Om man vill komma ut i naturen, utan att åka så långt ifrån Stockholm, kan vi verkligen rekommendera Gålö. Gålö havsbad ligger ca 3,5 mil söder om Stockholm, i Haninge kommun. Här finns en fin camping och möjlighet att promenera i skogen, fiska, bada och åka skidor, beroende på årstid förstås. Enligt informationsbroschyren kan man också hyra cykel, båt eller häst.

“Lilla Gålöslingan” i Gålö

Vi gick “Lilla Gålöslingan” två dagar i rad. Detta är 4,5 kilometer lång promenadväg, vilket låter som en ganska enkel match. Vi ska inte påstå att det var överdrivet utmanande, men det var definitivt en promenad i terräng.

Natur i Gålö

Man fick klättra uppför klippkanter, hoppa över stockar, huka sig under trädgrenar och balansera bland rötter och stenar. Så det blev en ganska bra motionstur i alla fall! Hela tiden fick vi gå genom vacker natur och väldigt ofta längs vattnet, med fantastisk utsikt.

Gålö

Svamp, bär och ormar

Vi gjorde flera trevliga och några mindre trevliga fynd i skogen. Till de trevliga fynden kan vi räkna kantareller, Karl Johan-svamp och blåbär. Älskar att göra såna fynd! Till de mindre trevliga fynden räknar jag två huggormar och tre fästingar. Ormar gillar jag inte, men de låg väldigt stilla och verkade ointresserade av oss, så det var egentligen bara att passera.

Gålö

På camping i Gålö

Vi såg också en hare i skogen. Däremot mötte vi inga människor. Det är förstås skillnad på högsäsong, men just nu kändes det som att vi hade naturen för oss själva. Detta var en väldigt fin promenad genom vacker natur, som vi absolut kan rekommendera om du kommer hit! Vi står på campingen med husbil, men det finns också stugor för den som föredrar det.

Gålö havsbad

Läs mer: Semester i Sverige