Meny Stäng

Att göra i Tallinn – 30 sevärdheter och upplevelser

Annons

Letar du efter tips på saker att se och göra i Tallinn? Vi har besökt Estland flera gånger för att leta upp alla smultronställen, med guider och mycket research. Här kommer alla våra tips från shopping, restauranger, hotell, sevärdheter, vad du kan göra och mycket mer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Tallinn

Tallinn, eller Reval som är det historiska tyska, danska och svenska namnet, är Estlands huvudstad och största stad. Tallinn ligget vid Finska viken i den norra delen av landet och har, enligt Wikipedia, runt 430 000 invånare.

Göra i Tallinn
Det är trevligt att upptäcka medeltidsstaden till fots och här Viru Gate
Göra i Tallinn
På väg in i stan men först en öl…

Den gamla stadsdelen, som är den mest kända delen av staden, är sedan 1997 upptagen på Unescos världsarvslista. Tallinn är en av de bäst bevarade medeltida städerna i världen. Här kommer tips på saker att se och göra i Tallinn.

Tallinn
StCatherine’s passagen är ett måste
Göra i Tallinn

1 Strosa runt i gamla stan

En av de mest självklara sakerna att göra i Tallinn är att strosa runt i Gamla stan, eller Vanalinn som stadsdelen heter på estniska. Tallinn är en riktig medeltidsstad och har sitt ursprung från Hansatiden.

När man strosar runt på kullerstensgatorna och läser på skyltarna runt omkring ser man att många av husen är uppförda redan på 1400-talet.

Rådhustorget – Raekoja plats i Gamla stan är som en levande medeltidsstad
Tallinn

Staden har en över 1800 meter lång medeltidamur och fantastiska portar som är värda att se. Apoteket som ligger vid Rådhustorget stod till exempel klart 1422 – och har nu fungerat som Apotek i samma hus i snart 600 år, och är världens äldsta apotek! Missa inte Raekoja Plats (rådhustorget).

Tallinn
Ringmuren med tornen
Tallinn

2. Besök Toompea hill (Domberget)

I den västra delen av Tallinns medeltida stadskärna ligger Domberget, eller Toompea som det heter på estniska. Berget är 20-30 meter högre än resten av staden, och här hittar du flera av stadens viktigaste historiska byggnader.

Här uppe kan du se en hel del av det historiska Tallinn, och Kohtuotsa utsiktsplatform ligger på Dombergets norra sluttning som blir den perfekta utsikten över staden nedanför.

Tallinn

3. Kolla in Alexander Nevsky-katedralen

När du befinner dig i den övre delen av Tallinn kan du passa på att kolla in Alexander Nevsky-katedralen. Den här imponerande ortodoxa katedralen har fått sitt namn efter den ryske krigarprinsen St Alexander.

Den påminner om den tid då Estland tillhörde det ryska riket. Katedralen är vacker både inuti och utanpå – och när det mörknat.

Tallinn
Den imponerande Alexander Nevsky-katedralen

4. Guidad tur i Kalamaja

En stad upplevs nästan alltid bäst med en guidad tur, och samma sak gäller för Tallinn. Om du aldrig varit i Tallinn förut kan det självklart vara intressant att ta en guidad tur i Gamla stan.

WIFI.se

Vill du se lite mer kan det vara intressant att våga sig ett steg utanför de mest turistiga områdena. När vi var här testade vi att ta en guidad tur i stadsdelen Kalamaja.

Tallinn
Vår estniska guide pratade perfekt svenska

Trendiga Stadsdelen Kalamaja ligger på kort promenadavstånd från Gamla stan. Här ligger många vackra sekelskifteshus i trä, blandat med moderna hus och byggnader i kommunistisk stil. Livsstilen påminner lite om Söder i Stockholm, med second hand-butiker, konditorier och ett kreativt centrum med konstnärer och designbutiker.

Centralpunkten i Kalamaja är Telliskivi (tegelstenen), och på gatan Telliskivi 51 hittar du coola vinbaren Shvips. Prova estniska mousserade rabarbervinet Abavas som är väldigt gott.

Tallinn
Vet du inte vad du ska göra i Tallinn? Bege dig till Kalamaja!

5. Besök restauranger och barer

Det finns gott om trevliga restauranger och barer i Gamla stan, och om man vill få plats på de allra bästa kan det vara bra att boka bord i förväg.

En av de restauranger som har gott rykte är restaurang Cru, men om man inte får plats där (vilket vi inte fick) ska man inte misströsta. Det kan bli en trevlig kväll ändå!

Tallinn
Det blev en kväll med 20-talsstämning igår – ett bra sätt att avsluta en underbar dag

Vi hamnade på restaurang Scheeli, och överraskades av 20-talsstämning, piano och ett helt gäng par som dansade i 20-talskläder. Superkul! Restaurangen kan förstås ha olika typer av underhållning, men för övrigt var vi riktigt nöjda med maten. Till förrätt valde vi getost och till huvudrätt anka med morotspuré och rödkål.

Tallinn
Färgglad huvudrätt: anka, morotspuré, gröna bönor, morot, päron och tranbär

En av de kanske mest populära krogarna i Gamla stan är medeltidsstället Olde Hansa. Visst är det lite turistigt, men det behöver ju inte alltid vara fel!

En annan klassiker är medeltidsrestaurangen Olde Hansa – cool entré!

6. Shoppa är alltid trevligt att göra i Tallinn

Man kan naturligtvis passa på att shoppa när man är i Tallinn! Här finns flera stora gallerior, som till exempel Viru Keskus, där man hittar en hel del kedjor man känner igen men kanske också lite nytt.

Tallinn
(Fusk)päls är populärt

Om man strosar runt i stan hittar man istället sånt som designade kläder, (fusk)päls i alla tänkbara utföranden, baltisk bärnsten, stickade vantar, paraplyer med krokodil- eller döskallehandtag och allt möjligt annat …

Tallinn
Prydnadssaker, smycken och tavlor – det märks att Tallinn är en populär turiststad

7. Upptäck Tallinns hamn

Om du sett dig mätt på Gamla Stan kan du med fördel ta dig på upptäcktsfärd till hamnen. Här finns även den övergivna och vindpinade OS-arenan Linnahall, där graffiti blandas med ljudet från havet.

Med utsikt från Linnahall och in mot Tallinn

Längs med havet hittar man också sjöfästningen Patarei från 1800-talet, som senare blev ett fängelse. Att promenera runt här idag känns fridfullt, samtidigt som en suggestiv känsla av historiens vingslag infinner sig.

Tallinn
Peter vid ena ingången till Patarei

Om du fortsätter din vandring kommer du fram till fartyget och isbrytaren Suur Toll, som under den ryska revolutionen 1917 togs i användning av de röda. Läs gärna mer om vår upptäcktsfärd i Tallinns hamns.

Isbrytaren Suur Toll har varit med om både det ena och det andra

8. Lär dig mer på museer

Nästa gång vi besöker Tallinn hoppas vi besöka några av alla museum. Det finns bland annat nio museer som är en del av museigruppen ”Linnamuseum”.

Andra museum som kan vara intressanta är det sjöhistoriska museet som är väldigt populärt och det estniska utomhusmuseet som berättar om den lokala kulturen. Ytterligare ett museum verkar lite speciellt är KGB-museum, som ligger i hotell Viru, och även precis vid hotell Estoria som vi berättar om längre ner.

Tallinn

9. Besök Kadriorg-palatset

Kadriorg-palatset ligger i stadsdelen Kadriorg, strax utanför den mest centrala delen i stan. Detta barock-palats uppfördes under Peter den stores regeringstid som rysk tsar, och var avsett att användas som sommarresidens av kejsarinnan Katarina I.

Tallinn
Kadriorg palatset på sommaren
Tallinn
Kadriorg-palatset i Tallinn

Efter första världskriget och Estlands självständighet blev slottet konstmuseum, sedan blev det presidentpalats, och sedan blev det konstmuseum igen … Läs gärna mer om vårt besök i Kadriorg-palatset.

Tallinn
Peter slåss med … Poseidon?

När du är på plats så finns också KUMU konstmuseum som har allt från 1700-tal och framåt.

Gå 7 min från gamla stan till Virutorget, ta buss 3 till Kadriorgpalatset som tar 15 min.

10. Lek i Proto upptäckarverkstad

Det nyöppnade (2019) Proto upplevelsecentrum i Tallinn hamn. Det här är verkligen en super rolig upplevelse för alla åldrar. På med VR- glasögonen och släng dig in i en sagovärld. Många upplevelser spelar man två och hjälper varandra. Enormt roligt!

Gå 31 min och som är 2,5 km eller buss 73 från Vabaduse i gamla stan som går var 20 min. Gå av vid Proto avastustehas på Peetri 10, 10415 Tallinn

Mer att göra i Tallinn?

11. Se St Olavs kyrkan som är 124 meter hög.

Tallinns största medeltida byggnad, och Enligt källor var St Olafs kyrka världens högsta byggnad från 1549 till 1625, Wow!
Blixten har slagit ner i Kyrkan många gånger, och tre av dem har kyrkan brunnit… År 1625, 1820 och 1931.
Den här går inte att missa men den ligger på Lai 50, 10133 Tallinn.

12. Bada på Pirita stranden norr om Tallinn.

Om det är sommar och fint väder kan man förstås bada här, och andra tider på året kan man kanske ta en uppfriskande promenad. Pirita beach är hela 6 km lång. Gå 11 min från gamla stan till Vira Keskus 5, 14 min med buss och sen gå igen 7 min.

13. Boka Kryssning till den coola staden Tallinn.

Cirka 1,5 miljoner människor besöker Tallinn varje år, inklusive mer än en halv miljon kryssningspassagerare.

14. ta del av Kalevipoeg

Kalevipoeg är landets nationella epos. Det berättar historien om en jättehjälte som kastar stenar och pratar med igelkottar.

15. Spring med din partner på axeln du med!

Estländare är också skickliga på den icke-olympiska idrottsgrenen ”Springa med partnern på axlarna”. 
Även om det härstammar från Finland, vann estniska par Wife Carrying World Championships i 11 år i rad mellan 1998 och 2008. De hittade en egen teknik som kallas ”Estonian Carry”.

16. Smaka på Tallinns och Estlands äldsta kafé

Maiasmokk Cafe har varit verksamt sedan 1864 och är det äldsta i landet. Interiören i butiken har varit densamma i över hundra år och bidrar till butikens antika charm. Det ligger på Pikk 16, 10123 i Tallinn.

17. ta en selfie på Parlamentet Riigikogu och Toompea slott

Slottet på Domberget och Estlands parlament byggdes från de gamla murarna som grundades mellan 1200-1300-talet. Slottet byggdes senare runt 1767-1773 i senbarock. Ena tornet långe Herman är kvar och där ståtar Estlands flagga högst upp. Det här finns på Lossi plats 1A.

18. Shoppa på Tallinns fantastiska julmarknad

Som läsarna röstade… så var det Tallinns årliga julmarknad som var nummer ett i Europa 2019, och inte för första gången. Upptäck julmarknaden mellan 15 november till 7 januari.

19. Fika på Tv-tornet i Pirita

Det 314 meter höga tv-tornet är Estlands högsta byggnad. Sitt ner på uteterassen och ta en drink eller en bit mat på restaurangen, och njut av panoramautsikten.
Vågar du gå på tornkanten? Tv-tornet ligger på Kloostrimetsa tee 58a, Pirita Linnaosa

20. Mys på Skansen i Tallinn – ROCCA AL MARE

Vill du strosa bland väderkvarnar och småhus och som är som skansen i Stockholm. Det ligger vid Koplibukten vid havet och visar bylivet i gamla Estland. Använd lokaltrafiken och åk från Vabaduse Väljak i city till Sõba som tar 31 min. Ta nr 108, 127A eller 129 som går var 20 min.

21. Boka bord på Restaurang Manna La Roosa

Manna La Roosa möts alla stilar som du kan tänka dig ihop. Stoppa ner allt i en mixer, och servera riktigt god mat till det och du har den perfekta upplevelsen. Du hittar Manna La Roosa på Vana-Viru 15

22. Var barnslig på NUKU dockmuseum i Tallinn

Spridd över flera rum och fängelsehålor har NUKU utställningar på dockor, dekor och setdesign, ljus, skuggteater och skräckkällare. Lek med marionett-, stick-, vant- och skuggdockor samt med masker. Man kan prova dräkter och peruker i skådespelares garderob och bygga scen på teaterkonstnärers magiska bord. För hela familjen på Lai 1, Nunne 4.

23. Finsmaka på NOA restaurant i Tallinn

Topprestaurangen i eller lite utanför Tallinn heter NOA, med galet bra rykte med sjöutsikt. Tro inte att det är billigt och ska du äta på sommaren får du beställa långt i förväg. Glöm inte efterrätten ”SEXWITHEX” om du är på plats. Den ligger på Ranna tee 3.

24. Titta in i Telliskivi skaparverkstad (Fotografiska)

10 minuter från gamla stan ligger Balti järnvägsstation och stadsdelarna Pelgulinn och Kalamaja. Här hittar du Estlands största kulturcentrum på Telliskivi 60a-8.

25. Historika dig i Bastionsgångar i Tallinns gamla stad

På 1600-1700-talet byggdes hemlighetsfulla befästningsvallar i Tallinn. En spännande tidsresa på din vistelse i stan, men endast med guide.
Mer info på Tallinn Tourist Information centre i gamla stan på Niguliste 2.

26. Fota alla Street art i Tallinn

Det finns massor av art på byggnader runt Tallinn och flera är riktigt coola. Kolla med turistinformationen i gamla stan hur du hittar dessa.

Tallinn

27. Bjud in dig i Keik in the Kök

”Kiek in de kök” är ett kanontorn i Tallinn. Tornet byggdes under 1400-talet och är 38 meter högt, med en diameter på 17 meter. Väggarna är upp till 4 meter tjocka. Tack vare dess höjd sa man, att man kunde t.om. se in i fiendes kök. Platsen hittar du på Komandandi tee 2, 10130 i Tallinn.

28. Dansa runt på Sångarfältet i Tallinn

Tallin song festival med scenen som byggdes 1959 för att få rum med kören på 30 000 personer, som uppträder vart 5:e år och senast 2019.
Det här är världens största amatörkör evenemang och nästa är 2024. Vill du uppleva en 5 km lång procession och 10 000 personer i folkdräkt, 80 000 publikt, och sen dansa hela natten, ja då är detta rätt för dig!

mer att göra utanför Tallinn?

En dagsutflykt när man ändå är i staden, och det finns tre saker som sticker ut inom en timme med bil. Hyra bil för en dag är lätt och smidigt och vägarna är riktigt bra.

Lahemaa Nationalpark

Upplev en nationalpark för en dag, ta med matsäck och gå på spångarna i nationalparken.

Kör mot Narva på E20 som tar 37 min och är 46,1 km.

Upplev Jägalafallet

Baltikums största vattenfall som är 70 meter bred när det är som mest vatten och 8 meters fall.

Kör E20 mot narva och sväng av vid Laagna tee som tar 27 min och är 26,2 km.

Rummu stenbrott

Bada eller dyk i det kristallklara vattnet från det gamla sovjetiska fängelset, där man en gång hade ett stenbrott. Ett hippt badparadis!

Tallinn

Kör Keila-Haapsalu/väg 17 och 8 som tar 45 min och är 42,4 km.

29. Bo kvar kan man också göra i Tallinn

Det finns förstås massor av olika hotell i Tallinn. Vi har bott på två av dem och vi gillade båda, fast på lite olika sätt. Hilton Tallinn Park är hotellet för dig som söker ett modernt och exklusivt hotell med stor härlig frukostbuffé, gym, spa och ett stort casino.

Vi var nöjda med de bekväma sängarna, WiFi funkade utmärkt och högre upp i hotellet har man riktigt bra utsikt. Hilton ligger på Fr. R. Kreutzwaldi 23, 10147 i Tallinn.

Tallinn
En av de bästa sakerna man kan göra i Tallinn! Spabad på Hilton Tallinn Park
Tallinn
Peter tänker hugga in på lammracks på hotellets restaurang

Om du föredrar ett enklare, men istället väldigt färgglatt, hotell kan du välja hotell Estoria, som ligger strax utanför porten till Gamla stan. Namnet ”Estoria” är en mix av ”Estonia” och ”stories” och varje rum har en egen historia att berätta, som handlar om Estland. Trevligt!

Vi var väldigt nöjda med vårt rum här, och framför allt har man ett fantastiskt bra läge precis utanför Gamla stan.

Tallinn
Hotellmys på Estoria i Tallinn
Tallinn
Från vårt rum ser vi ut över Gamla stan

Resa till Tallinn

Du kan resa till Tallinn antingen med flyg eller med färja. Du kan till exempel flyga med SAS, Air Baltic eller LOT Polish Airlines Stockholm (en timmes flygtid). Ett annat sätt att resa är att ta färja till Tallinn från Stockholm.

Vi reste med Tallink Silja Line och fick uppleva en enormt trevlig trevlig kryssning. Peters bror Michael och hans fru Gunilla följde med till Tallinn där de var med en dag, och sen lämnade oss för att fortsätta runt Estland. Vi fyllde år båda två och de bjöd oss på en extra fin kryssning. Wow! Mycket kärlek!

Tallinn
Att åka Tallink Silja ska vara en fest
Tallinn
Trevligt sällskap på resan
Tallinn
Gud vad gott!

WiFi funkade visserligen måttligt, men å andra sidan var specialfrukosten helt fantastisk! Att inleda morgonen med mousserande vin, kallrökt lax, ankleverpaté, skagenröra, sikrom och karelska piroger med äggsmör är ju inte fel!

Tallinn
Bästa frukosten ever!
Tallinn
Utsikt från fartyget Baltic Queen från Tallink Silja Line

30. Tallinn card

Ska du vara en dag till tre dagar i stan så tjänar man på att köpa ett ”Tallinn Card”, eftersom det är så mycket som ingår. Priser finns på turistbyrån i gamla stan.

Turistinformationen ligger i gamla stan på Niguliste 2 10146 Tallinn. Tel + 372 645 7777

Alla våra bästa tips om Estland. Klicka på Bilden!

Fakta om Tallinn

  • Språk?  Estniska (många pratar också engelska eller ryska) 
  • Invånare? 430 000 (2017)
  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Lite billigare än i Sverige
  • Tidsskillnad? +1 timme
  • Akutnummer? 112
  • El? Som Sverige
  • Vatten? Det kan vara bättre att välja vatten på flaska
  • Religion? Ateism eller ortodox eller luthersk kristendom
  • Flagga? Estlands flagga är blå, svart och vit.
  • Nationalsång? Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (Mitt fädernesland, Min lycka och glädje)
  • Se upp med? Det brukar rekommenderas att man använder taxibilar som tillhör etablerade bolag.
  • Tänka på? Även om det fungerar bra med engelska i Tallinn och andra större städer, kan det vara svårt på landsbygden.

Shopping

  • Viru Keskus på Viru väljak 4/6 är ett köpcentrum som har det mesta.

Museer

  • Tallinn City Museum på Vene 17
  • Museum of Photography på Raekoja 4/6
  • Children’s museum Miiamilla på L.Koidula 21 c
  • Museum in Kalamaja på Kotzebue 16
  • House of Peter The Great på Mäekalda 2
  • Tallinn Russian museum på Pikk 29 a
  • Sjöhistoriska museet i marinan på Vesilennuki tee 6
  • Estniska utomhusmuseet på Vabaõhumuuseumi tee 12
  • Konversation centre Kanut på Pikk tn 2
  • KGB-museum på Viru väljak 4
  • Proto upplevelseverkstad på Peetri 10, 10415 Tallinn

Hotell i Tallinn

  • Hotell Viru på (Hotel Estoria) Viru väljas 4
  • Hilton Tallinn Park på Fr. R. Kreutzwaldi 23
  • The three sisters boutique hotel på Pikk 71/Tolli 2 från 1362 är tre ihopbyggda handelshus. Några tidigare gäster: Hans majestät kejsare Akihito av Japan, Drottning Elizabeth, Prince Phillip och Sting
  • CRU-hotel på Viru 8 Tallinn City Centre

Restauranger i Tallinn

  • Restaurang Borde på Pikk 71/Tolli 2 city center Tallinn
  • Restaurang CRU på Viru 8
  • Depoo (Telliskivi 62) i Kalamaja
  • Olde Hansa på Vana torg 1
  • Scheeli på Vana torg 2
  • Vegan Restoran V på Rataskaevu 12 (vegetarisk mat)
  • Leib Resto ja Aed på Uus 31 (estländsk mat)
  • Tabak på Suur-Karja 4 10140 i Tallinn (Fine Dining)
  • Maiasmook café på Pikk 16 är det äldsta konditoriet i Tallinn från 1864.
  • Rae Meierei på Dunkri 5, 10123 i Tallinn

Michelinrestauranger i Tallin

  • Noa Chef’s hall (1 stjärna 2022) på Ranna Tee 3 i Tallinn
  • 180 Degrees restaurant (1 stjärna 2022) på Staapli 4 i Tallinn

Pubar i Tallinn

  • Tuba Baar på Müürivahe 15 i Tallinn (gamla stan)
  • Koht (moonnshine bar) på Lai 8 i Tallin (gamla stan)
  • Pörgu på Rüütli 4 i Tallinn. Mat och öl
  • Pöhlala Tap Room på Niguliste 2 i Tallinn (hamnområdet)
  • Pudel bar på Telliskivi 60a-5 i Tallinn i Kalamaja
  • Sip wine and beer shop på Telliskivi 62 i Tallinn I Kalamaja.
  • Whisper Sister på Pärnu mnt 12, 10146 i Tallinn

Hamburgare i Tallinn

  • Veg Machine (vego) på Kopli tn 1 (Balti jaam market) i Tallinn
  • Estonian burger factory på Pärnu mnt 41a bredvid IMAX.
  • Diner på Vabaduse pst 39 bredvid Nömme eller Olümpia hotel
  • Burger box på Kopli tn 4 mittemot (Balti Jaam market)
  • Dereku burgers på F.R. Faelhlmanni tn 3 vid Kadriorg

Resa till Tallinn

  • Flyg går bland annat från Stockholm till Tallinn. Flyg med SAS, Norwegian, LOT eller Air Baltic.
  • Färja går mellan Stockholm och Tallinn (Tallink Silja Line samt St Peter Line) och mellan Kapellskär och Paldiski 9 tim (DFDS Seaways).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev