Meny Stäng

Stränder i Nordirland – vackert vid Atlantkusten

Nordirland bjuder inte bara på dramatiska klippor, charmiga vägar och söta lamm. Det finns också långa vackra stränder i Nordirland.  Hit åker nordirländarna själva på somrarna och loven, och många semestrar i någon av alla de tusentals villavagnar vi sett på campingarna.

Stränder i Nordirland

Vi har besökt två stränder i Nordirland: Whiterocks beach samt Benone/Downhill beach (två olika namn på olika delar av en väldigt lång sandstrand). På kartan kan du också se hur vi sedan körde vidare i sydvästlig riktning, mot Mullaghmore Head i Irland.

Stränder i Nordirland
Två stränder i Nordirland – och vår fortsatta resa mot Mullaghmore Head

Whiterocks Beach

Efter alla vackra kustvägar, dramatiska repbroar och speciella stenformationer kom vi plötsligt fram till … en sandstrand. Den första stranden vi nådde fram till heter Whiterocks Beach och är otroligt vacker. Det är maj, så det är förstås kallt i vattnet, men vi mötte en och annan surfare i våtdräkt.

Whiterocks beach
På väg ner mot Whiterocks beach

Benone/Downhill Beach

Nästa strand, Benone /Downhill Beach, är kanske ännu mer känd. Med sina 11 kilometer är detta en av de längsta stränderna i Nordirland. Vi besökte stranden en lite ruggig morgon i maj och var nästan ensamma, förutom en man med en hund och en surfare. Vilken fantastiskt vacker strand!

Peter vid stranden i Downhill Beach
Peter vid stranden i Downhill Beach
Hund vågor
En hund i vågorna

Vattentemperaturen då?

När vi checkade in på en camping i närheten passade vi på att fråga mannen i receptionen om vattentemperaturen om somrarna. Vi fick inget svar i siffror, men eftersom det är Atlanten blir det aldrig riktigt varmt. Mannen berättade att folk ändå badar och simmar här på somrarna. ”Refreshing”, eller uppfriskande, var det ord han tyckte passade bäst för att beskriva badandet här.

Surfare
En surfare bland vågorna

Camping Deighan Caravans

Vi tog in på camping Deighan Caravans, Benone Caravan Park. Den här campingen kändes lite ödslig när vi kom, men mannen i receptionen berättade att det snart kommer ändras. I samband med helgen är det ”bank holiday” och då blir det fullt. De nordirländska familjerna älskar kusten, och semestrar här med villavagn eller husvagn.

Camping Nordirland
Vår hyrda husbil på plats på camping

Villavagnar i tusental

Vi kan inte säga hur många villavagnar vi sett när vi rest längs kusten i Nordirland, men de kan räknas i tusental. Vi frågade mannen i receptionen på campingen Deighan Caravans och han berättade att många familjer köper villavagn.

Det är visserligen inte billigt, men det är betydligt billigare än att köpa ett hus. Genom att vagnen är flyttbar gäller också ett annat, lite snällare, regelverk. Sedan kommer de hit med familjen på lov och helger!

Villavagnar Nordirland
Villavagnar finns det gott om

Udden Mullaghmore Head

Efter vårt besök vid dessa vackra stränder i Nordirland var det dags för oss att rulla i sydvästlig riktning, mot Irland och västkusten. Vårt första stopp på vägen blev udden Mullaghmore Head. Vi åkte hit för att se de dramatiska klipporna och de stora vågorna, men lärde oss samtidigt att platsen har anknytning till kungligheter. Och att en dramatisk och tragisk historia utspelat sig här.

Mullaghmore head Irland
Regndroppar på linsen vid Mullaghmore Head

Prins Charles trakter

Just här, vid Mullaghmore Head, hade Prins Charles farbror ett slott och hit kom prinsen ibland på somrarna som barn. Men det var också här som prinsens älskade farbror, tillsammans med tre andra, för runt 40 år sedan sprängdes till döds av IRA, en dag när de fiskade hummer.

Vi har nu fortsatt längs den irländska västkusten, där vi sett ännu mer fantastisk, och annorlunda, natur. Vi publicerar ett nytt inlägg varje morgon klockan 06:00, så om du fortsätter följa bloggen så kommer det snart mera!

Mullaghmore head
Mullaghmore head

Prenumerera på vårt nyhetsbrev