Meny Stäng

Extra reseförsäkring – behövs det?

Behöver man en extra reseförsäkring när man ska ut och resa? Det är nog många som ställer sig den frågan, men det är inte helt enkelt att svara på. Det beror på vart du ska resa, vad du planerar att göra under resan, hur länge du ska vara borta – och vilka risker du är beredd att ta.

Hemförsäkring

Många gånger räcker faktiskt hemförsäkringen när du ska ut och resa. Hemförsäkringen gäller i 45 dagar och täcker vanligtvis förseningar till följd av strejk eller tekniskt fel, skador på incheckat bagage, kostnader för sjukhusvistelse, hemtransport samt stöld, rån och överfall. Så när behöver man teckna en extra reseförsäkring då?

Extra reseförsäkring

I första hand behöver du en reseförsäkring om du ska vara ute och resa längre än 45 dagar. I vissa fall kan du också behöva en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring, även när du gör kortare resor. Det gäller bland annat om du är lite mer äventyrligt lagd och kanske tänker surfa eller dyka eller om du har med dig stöldbegärliga saker, som en bärbar dator.

I många fall ingår en viss reseförsäkring när man betalar med kontokort. Ett exempel är det här kortet som tillhandahålls av Wasakredit tillsammans med Länsförsäkringar. Om man betalar resan med kortet ingår avbeställningsskydd, skydd mot bagage- och personförsening, självriskreducering och olycksfallsförsäkring.

Sjuk på Filippinerna - extra reseförsäkring
När jag var sjuk på Filippinerna fick jag åka sidovagn på skumpiga vägar och sedan fick jag dropp och medicin på en liten klinik mitt ute i ingenstans…

Försäkring för husbilen

När vi reser med husbil är vi i första hand noga med att försäkra husbilen och att se till att ha vägassistans om det händer något längs vägen. Detta var vi glada för när bilen gick sönder i en liten avkrok i norra Spanien på en söndag! Killarna på den närmsta bensinmacken skakade på huvudena när vi frågade om det gick att få tag på en mekaniker – men när vi ringde vägassistans i Sverige fick vi hjälp inom en timme!

Nu när vi (huvudsakligen) reser inom EU är vi också noga med att ha med oss det Europeiska sjukförsäkringskortet, som man beställer via Försäkringskassan och som berättigar till sjukvård på samma villkor som för invånarna i det aktuella landet.

Eftersom vi reser under ett helt år är vi beredda på att ”förlora” dagar på grund av sjukdom, förseningar och liknande. Om man har en kort semester är det inte lika kul! Då kan det vara bra att försäkra sig mot sådana saker. Hur brukar du göra när du reser? Brukar du teckna en extra reseförsäkring?

Vägassistans i Spanien
Tidigt under vår Europaresa stannade bilen. Vi var väldigt glada att vi hade betalt för vägassistans. Inom en timme kom Manuel och fixade vår bil!

Läs mer: Försäkring på långresan och Jämför husbilsförsäkringar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev