Meny Stäng

Ungersk mat

Ungern får ett högt betyg av oss som matland. Varför? Precis som i övriga Östeuropa håller den enkla maten hög kvalitet. Man kan gå in på en enkel kvarterskrog och få en vällagad soppa med ett gott bröd. Samtidigt finns det ett mer exklusivt kök i Ungern med exempelvis gåslever och fina viner.

Gulaschsoppa och andra soppor

Den klassiska gulaschsoppan finns lite överallt. På en enkel krog i Budapest åt vi en trerätters lunch med gulaschsoppa, kycklingspett och mascarpone. Tillsammans med starköl och kaffe/te slutade notan på 300 kr tillsammans. Utöver den klassiska gulaschsoppan finns många andra soppor, som till exempel fisksoppor och grönsakssoppor.

Ungersk fisksoppa
Ungersk fisksoppa

Annan ungersk mat

Ungersk mat är förstås mer än gulaschsoppa! Ungersk mat är ofta kryddig, och väldigt ofta är den smaksatt med paprikakrydda. En annan sak som är typisk är att man får mycket mat. I många maträtter ingår kött eller korv, och det är också vanligt att man serveras potatis, bröd och grönsaker.

En maträtt som verkar relativt vanlig, och som vi gillar, är anka med rödkål och någon  sorts potatis. På mer exklusiva restauranger är det inte ovanligt att man kan beställa in gåslever och fina ungerska viner, som till exempel tokajer.

Anka
Anka med rödkål

Internationella maträtter

Om man tröttnar på den ungerska maten finns det, i alla fall i Budapest, ett enorm utbud av andra länders kök. Det är lätt att hitta sånt som pizza, pasta eller hamburgare. En kväll valde vi också att äta på en azerbadjansk restaurang.

Hamburgare Tjeckien
Klassisk internationell mat finns alltid att få tag på

Läs mer: Resa till Ungern – din guide till Ungerns bästa resmål