Meny Stäng

Energikällor i husbilen

Annons

Dagens inlägg handlar om energikällor i husbilen. I en husbil tänker man mer på var energin kommer ifrån och hur mycket man gör av med än vad man gör hemma i en lägenhet. När vi fricampar klarar vi utan problem det viktigaste (värme, kylskåp, matlagning) med gasol.

Annorlunda mot att bo i lägenhet

När man bor i lägenhet tänker man inte så mycket på energiförbrukningen. Visst dimper det ner en elräkning i brevlådan med jämna mellanrum, men i övrigt är energi nånting som bara finns. I husbilen blir man på ett helt annat sätt medveten om allt som drar energi: värme, lampor, matlagning, kyl, frys, TV, musik, att spola vatten i kranarna …

Det gäller att hushålla med resurserna och att tänka på vilken sorts energi man vill använda. På kylskåpet finns ett litet vred där man kan välja om man vill driva kylskåpet med vanlig el, 12 volt eller gas. Och så måste man förstås ladda upp ny energi (körning, elstolpe, gasoltub, elverk, solceller). Lite pyssligt, visst, men på nåt sätt också skönt att känna att resurserna inte är oändliga. Och en liten utmaning i att försöka bli självförsörjande …

Om man vill ha lite mer lyx i tillvaron (musik, film, datorer, TV-spel) kan ytterligare energikällor behövas. Här är lite modifieringar vi gjort för att bättre klara behovet av energi.

Solpanel i husbilen

Vi har skaffat en solpanel för att utnyttja energin från solljuset. Här kan ni se den när vi precis fått upp den på taket. Här kan du läsa mer om monteringen av solpanelen.

Solpanelen på husbilen

Bodelsbatterier

Vi har också skaffat dubbla bodelsbatterier och en spänningsomvandlare, som omvandlar 12 V till 220 (för att kunna spela Playstation medan man kör). Allt syns inte på bilden, men är installerat i den här lådan under ena soffan.

Elverk till husbilen

Vi har dessutom ett elverk, som vi fick med på köpet när vi köpte husbilen. Elverket drivs på bensin och fungerar hur bra som helst. Det brummar lite dock, så man kan inte använda det var som helst …

Elverk

Prenumerera på vårt nyhetsbrev