Meny Stäng

5 saker att se och göra i Valletta

Vad kan man göra i Valletta på Malta? Vi har listat 5 saker som du inte ska missa i Valletta. Våra tips inkluderar allt från en tur med en riktig maltesisk båt till att få kika in i ett adligt familjehem mitt i stan. Dessutom måste vi ju tipsa om den fascinerande katedralen som är anspråkslös på utsidan, men fantastisk på insidan. Följ med så visar vi vägen i text och bild om 5 saker att se och göra i Valletta på Malta!

1. Kolla in sevärdheter – med eller utan guide

Maltas huvudstad Valletta finns med på UNESCO:s världsarvslista och det är inte svårt att förstå varför. Hela staden känns som ett utomhusmuseum och det är en upplevelse att bara vara här. Du kan strosa runt och fascineras av barockarkitekturen och de historiska byggnaderna som finns precis överallt runt om dig.

Här finns bland annat 25 kyrkor och du ska heller inte missa Upper Barrakka Gardens, en liten park där du också har fin utsikt ut över vattnet och de “tre städerna” på andra sidan: Cospicua, Senglea och Vittoriosa.

Du kan självklart promenera runt på egen hand, men om du vill veta mer om riddare, nunnor och sjömän kan du med fördel ta en guidad tur. Vi fick själva guidning av Clive Cortis från Malta Private Guide, och kan varmt rekommendera guidning från dem!

Auberge de castille, Valletta
Auberge de Castille i Malta, från början ett världshus för riddare – idag arbetar premiärministern här
Gator i Valletta
Det är inte San Fransisco, det är Valletta
Freedom Square Malta
Freedom Square – det är ett namn vi gillar!
Valletta, Malta
Charmigt!
Valetta, Malta
Vi tycker verkligen om den här staden
Stenstaden Valletta
Valletta är grymt vackert
Valletta utsikt
Peter vid Upper Barrakka Gardens i Valletta – med utsikt över de tre städerna på andra sidan vattnet

2. Besök St John’s Co-Cathedral

Det spelar ingen roll om du tycker att kyrkor och katedraler är tråkiga i vanliga fall. Du bara måste se St John’s Co-Cathedral i Valletta. Utanpå ser den ut som vilken tråkig stenkyrka som helst, men inuti … waow! Kyrkan byggdes mellan 1573 och 1577 under Gran Master Jean de la Cassiers regim. Det är nog en av de mest fantastiska kyrkor vi sett någonsin.

Att göra i Valletta: Besök St Johns Cathedral
En sak du inte vill missa att göra i Valletta – ett besök i St John’s Co-Cathedral
St Johns Cathedral i Valletta
Varje millimeter i kyrkan är smyckad
Golvet i St Johns cathedral
Golvet i kyrkan där man kan läsa om korsriddarna och om vilka de var

3. Kika in i Det adliga familjehemmet Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola är ett privat hem i centrala Valletta som tillhör den maltesiska adelsfamiljen De Piro. Sedan ett antal år tillbaka visar de upp sitt hem för allmänheten och det är fascinerande att gå runt bland allt från värdefulla antikviteter och ålderdomliga skönhetsprylar – till familjens senaste privata foton på barn och barnbarn.

På husets baksida finns en liten trädgård där man både kan träffa familjens papegoja och gå ner djupt under marken – i det skyddsrum som familjen använde under Andra världskriget. Om man har tur (vilket vi hade!) kan man också få träffa det trevliga och jordnära adliga paret som är husets ägare.

Att göra i Valletta: Besök Casa Rocca Piccola
Den äldsta möbeln från Casa Rocca Piccola är från 1500-talet
Museum Casa Rocca Piccola
Familjens matrum i Casa Rocca Piccola

4. Strosa bland Krogar – i sjömännens spår

Från och med 1800 blev Malta en del av det brittiska imperiet och fram till och med den 31 mars 1979 hade britterna en marin bas här. Detta var inte omtyckt (den 31 mars kallas numera “Freedom Day”), men det fanns förstås de som gjorde business på de brittiska sjömännen.

Än idag finns en del av krogarna på nöjesgatan kvar – i mer eller mindre ursprungligt skick. På den tiden vimlade det av krogar, sjömän och prostituerade, och Valletta var känt som en av de livligaste feststäderna för sjömän. Idag är det betydligt lugnare, men det finns gott om charmiga och mysiga caféer, barer och restauranger.

Uteservering i Valletta i Malta
En av alla små mysiga uteserveringar i Valletta

5. Ta en båttur med traditionell Maltesisk båt

De traditionella båtarna på Malta kallas “dghajsa” och har samma form som gondolerna i Venedig. De har både åror och motor och används idag för att köra turister och andra. Man kan ta båtarna fram och tillbaka mellan Valletta och de tre små städerna på andra sidan: Cospicua, Senglea och Vittoriosa (2 euro) eller ta en liten sightseeingtur runt Grand Harbour (8 euro). Vi besökte Vittoriosa, som för övrigt är en riktigt charmig och lugn stad att strosa runt i.

Maltesisk båt
Ännu en sak att göra i Valletta: en tur med traditionell maltesisk båt
Malta båt
Mysig båttur till de “tre städerna” på andra sidan vattnet

Fler saker att se och göra i Valletta

Vill du ha fler tips på saker att göra i Valletta eller i närheten? Läs gärna också våra tips på restauranger på Malta och om ljusfestivalen i Vittoriosa.

Vittoriosa

Delar av denna resa ingick i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.