Meny Stäng

Djema el Fna – och shopping i Marrakech

Torget Djema el Fna är hjärtat i Marrakech. Här är det alltid liv och rörelse: försäljare, akrobater, ormtjusare, moppar, hästar, åsnor, bärare, skoputsare och tiggare. De flesta pockar på din uppmärksamhet och vill gärna att du spenderar dina pengar på just det de har att visa upp. På kvällen samlas ännu mer folk på torget och alla matstånden plockas fram.

Ormtjusare och apor

Vi har hört att de gärna lägger ormarna runt turisternas axlar så vi går inte alltför nära … Man ser också stackars små apor i koppel. Förmodligen vill mannen att man ska hålla apan, ta ett foto och ge mannen betalt. Vi fotade på avstånd eftersom vi inte vill stödja att man håller djur fångna på det här sättet. En annan man stod med en stackars igelkott i en hatt …

Bortsett från att det känns lite trist med djuren är Djema el Fna en ganska rolig plats. Här är ett livligt folkvimmel och man kan se alla möjliga utstyrslar och klädedräkter. Det finns också försäljning av allt möjligt intressant som man kan prova att äta.

Djema el Fna ormtjusare
Djema el Fna apa

Shopping i Marrakeh

I Marrakech och runt torget Djema el Fna kan man nog köpa det mesta, men framför allt lokalt hantverk som keramikskålar, mattor, korgar, askar, speglar, tofflor och smycken. Självklart hittar man också moderna kläder, skor, mobiltelefoner och klockor.

Att pruta hör förstås till och ibland har vi prutat ner till mindre än en tredjedel av utgångspriset. En gång tyckte Peter och Billie att priset var helt ok och accepterade utan att pruta. Då prutade försäljaren själv ner priset litegrann … Det var tydligen inte ok att hoppa över att pruta!

Marrakech
Marocko, Marrakech
Lite mat emellan behövs
Marrakech gata

Sightseeing med häst och vagn

Överallt i Marrakech ser man hästar och vagnar som kör runt turister. En typisk turistfälla kanske, men med vissa fördelar: man får möjlighet att fotografera i fred. När man drar upp en kamera är det annars lätt hänt att någon marockan, som tycker att han äger gathörnet, dyker upp och vill ha betalt. Idag blev det alltså en tur runt stan med häst och vagn.

Vi plockade upp en vagn i närheten av det stora torget, Djema el Fna. Sedan blev det en tur inne i och runt Medinan. En ganska trevlig tur och perfekt för att fotografera – allt från myllret i trafiken till vackra moskéer.

Häst och vagn Marrakech
Vägar Marrakech
Koutoubia-moskén (man får inte gå in om man inte är muslim)
Koutoubia-moskén (man får inte gå in om man inte är muslim)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev