stäng

Staden Hvar på ön Hvar i Kroatien

Staden Hvar i Kroatien ligger på ön Hvar, i Adriatiska havet. Gamla stan i Hvar är en medeltida stad med blanka stengolv, pampiga byggnader och höga kyrkor, som Sankt Stefans Katedral. Här finns också en bred hamnpromenad, och eftersom staden är fri från bilar blir det en härlig semesterstad med båtar och palmer. Vi kom förstås hit för att titta på staden, men också för att försöka få tag på migränmediciner.

Staden Hvar på ön Hvar i Kroatien

Ön brukar kallas lavendelön för att i juni då lavendeln blommar på hela ön så blir den färgad. Gamla stan har en skön atmosfär utan bilar och det är mer guld- och juvelbutiker än matbutiker här i staden Hvar. Hamnpromenaden är bred och det är mycket båtar bland pinjeträd och palmer med stenmurar och restauranger och pubar.

Staden Hvar i Kroatien

Staden Hvar ligger mitt på den avlånga ön med samma namn. Härifrån är det nära till Makarska, men också till grannön Brac.

En medeltidsstad

Turiststaden Hvar är en medeltidsstad och den gamla fästningen med sina stadsmurar ligger längst upp på berget och ståtar. Sankt Stefans Katedral finns i gamla stan. Utanför ön så ligger 20 små öar med små sandstränder som skyddar ön för väder och vind.

Staden Hvar i Kroatien

Jakt på mediciner – och ett oväntat möte

Jag (Helena) behövde mediciner för min migrän. Apoteket i Hvar hade öppet på eftermiddagen (till skillnad från apoteket i Stari Grad), men kroatiska apotek säljer inga starka mediciner utan recept. Alltså undrade jag om det fanns någon läkare i närheten? Jodå, i trappan intill. Det var bara det att de just hade översvämning (!) där, så jag var tvungen att vänta till klockan 17:00 då de skulle öppna igen …

Vi fördrev timmarna genom att promenera runt i den charmiga staden, äta glass och sedan titta på alla segelbåtar i hamnen. Och vad händer när vi sitter där på en bänk? Plötsligt hör jag någon utropa ”Helena!?”. Då är det en gammal kompis som jag inte träffat på många år! Väldigt roligt förstås, och det blev betydligt lättare att fördriva den sista timmen, trots kraftig huvudvärk.

Febril aktivitet på segelbåtarna i hamnen i Hvar
Febril aktivitet på segelbåtarna i hamnen i Hvar

Medicin i Bosnien

Äntligen blev det min tur hos läkaren! Hon var trevlig och hjälpsam och skrev gärna ut en medicin som liknade min migränmedicin. Den enda haken var att medicinen endast kunde hämtas ut … i Bosnien! I Kroatien finns nämligen inga liknande mediciner.

Någon medicin som innehåller kodein då kanske? Nej, det kan i Kroatien endast skrivas ut åt patienter som är inneliggande på sjukhus. .. Suck! Jag fick förstås med mig lite tabletter ändå, men inget av det som jag hade önskat …

Staden Hvar ligger fint vid vattnet på ön Hvar
Staden Hvar ligger fint vid vattnet på ön Hvar
Staden Hvar i Kroatien
Olivlundar var man än kommer

Camping Vira

Var bor vi då? Jo, på camping Vira en bit utanför Hvar. Detta är en fräsch, fin och ganska backig camping med utsikt över vatten åt flera håll. Om jag ska vara ärlig har vi inte sett oss omkring så mycket eftersom jag mått dålig. Men vi är inte missnöjda på något sätt, men nu väntar en sex timmar lång färd till Bosnien som vi måste ta i morgon bitti åt fel håll på vår färd. Jäkla migrän!!!!!

Freedom på camping Vira

Se och göra i närheten

När du befinner dig på Hvar ska du också passa på att se den gamla kroatiska staden Stari Grad. Om du vill kan du också besöka den fina grannön Brac. På fastlandet vill du inte missa den historiska staden Split, och heller inte trogis eller Omis.

Brac
På ön Brac i Kroatien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev