Meny Stäng

Durian – Kungen av frukter

Durian är en mycket speciell frukt, som man bland annat stöter på här i Malaysia. Frukten är viktig i Malaysia och kallas ibland för kungen bland frukter. Den kan ätas på olika sätt och guiden på mangrove-turen berättade bland annat om en rätt där durian serveras tillsammans med ris och kokosmjölk.

Durian – en omtalad och speciell frukt

Durian är en frukt som är mycket använd och uppskattad i Sydostasien, där det också kallad för ”frukternas konung”. Frukten kan bli upp till 30 centimeter i diameter och väger oftast mellan ett och tre kilo. Formen är oftast avlång, men kan också vara rund. Skalet skiftar mellan grönt och brunt och färgen på köttet varierar mellan blekgult och en mer röd nyans.

Frukten Durian finns bland annat i Brunei, Indonesien och Malaysia, och frukterna har varit kända ungefär 600 år. Träden är mellan 25 och 50 meter höga beroende på art. Men det som har gjort fruktem känd i världen, det handlar varken om form eller färg, utan om lukt.

Durian – omtalad för sin lukt

Mest omtalad är frukten Durian för att den kan lukta riktigt illa. Utanför en del hotell finns till och med skyltar om att man inte får ta med durian in. Det är många gånger heller inte ok att ta med durian på flygplan. Någon som har smakat eller luktat? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Durian popcorn
Vi har provat durian popcorn – det var inte gott alls…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev