Meny Stäng

Vatikanstaten – världens minsta land

När man ändå är i Rom kan man ju passa på att besöka världens minsta land. Denna mikrostat ligger ju nämligen inuti Rom. Och det förklarar ju kanske hur litet landet faktiskt är! Ytan är 0,44 kvm (som en stor trädgård ungefär) och befolkningen består av runt 800 – 1000 personer, enligt olika källor.

Varför en egen stat?

Vatikanstaten upprättades 1929 för att ge påven och ledningen över den romersk-katolska kyrkan oberoende efter en lång konflikt med Italien. Vatikanstatens främsta funktion är att tillförsäkra den ”Heliga stolen” (alltså påvens säte som biskop över den romersk-katolska kyrkan) ett oberoende så att påven och den romersk-katolska kyrkan inte skall vara beroende av någon annan världslig makt, på det sätt som den varit före 1929.

St Peterskyrkan

Peterskyrkan i Vatikanstaten (vacker, men förbjudet att fota inuti!)

Vatican museum

Vad gör denna boll inne i Vatikanstaten? Inte en aning faktiskt …

Att besöka Vatikanstaten

Vatikanstaten är som sagt ett väldigt litet land, samtidigt som det besöks av väldigt många turister. Logistiken i detta talar för sig självt. Köerna blir lååånga. Det bästa sättet att slippa köa är att köpa biljetter online i förväg. Vi bokade en guidad tur på nätet och kunde gå rakt förbi alla köer – skönt!

Vi är inte säkra på var man köper de bästa biljetterna eller vilka turer som är bäst, men vi köpte våra biljetter på den här sidan. Vi var kanske inte supernöjda med turen, men allt fungerade som det skulle.

Guide Vatikanstaten

Vår guide hade med sig en gul pryl som vi försökte följa, så gott det gick

Museer med målningar och statyer

Varför var vi inte supernöjda då? Kanske för att det var så extremt trångt. Det är ju svårt att beskylla någon för detta när man bidrar till det själv, men kanske är det bättre att besöka Vatikanstaten en annan tid på året?

Kanske tyckte vi också att det var lite för mycket fokus på målningar, men det kan ju bero på vilken tur man bokar och vilka intressen man har. Oavsett var det fascinerande att besöka detta ställe! Missa inte att kolla in vår film och vårt 360-foto från ett av alla rummen med statyer – den enda statyn i brons föreställer Hercules.

Vatikanen

Vilket tak alltså! fantastiskt vackert!

Väv

Ett helt rum fyllt med vävar som täckte hela väggarna

Tavla Vatikanstaten

Den mest kända tavlan enligt vår guide. Om du kollar noga ser du hennes gula ”pryl” till höger – vi följer lydigt!

Petersplatsen

Sist men inte minst besökte vi Petersplatsen, som är en imponerande mötesplats där den omges av alla kolonner. Det är svårt att fånga på ett vanligt foto, så vi har istället tagit ett 360-foto med KeyMission 360. Kika runt i bilden genom att dra runt muspekaren, eller genom att lyfta och vrida din mobiltelefon eller surfplatta.

 

© 2018 FREEDOMtravel Reseblogg. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.

IP Blocking Protection is enabled by IP Address Blocker from LionScripts.com.