Behöver man en extra reseförsäkring när man ska ut och resa? Det är nog många som ställer sig den frågan, men det är inte helt enkelt att svara på. Det beror på vart du ska resa, vad du planerar att göra under resan, hur länge du ska vara borta – och vilka risker du är beredd att ta.
Hemförsäkring
Många gånger räcker faktiskt hemförsäkringen när du ska ut och resa. Hemförsäkringen gäller i 45 dagar och täcker vanligtvis förseningar till följd av strejk eller tekniskt fel, skador på incheckat bagage, kostnader för sjukhusvistelse, hemtransport samt stöld, rån och överfall. Så när behöver man teckna en extra reseförsäkring då?
Extra reseförsäkring
I första hand behöver du en reseförsäkring om du ska vara ute och resa längre än 45 dagar. I vissa fall kan du också behöva en tilläggsförsäkring till din hemförsäkring, även när du gör kortare resor. Det gäller bland annat om du är lite mer äventyrligt lagd och kanske tänker surfa eller dyka eller om du har med dig stöldbegärliga saker, som en bärbar dator.
I många fall ingår en viss reseförsäkring när man betalar med kontokort. Ett exempel är det här kortet som tillhandahålls av Wasakredit tillsammans med Länsförsäkringar. Om man betalar resan med kortet ingår avbeställningsskydd, skydd mot bagage- och personförsening, självriskreducering och olycksfallsförsäkring.

Försäkring för husbilen
När vi reser med husbil är vi i första hand noga med att försäkra husbilen och att se till att ha vägassistans om det händer något längs vägen. Detta var vi glada för när bilen gick sönder i en liten avkrok i norra Spanien på en söndag! Killarna på den närmsta bensinmacken skakade på huvudena när vi frågade om det gick att få tag på en mekaniker – men när vi ringde vägassistans i Sverige fick vi hjälp inom en timme!
Nu när vi (huvudsakligen) reser inom EU är vi också noga med att ha med oss det Europeiska sjukförsäkringskortet, som man beställer via Försäkringskassan och som berättigar till sjukvård på samma villkor som för invånarna i det aktuella landet.
Eftersom vi reser under ett helt år är vi beredda på att ”förlora” dagar på grund av sjukdom, förseningar och liknande. Om man har en kort semester är det inte lika kul! Då kan det vara bra att försäkra sig mot sådana saker. Hur brukar du göra när du reser? Brukar du teckna en extra reseförsäkring?

Läs mer: Försäkring på långresan och Jämför husbilsförsäkringar
Steve säger:
En bra genomgång för kommande resenärer.
05 oktober 2015 — 22:25
BP säger:
Tack Helena! Vi som inte äger husbil har självklart det Europeiska sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan när vi reser. MEN hittills har vi inte tagit några extra försäkringar, då vi inte varit ute mera än 30 dagar. Men i vinter satsar vi ju på det. Så gränsen går vid 45 dagar – bra att veta. För det visste jag inte.
Tack igen tjejen:-)
05 oktober 2015 — 23:19
Marie säger:
Jag är allmänt skeptisk till försäkringar då jag vet att med riktigt bra kundutdelning betalas ca 30% ut till försäkringstagarna, men det beror också på vad man har för privatekonomi och hur känslig den är. Vi tog en extra reseförsäkring när vi var på långresa nu senast, men det hade vi aldrig tagit om vi inte hade rest med barn. Den utnyttjade vi så klart inte, men vi är inga bungyjumpare heller. 🙂 Vi fick åka ambulans med Caesar den gången, men det täcktes av olycksfallsförsäkringen som alla får ta del av på Nya Zeeland.
Här har ca en tredjedel privata sjukförsäkringar då köerna vid seriösa sjukdomar kan vara långa. Vi har funderat fram och tillbaka men ska nog inte ta någon sådan, utan flyttar hem till Sverige om något seriöst händer oss.
06 oktober 2015 — 0:54
Marie säger:
30% av inbetalade premier alltså…
06 oktober 2015 — 0:55
Aila säger:
Hur har ni löst det nu när ni är borta ett helt år?
06 oktober 2015 — 6:39
Lennart säger:
Kortet från kassan har vi med.
Förlängd reseförsäkring 185 dagar, kostnadsfritt hos Folksam om man är medlem i husbilsklubben!
Lev väl!
06 oktober 2015 — 7:19
admin säger:
Steve, det är aldrig helt enkelt med försäkringar och finns inga svar som gäller för alla, men sånt som man måste fundera över när man reser…
BP, nu är jag inte med… Vart ska ni resa i vinter så länge??? Nyfiken! 🙂
Marie, visst är det klurigt att veta hur man ska göra med försäkring! Intressant att höra hur det funkar på NZ med sjukförsäkringar.
Aila, vi har inte löst det alls, helt enkelt. Vi har husbilsförsäkring, vägassistans, olycksfallsförsäkring och Europeiskt sjukförsäkringskort. Många husbilister som övervintrar har den försäkring som Lennart pratar om, men vi kan inte ha den eftersom den bygger på att man har hemförsäkring hos Folksam och erbjuder inte hemförsäkring om man bor i husbåt…
Lennart, vi känner till den försäkringen men den funkar inte för oss. Den bygger på att man har hemförsäkring hos Folksam och det får man inte ha om man bor i husbåt…
06 oktober 2015 — 7:38
Deciree säger:
Jag ordnar alltid med försäkrings papprena när vi ska i väg:) Det är viktigt om man blir sjuk. Vi har aldrig behövt söka upp sjukvård utomlands…än så länge. 😉 Ha en fin fortsatt resa:)
06 oktober 2015 — 7:48
admin säger:
Deciree, att ha en bra försäkring känns ju alltid tryggt och bra! Men allra gladast är man om man slipper bli sjuk! 😉
06 oktober 2015 — 8:27
znogge säger:
Det är lite olika med det. Vi har en hyfsad reseförsäkring i hemförsäkringen men beroende på resmål väljer vi att köpa ett tillägg. Oförsäkrad kan man i alla fall inte åka. Det kan bli rena katastrofen om olyckan är framme…
06 oktober 2015 — 8:32
admin säger:
Znogge, visst beror det på vart man ska åka och vad man ska göra. Reseförsäkring är förstås ännu viktigare när man reser utanför EU och inte har tillgång till det Europeiska sjukförsäkringskortet.
06 oktober 2015 — 9:58
Ama de casa säger:
Det där med försäkring är viktigt (såklart!) och en djungel att ta sig igenom och förstå vilken som är bäst (till minsta möjliga kostnad).
Vi har aldrig tecknat extra reseförsäkring utöver det som vi ”fått” via hemförsäkringen, bilförsäkringar och försäkring man får när man betalar resan med kort. Nu har det ju blivit lite annorlunda, så vi har tecknat en tilläggsförsäkring på vår hemförsäkring här, och dessutom har vi en sjukförsäkring som gäller både inom och utom EU.
Jag har – till skillnad från dig – haft tur och inte blivit sjuk utomlands, annat än lite ”turistsjuka”. Om man inte räknar Spanien som utomlands (det är ju hemma för mig nu). Vårt försäkringsbolag ångrar nog bittert att dom lät mig bli kund hos dom. Haha!
06 oktober 2015 — 10:07
admin säger:
Ama de casa, visst är det en djungel många gånger, och för dig som bor utomlands är det väl dessutom ytterligare andra regler och villkor att ta hänsyn till. Jag har egentligen inte heller blivit allvarligt sjuk egentligen, men på Filippinerna ”förlorade” jag kanske 4 dagar då jag låg i en säng och mådde dåligt. Inte så allvarligt tycker jag, men det kan förstås kännas tråkigt om man har en ganska kort semester.
06 oktober 2015 — 18:45
Ditte säger:
Inom Europa/EU är det alltid bra att ha EUs försäkringskort med och det ger en möjlighet till kostnadsfri akut vård. Jättebra! Vi brukar inte vara borta mer än 45 dagar och är vi det fyller vi på vår kombinerade hem och reseförsäkring.
När vi var i Peking under flera år blev det dyrt för maken med extra försäkring som kostade då ca 50 kr/dag efter 45 dagar. Och den försäkringens kostnad är beroende på ålder. Ju äldre, desto dyrare blir försäkringen. Men än dyrare om något händer och man behöver vård eller hemtransport.
Viktigt är också att kolla de olika bolagnes villkor. (Har man behandlats för en sjukdom hemma och sedan åker iväg utomlands så kan det ställa till det om man insjuknar inom en viss tid i samma åkomma. Men med EUkortet får man ju hjälp på allmänna sjukhus och vårdcentraler, vilket är bra.)
06 oktober 2015 — 23:39
Dethleffs säger:
Ibland blir man häpen hur lätt man tar på detta med reseförsäkring. Bilen, båten och huset brukar vara välförsäkrat men egna hälsan bryr man sig inte speciellt om.
Man räknar att EU-kort, hemförsäkring och kreditkortet löser allt. Men d gör det inte….
Jag brukar tänka att: kan jag få snabb bra vård (privatvård)? Hamnar jag på den lokala akutmottagningen eller får jag vård på privatklinik? Vad händer om jag avlider utomlands? Då räcker inte EU-kortet. Men Visa/mastercard då? Ja då är bagaget välförsäkrat alla fall…..
Det är upp till var och en naturligtvis, men läs villkoren på samma sätt man gör m bilförsäkring…….
Har tidigare jobbat som säljare på Ticket o man blev mörkrädd ibland när folk tar för givet att allt löser sig å sen finns ju alltid UD ! Hua……
Sen är det en bonus att man kan få en ny resa om resan blir förstörd om nåt händer. Själv skadade jag mig i USA på andra dagen av en 3 veckors skidresa…. Inte en krona (eller dollar) behövdes läggas ut (vilket var toppen då sjukhusvistelsen kostade 30 000 sek, m hemförsäkringen hade jag behövt betala detta själv för att senare få tillbaka pengarna) och fick tillbaka pengar då syftet med resan förstördes…..
Väl värt att lägga några kronor på ett bra reseskydd…men d är ju som sagt upp till var och en…..
07 oktober 2015 — 9:07
admin säger:
Ditte, visst är det komplicerat och ibland kan reseförsäkring vara väldigt dyrt. Och som du säger, dyrare och dyrare med åldern. Samtidigt är det förstås ännu viktigare med försäkring om befinner sig långt bort, som t.ex. i Asien. Det gäller att kolla runt bland olika bolag och se vad man får och inte får för pengarna.
Dethleffs, tack för din kommentar om en viktig fråga! Naturligtvis är det, precis som du skriver, upp till var och en. Men en sak vi lärt oss är att ”you are on your own” när man reser. Vi skulle aldrig lite på att få hjälp från UD, ambassad eller liknande. Vi var i Kenya när det bröt ut allvarliga oroligheter vid valet 2007. 1000 människor dödades och en miljon människor drevs på flykt. Alla vägar och flyg där vi var stoppades, affärerna stängde och det var våldsamt på gatorna. Men definitivt ingen hjälp från ambassaden, inte ens några goda råd… 🙁 Den gången hjälpte iofs inte försäkring heller 😉 Men om man blir allvarligt sjuk utomlands och behöver hemtransport t.ex. är ju försäkring värdefullt!
07 oktober 2015 — 9:32
Maria säger:
Jag är gärna försäkrad när jag reser, lättare att slappna av sen tycker jag – har typ alltid minst ett par värdefullare saker med mig, samt att man ju aldrig vet när olyckan är framme, jag vill gärna få ersättning för eventuellt förlorat bagage etc. Men det känns väl mera självklart för oss skandinavier än för många andra, i stora delar av världen hör det inte riktigt till normen att vara försäkrad – alls…
08 oktober 2015 — 18:43
admin säger:
Maria, det är ju helt sant som du säger. Många människor i världen försäkrar sig väl inte alls – kanske för att de inte har möjlighet eller gör att man av tradition inte tänker så? Jag vill framförallt försäkra mig mot stora förluster, allvarlig sjukdom, att husbilen blir stulen osv. Sedan kan det förstås vara skönt med försäkring mot bagageförsening och liknande också, men såna misstag kan man ju också leva med om det skulle vara så…
09 oktober 2015 — 9:01