Meny Stäng

Åbo skärgård: färjor, konst och barfotastig

Igår besökte vi konstmuseet Art Bank, som visade sig bjuda på riktiga överraskningar. I förrgår fick vi prova på några av de kanske mest typiska vinteraktiviteterna i Åbos skärgård: pimpelfiske och bastubad. Igår var det dags att fortsätta utforska skärgården utanför Åbo. Vi startade i Korpo, där en barfotastig i skogen bjöd på oväntade överraskningar. Sedan blev det konstmuseum med en imponerande samling i  Pargas.

Konstnärlig barfotastig i Korpo

Vi startade morgonen med frukost på hotell Nestor i Korpo. Hotellet är mysigt och ambitionen är att erbjuda gästerna traditionellt skärgårdsliv blandat med modern komfort, konst och kultur.

Det bor många konstnärer i Åbos skärgård och ett samarbetsprojekt mellan dessa har resulterat i ”barfotastigen” – en stig genom skogen som (på sommaren!) ska upplevas med bara fotsulor mot marken. Januarikylan tillät ingen barfotapromenad, men konstverken som placerats ut överallt i skogen kunde vi ändå uppleva!

Hotell Nestor
Den tyska resebloggerskan Katharina från Out of Office och den polska resebloggerskan Agnieszka från Zalezna w podrozy framför hotell Nestor
Barfotastig
Barfotastigen går rakt in i skogen – vad kommer man att stöta på?
Konst längs barfotastigen
Det ena konstverket efter det andra uppenbarar sig i skogen…
Stubbar med speglar
På ett ställe har alla stubbar klätts med speglar. Om du tittar noga ser du (kanske) Peter i stubbens spegelglas…

Konstmuseet Art Bank i Pargas

Efter konstpromenaden i skogen var det dags för mera konst. Då bar det nämligen av till konstmuseet Art Bank i Pargas. Att komma hit är en intressant upplevelse, även för den som inte är vansinnigt konstintresserad. Museet innehåller i första hand en privat och imponerande samling av konst och möbler signerade Salvador Dalí.

Som du kanske vet är Dalí en av de allra största inom surrealistisk konst. Han var under sin levnadstid känd för att vara både grandios och excentrisk, och hans konst är minst sagt speciell. Med lite information från den kunnige och passionerade ägaren till museet blir besöket ännu mer intressant. Missa inte om du är i närheten vid tillfälle! Museet håller öppet tisdag – lördag och inträdet är 8 euro.

Muséet ArtBank
Salvador Dalís skulpturer och tavlor finns uppställda bland rokokomöbler på muséet Art Bank i Pargas
Salvador Dali på Art Bank
En av mina favoriter: litet sidobord i form av ett lamm, med bordskiva och praktiskt utdragbar låda

Prenumerera på vårt nyhetsbrev