Meny Stäng

Fondue – schweizisk, svensk och japansk

Jag har alltid varit lite förvirrad när folk pratar om fondue. Vad är det för rätt egentligen? Ordet låter ju onekligen franskt. Samtidigt får det mig att tänka på Alperna. Peter däremot, som är 15 år äldre än mig, har vuxit upp med fondue som en ”svensk klassiker”. Och dessutom … visst kan man få någon slags fondue på vissa asiatiska restauranger? Jag har inte ätit fondue många gånger i mitt liv, men under de senaste veckorna har vi ätit denna rätt inte mindre än två gånger. Nu känner jag mig motiverad att reda ut begreppen. Och så hoppas jag få höra vad du tycker och tänker om fondue!

Schweizisk fondue

När man läser på Wikipedia står det att fondue är en ”schweizisk nationalrätt som består av vitt vin och smält ost i vilken brödbitar doppas”. När jag läser olika recept verkar det stämma. Man blandar vitt vin, citronsaft, olika ostar, majs- eller potatismjöl och kirsch (körsbärsbrännvin). Såsen värms upp och sedan doppar man brödet. Jag har aldrig provat. Har du?

Svensk fondue

Fondue låter verkligen inte svenskt, men när man frågar folk som är 50+ berättar många att denna rätt var hipp på 70-talet. I artikeln Maten vi minns från förr i tidningen DT citeras en bok om fester på 70-talet:

När vi vill samlas några stycken en kväll för att prata, vara tillsammans och sitta länge vid bordet – då bjuder vi på fondue.

Fonduegrytan kunde ibland innehålla ost och vin, men också olja eller buljong till en köttfondue. Och nu är frågan om fondue kanske börjar bli populärt igen? Förra helgen var vi hembjudna till vänner som överraskade oss med att ha köpt en fondue-gryta. Då blev det fondue med olja och vi doppade en massa godsaker: kött, kyckling, korv, halloumi och olika grönsaker. Till det fick vi ugnsbakad sötpotatis och en massa olika såser. Gott!!!

Japansk fondue – sukiyaki

Den asiatiska fonduen heter förstås inte just så, men fungerar ungefär likadant. Det japanska namnet är sukiyaki och här doppar man de olika ingredienserna i en sås som bland annat är gjord på soja. I lördags provade vi den här rätten på restaurang Shogun i Gamla stan i Stockholm. Vi fick en massa olika ingredienser: nötkött, nudlar, morötter, svamp, tofu och salladskål bland annat. Väldigt gott och trevligt, även om vi kanske tyckte att det var lite väl dyrt för en sån här maträtt.

Nu är jag lite nyfiken. Vad är dina erfarenheter av fondue? Brukar du kanske till och med laga själv och hur gör du då?

Sukiyaki

Äggen vispar man ihop – och sedan doppar man det man precis lagat i ägget

© 2017 FREEDOMtravel Reseblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.

IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.