Meny Stäng

Båttur på de masuriska sjöarna

Har du hört talas om Masurien och de Masuriska sjöarna i Polen? Masurien är en region i nordöstra Polen och här finns ett område med ca 3000 sjöar: de Masuriska sjöarna. Vi har hört om detta ställe länge och nu ville vi absolut uppleva det på riktigt!

Från Bialowieza till Mikolajki

Vi lämnade Bialowieza nationalpark längst i öster och ställde in GPS:en på Mikolajki, en av de mer populära semesterorterna vid de Masuriska sjöarna. På kartan ser du hur vi körde, och de streckade linjerna sedan visar båtturen vi gjorde. I Mikolajki tog vi direkt in på den fina campingen Wagabunda, som ligger på bekvämt gångavstånd från den lilla staden.

Karta Polen

Camping Wagabunda i Mikolajki

Camping Wagabunda (180 kr/dygn inkl. el och WiFi)

Mikolajki

Mikolajki är en liten stad med runt 4000 invånare och här tycks allting kretsa kring sjö, fiske, båtar och turism. Förutom campingen finns flera små hotell och staden är full av restauranger och små butiker. Framför allt finns en stor småbåtshamn med olika sorters båtar – privata båtar, båtar för uthyrning och båtar som tillhör olika turoperatörer.

Mikolajki vid de masuriska sjöarna

Mikolajkis hamn är full av småbåtar

Båttur på de Masuriska sjöarna

Vi ville förstås ge oss ut på en båttur! Många av sjöarna är förbundna av långa och trånga kanaler, där båtarna kan ta sig fram mellan de olika städerna och byarna. Vi tog en båttur till Gizycko, men det finns också flera andra turer att välja på.

Turen gick i maklig takt och det första som hände (vid 10:30 på förmiddagen) var att personalen gick runt och erbjöd nubbar av olika slag, för 15 kr styck. Lite lätt exotiskt för en svensk! Vädret var inte det bästa (mulet och regnskurar), men vi hade ändå en trevlig dag i ett riktigt trevligt område. Här kommer en bildkavalkad – och en film förstås!

Båttur Masuriska sjöarna

På väg genom de trånga kanalerna!

Masuriska sjöarna båttur

Ett av befälen dirigerar de mötande småbåtarna – vår stora båt måste ligga i mitten!

Flytande bar

Ute på en av de öppna sjöarna glider vi förbi något som ser ut som … en flytande bar?

Zurek

Lunchpaus i Gizycko med öl och den polska soppan Zurek (20 kr per portion)

Båt Polen

Här ligger båten och väntar på oss när vi ska åka tillbaka

Masuriska sjöarna

Utsikt från Gizycko – strax efter regnet

© 2018 Reseblogg med massor av resmål och inspiration. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.