Meny Stäng

Sagoslottet i Tyskland – Neuschwanstein i Bayern

Annons

Sagoslottet i Tyskland – Neuschwanstein i Tyskland ligger i sydvästra Bayern på gränsen till Österrike. Disney ritade Törnrosas slott efter det riktiga vackra slottet Neuschwanstein som uppfördes av kung Ludvig II under 1800-talet. I regionen Hohenschwangau i Füssen alperna ligger detta sagoslott i Tyskland, eller riddarborg om man så vill. Följ med till ”Bavarian King Castle”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Neuschwanstein

Vi hade ingen aning om att slottet var en sådan populär sevärdhet, med bara 1,3 milj besökare varje år, haha. Trots att det är november var det massor av turister (främst asiater!) på plats. För att se slottet inuti måste man köpa en biljett för en guidad tur (12 euro/person) och vi fick en biljett till turen som gick 15:30.

Sagoslottet i Tyskland

Ta sig till sagoslottet

Slottet ligger på en höjd och för att ta sig dit från parkeringen kan man gå på en slingrande väg (40 min promenad i uppförsbacke), åka häst och vagn eller ta buss (vi tog bussen). 

Neuschwanstein
Med linbana kommer man inte till slottet, men till vacker utsikt.

Guidning i Neuschwanstein

Besöket var extremt välorganiserat och biljetten var giltig för inträde endast i exakt fem minuter. Vår grupp (alla som hade 15:30-biljetter) fick sedan hörlurar med guidning på valfritt språk samtidigt som vi följde en fysisk guide från rum till rum. Hack i häl kom sedan 15:35-gruppen med sin guide … Mer om priser, öppettider och info längre ner.

Sagoslottet i Tyskland

Sagoslottet i Tyskland

Var det värt att göra besöket inuti slottet då? Jaaa! Det var faktiskt helt fantastiskt att se slottet invändigt. Sniderier och målningar täcker varenda millimeter av väggar och tak, och takkronorna med kandelabrar var de mäktigaste vi någonsin sett.

Neuschwanstein i Bayern
Foto: Pixabay

Sagokungen Ludvig II

Kung Ludvig II var ett barn av romantiken och ville bygga ett medeltida slott – fast mycket större och häftigare än man kunde göra på medeltiden och med moderniteter som centralvärme, rinnande vatten och elektriskt ringsystem för betjäningen.

Neuschwanstein i Tyskland
Kung Ludvigs krypin

Richard Wagner

Ludvig var inspirerad av gamla nordiska och tyska sagor och av tonsättaren Richard Wagner, och det märks när man går genom slottet. Nästan varje rum är utsmyckat med teman från till exempel Tristan och Isolde eller Eddan från Wagners operor.

Sagoslottet i Tyskland
Foto:Pixabay

Se mer i sagoslottet

Vi rekommenderar varmt ett besök om du någon gång har vägarna förbi! Det här en ”wow” upplevelse att  en gång i livet få se detta pampiga sagoslottet i Tyskland på riktigt.

Neuschwanstein
Foto: Pixabay

Hohenschangau i Füssen

Vi tar det från början! Ludvig II föddes som son till kronprinsen Maximillan II av Bayern (senare kung) och Maria av Preussen. Han växte upp i det beige-gula ”lilla” slottet Hohenschwangau som tidigare kallades för borgen Schwanstein, och det betyder svan-sten eller svanborgen.

Hohenschangau

Ludvig II – den galne kungen eller sagokungen

Ludvig II växte upp i en mental sagovärld och var fascinerad av riddartiden som ung, och tidigt fastnade han för Wagner och hans berättelser med musiken. Hans far kung Maximillan II gick hastigt bort, och han blev Kung Ludvig II vid 18 års ålder år 1864.

Ludvig II, 1845-1886, blev 41 år

Här ska byggas slott och många! Sagoslott (Märchenschloss) ska byggas och jag har pengar, tänkte säkert kung Ludvig. Hans lilla slott som han växte upp i kallades för Schwanstein och det nya ska självklart heta Neuswanstein, Nya svanborgen och det skulle bli mycket större.

WIFI.se
Entrén till sagoslottet i neuschwanstein
Entrén till sagoslottet i Tyskland. Neuschwanstein.

Nya Neuschwanstein

På ägorna och på kullen stod den förfallna borgen Schwangau som skulle bort och där skulle det nya sagoslottet byggas. Platsen som ligger på en höjd i södra Bayern tog mycket tid att röja samtidigt som han skulle vara kung. Han fick sin inspiration till det nya slottet från borgen Wartburg i Eisenach.

Wartburg
Wartburg i Eisenach

Eduard Von Riedel

Arkitekten Eduard von Riedel (1813-1885) hade byggt slottet Hohenschwangau (1836) och alla vackra fontäner i Schlessheim Palace. Eduard fick uppdraget att bygga Neuschwanstein och var helt upptagen med slottet mellan 1869-1874.

Sagoslottet i Tyskland

George von Dollmann

Hovarkitekten George von Dollmann (1830-1895) tog helt över bygget 1874, efter att Eduard von Riedel blivit sjuk. George var delaktig i barockslottet Linderhof (1874–1879) och slottet Herrenchiemsee (1873-1878) som skulle imitera och tävla med Versailles, men som i likhet med Neuschwanstein blev det aldrig helt färdigställt.

Neuschwanstein

Christian Jank

För att förverkliga kung Ludvigs II planer, tog man in scenmålaren Christian Jank som tidigare hade varit involverad med Wagners landskapsmålning från operan Lohengrin.

SagoSlottet Neuschwanstein 1869-1886

År 1869 var allting färdigröjt och de första grundstenarna låg på plats. Det första de byggde var ingångsbyggnaden och Ludvig II flyttade in medan sagoslottet fortsatte att byggas. År 1880, 11 år senare, låg taket på och nu fortsatte bygget både inne och att få klart slottet utanför.

Inflyttning i Neuschwanstein

1884 flyttade kungen in i slottet och i de 14 rummen, som var klara och som han ville ha dem. Sagoslottet har 360 rum och 346 av dessa blev aldrig klara och är inte klara än idag.

Sagoslottet i Tyskland utan prinsessa

Det unika med slottet är att det har rinnande vatten, fjärrvärme och en telefonförbindelse till det ”lilla” slottet. Köket var bara i bruk i två år. Vi fick bara se två våningar på slottets guidning. Riddarslottet fick ingen prinsessa för Ludvig II var inte intresserad av det könet, som historien berättar. Han ville inte visa upp slottet för någon för då skulle det hellre rivas tyckte Ludvig.

Sagokungens död

Sagokungen, eller månkungen som han också kallades, arresterades 1886 på grunder som ingen vet idag, men de högt styrande hade fått nog med en kung som knappt gick ut och bara byggde slott för nationens pengar. Han togs till en borg och hittades drunknad två dagar senare i Starnbergsjön. Sju veckor senare öppnades sagoslottet i Tyskland, Neuschwanstein, för allmänheten.

sagoslottet i Neuschwanstein i Tyskland
Sagokungens slott Neuschwanstein i Tyskland

Marienbrucke

Innan du kommer fram till Neuschwanstein, kan du gå högre upp i bergen i de bayerska alperna, och du kommer till den fantastiska bron Marienbrucke som byggdes tidigt av Ludvig II far Maximilian. Den går över en ravin mellan två berg, och ger en magisk utsikt över slottet med tinnar och torn.

Utsikt över Alpsee och ett fantastiskt landskap

Vattenfallet Pöllat

Den djupa ravinen Pöllat (Pöllatschlucht) med sitt vattenfall och Marienbrücke ovan är pricken över i. Ludvig II älskade det här vattenfallet som barn.

Källa: Marienbrucke, Mariusz Kucharczyk – Flickr.com

Museum of the Bavarian Kings

Museumet ligger i Hohenschangau centrum på Alpseestraße 27 i slottsområdet. Här kan du följa en 700 år med Wittelsbach dynastin från Bayern med allt från prinsar, prinsessor, kungar, drottningar och härskare. Här har du allt om ”Kungarnas kungar” Kung Maximillan II och kung Ludvig II.

Källa: Museum of the Bavarian Kings, Alan Cordova – Flickr.com

Guldet som försvann?

Under slutet av andra världskriget förvarade den tyska riksbanken massor av guld här i Neuschwanstein. Det flyttades till hemlig ort säger vissa rykten och andra säger att det sänktes i panik i sjön Alat som du ser i nedan bild. I slottet förvarades också juveler, tavlor och allt som tyskarna kom över, och sen är det försvunnet.

Utsikt över dalen och sjön Alat

Linderhof Palace

Ludde II nöjde sig inte med att bygga ett fantastiskt sagoslott utan byggde ytterligare två. Det kungliga slottet Linderhof byggdes åren 1874-1879.

Linderhof palace
Linderhof Palace

Herrenchiemsee Palace

Under tiden Ludvig II levde byggdes också slottet Herrenchiemsee år 1878-1885, som också är ett fantastiskt slott.

Herrenchiemsee
Herrenchiemsee palace

Alpsjön Eibsee

Eibsee är en alpsjö i närheten av Garmisch-partenkirshen och inte långt från Neuschwanstein. Den här sjön ska vara en av de vackraste i Tyskland. Kör via B179 som tar 1 h 5 min och är 63,1 km.

Se mer i Tyskland

Bayerska alperna har så mycket att erbjuda och om du har tid ska du inte missa att besöka Örnnästet (Kehlsteinhaus). Om du gillar slott kan du också kolla in 10 magiska slott i Tyskland som du inte vill missa.

Hitlers örnnästet
Örnnästet är värt ett besök!
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Neuschwanstein

  • Land: Tyskland
  • Språk: Tyska, lite engelska
  • Valuta: Euro
  • Prisläge: Lite billigare än Sverige
  • Invånare: Füssen 15.500 (2017)
  • Tidsskillnad: Ingen
  • Akutnummer: 112
  • Religion: Kristendom
  • El: Som Sverige
  • Vatten: Drickbart
  • Turistbyrå: Taket- Center Hohenschwangau Alpsee Strasse 12 876 45 Hohenschwangau.

Resa till sagoslottet i Tyskland

  • Flyg från Arlanda till München och det går många flyg varje dag. Vi använder gärna Norwegian som vi tycker håller bra pris och kvalitet. Flygresan tar 2 h 15 min direktflyg.
  • Hyr bil från flygplatsen i München och kör på 1 h 50 min till Neuschwanstein. Det är 156 km och du kör via A96 och B17 till Neuschwanstein – Hohenschwangau (Füssen)
  • Parkering: Det finns fyra parkeringsplatser P1-P2-P3-P4. P1 är närmast och det kostar 25 SEK för motorcykel, 65 SEK för bil och 90 SEK för husbil. (2018)
  • Buss: Går från centralstationen i  München till Neuschwanstein och tar ca 2 h 30 min, och kostar runt 100 SEK. (2018)
  • Busstur: Du kan se både Neuschwanstein och Lindehof på samma rundtur med Viator. Avgår från Karstadt på Bahnhofpl. 7, mittemot centralstationen och kostar runt 700 SEK. (2018)

Guide: öppettider

  • Öppettider biljettkontor: April – 15 oktober Kl 07.30-17.00 och 16 oktober – mars 08.30-15.00. (2018)
  • Öppettider sommartid 1 April – 15 oktober: Kl 09.00-18.00 (2018)
  • Öppettider vintertid 16 oktober – 31 mars: 10.00-16.00. (2018), Stängt 24 december och 1 januari (2018)

Guide: Priser och biljetter

  • Vuxna: För ett besök i sagoslottet Neuschwanstein betalar du som vuxen ca 130 SEK (2018).
  • Barn: Barn under 18 år går in gratis.
  • King’s ticket: Vill du se båda slotten Neuschwanstein och Hohenschwangau samma dag kan du köpa en ”King’s ticket” för ca 240 SEK (2018).
  • Halvårsbiljett: Vill du se alla vackra slotten Neuschwanstein, Hohenschwangau, Linderhof och Herrenchiemsee som Ludwig II byggde och du har tid att resa runt. Köp du en biljett för ca 280 SEK som gäller i ett halvår (2018).
  • Boka biljett: Du kan boka biljett i förväg på den här länken. Vill du boka av för att du har fått förhinder på något sätt ring biljettkontoret på tel +49 8362 93083-0
  • Tillgänglighet: Om du har en funktionsnedsättning hittar du all info här.

Tips om sagoslottet i Tyskland

  • Tips: Biljettkontoret ligger bara några hundra meter får själva ingången och det är här du börjar. Det är 20 minuters promenad till det lilla slottet Hohenschwangau men det är inte på samma väg som till törnrosaslottet Neuschwanstein. Till det stora slottet Neuschwanstein är det en promenad på ca 40 min i uppförsbacke med 12-19 % lutning. Det finns häst och vagn eller minibuss för att ta dig upp, om du har ont om tid eller svårt att gå.
  • Info: Du får inte ta med dig vagnar eller stora ryggsäckar in i det otroligt vackra slottet. Fota är förbjudet likaså flyga runt med drönare utanför och runt törnrosaslottet, och du får heller inte cykla runt i området. Kommer du när det är vinter och halt, bör du inte gå ut på bron Marianbrücke för att ta din vackra foton på slottet, och det kommer att vara avstängt.
  • Museum: Vi hann inte med men skulle velat ha sett Museum Der Bayerischen Könige (Museum of the Bavarian Kings) som ligger längs den vackra alpsjön Köningssee.
Karta törnrosaslottet

Mat och dryck – Neuschwanstein

  • Café & bistro: Det finns restaurang i slottet om och när du blir hungrig. På andra våningen i Neuschwanstein slottet finns en bistro där du kan köpa förfriskningar. Här kan du också titta på en häftig film om Lydwig II:s alla olika slott.
  • Schlossrestaurant Neuschwanstein på Neuschwansteinstrasse 17 hittar du utanför grindarna och självklart finns här en slottsrestaurang.
  • Cafe Kainz: hittar du utanför slottsområdet vid parkeringsplatserna P2 och P3 som även har mat.
  • Lidl på Kemptener Str. 87b I Fussen. Öppettider mån-lör 08.00-20.00 sön stängt. Kör via Parkstrasse och Kemptenerstrasse som tar 11 min och är 6 km från slottet.

Boende runt Neuschwanstein

  • Det går inte att bo på slottet hur mycket man än vill men nästan.
  • Hotel Alpenstuben erbjuder boende och restaurang med utsikt upp på törnrosaslottet.
  • Hotel garni Schlossblick är också ett bra alternativ med boende och restaurang.

Ställplatser och campingar för att besöka sagoslottet i Tyskland

  • Jugend Zeltplatz Falkencamp Schwangau på Luss 1, 87645 Schwangau och ligger 6 min från Neuschwanstein eller 3 km om du följer vägen Colomanstrasse.
  • Camping Brunnen på Seestrasse 81, 87645 Schwangau och ligger 10 min från sagoslottet vid vackra sjön Forggensee via Schwangaver Str.
  • Ställplats Wohnmobilplatz Füssen på Abt-hafner-Strasse 9 876 29 Füssen med 120 platser och kostar 15 Euro (2018), med alla faciliteter som ingår utom el. Finns även mat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev