Meny Stäng

Reykjaviks sevärdheter

Idag har vi turistat lite i Islands huvudstad och tittat närmare på två av Reykjaviks sevärdheter: Konserhuset Harpa och kyrkan Hallgrimskirkja. Reykjavik är visserligen en liten stad, men just dessa byggnader känns riktigt mäktiga.

Konserthuset Harpa

Konserthuset Harpa inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera. Bygget påbörjades 2007, men den ekonomiska krisen gjorde färdigställandet av konserthuset osäkert. Efter att regeringen gått in kunde bygget slutföras och invigningskonserten hölls 2011. Här ordnas nu konserter och konferenser, och det finns restauranger och guidade visningar. Vi måste säga att det är en häftig byggnad!

Konserthuset Harpa

Konserthuset Harpa i Reykjavik

Konserthuset Harpa

En imponerande byggnad!

Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja ligger i centrala Reykjavik och syns över hela staden. Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter, vilket gör den till den näst högsta byggnaden i hela landet. Kyrkan ser riktigt mäktig ut där den reser sig mot himlen. Vi tyckte inte att den var så speciell invändigt, men för 30 kronor kan man ta hissen upp till tornet, där man har en magnifik utsikt över staden. Kyrkan, som fått sitt namn efter den isländske prästen och psalmdiktaren Hallgrímur Pétursson, tog 41 år att färdigställa. Bygget påbörjades 1945 och avslutades 1986.

Framför kyrkan står en staty som föreställer upptäcktsresenären Leif Eriksson, som var son till Erik Röde och som sannolikt var den förste europé som landsteg i Nordamerika. Statyn är äldre än kyrkan själv och är en gåva från USA, för att fira Alltingets tusenårsjubileum 1930.

Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja sedd på avstånd

Hallgrimskirkja

Kyrkan reser sig mäktig mot himlen

leif Eriksson

Leif Eriksson står staty utanför Hallgrimskirkja, också en av Reykjaviks sevärdheter!