Meny Stäng

Rigas bästa restauranger

Restaurangerna i Riga överraskade verkligen positivt och vi har redan berättat om 3 bra restauranger i staden. Trots att alla restauranger vi besökte var riktigt bra fanns det två som stack ut extra mycket, och dem ska vi berätta om idag. De här restaurangerna besöker man inte bara för att bli mätt, utan för att få en upplevelse utöver det vanliga.

Restaurang Kalku Varti

Restaurang Kalku Varti ligger i Gamla stan i Riga och erbjuder en stilfull och samtidigt varm miljö. Chefskocken är relativt ung, men har redan gjort sig ett känt namn. Han syns bland annat i en lettisk TV-show och restaurangen har lagat mat åt många kända gäster, såsom 26 presidenter under ett NATO-möte och åt den svenska kungafamiljen. Vi serverades fem helt fantastiska rätter och befann oss verkligen i mathimlen under vårt besök. Kocken kom själv ut och berättade om varje rätt, vilket gjorde upplevelsen ännu större. Detta åt vi:

  • Förrätt: Ost- och strutsbakelser med inlagd pumpa och sojabönor
  • Mellanrätt: Blomkålsorzotto (som risotto fast korngryn) med racletteost och svart trumpetsvamp
  • Mellanrätt: Sorbet med skogsbär
  • Huvudrätt: Hjortfilé med rödbetsbakelser, palsternackskrisp och portersås
  • Efterrätt: En fantastisk skapelse med olika sorters bakverk, glass och crème
Servitören serverar vin

Servitören serverar Peter vin med hjälp av en modern manick som gör att vinet inte blir dåligt om det står öppnat

Struts

Ost- och strutsbakelser

Hjort

Hjortfilé med rödbetsbakelser

En fantastisk efterrättskomposition med ett torn av socker och många små söta smaksensationer

En fantastisk efterrättskomposition med ett torn av socker och många små söta smaksensationer

Restaurang Elements

Restaurang Elements ligger i Tallink Hotel i Riga. Kocken Svetlana Riškova serverar kreativ europeisk mat, lagad på lettiska råvaror. Vi åt en 5-rätters meny och måste säga att alla rätterna smakade fantastiskt, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Svetlana både är domare i kocktävlingar och har serverat många kända gäster, som till exempel Lettlands president. Innan vi högg in på måltiden fick vi ta del av en liten ”cooking class” då Svetlana visade hur en del av rätterna på menyn lagades. Väldigt intressant, även om vi bara fick titta på… Detta åt vi:

  • Förrätt: Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen, syltlök, smulad kapris och småbröd
  • Mellanrätt: Krämig blomkålssoppa med rödingfilé, dillemulsion, broccoli fondant och majrova
  • Huvudrätt: Kotlett av spädgris med sötpotatismos, ärt- och grynsallad, temarinerat plommon och kaksmulor
  • Mellanrätt: Sorbet på rödbeta och rosmarin med varmt svartvinbärsskum
  • Efterrätt: Hasselnötsbar med äppelkaka, pinjesirap, rönnbärsmarmelad och ekollonglass
Chefskocken Svetlana

Chefskocken Svetlana Riškova visar hur hon bränner hjortfilén för att den ska bli perfekt. Våra bloggkollegor från bloggarna Hamacareise, GlobetrotterElisa och Shimimichi fotograferar energiskt.

Hjortfilé

Skivad hjortfilé med puré av selleri och bakade äpplen

Krämig blomkålssoppa

Krämig blomkålssoppa

Kotlett av spädgris

Kotlett av spädgris med sötpotatismos

Denna resa var en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.

© 2017 FREEDOMtravel Reseblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.

IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.