Meny Stäng

Boktips: Little Bee av Chris Cleave

Little Bee kommer från Nigeria och när vi får träffa henne sitter hon på en deprimerande flyktingförläggning i Storbritannien. Hon har flytt från någonting fasansfullt och det enda hon har med sig är ett körkort som tillhör den brittiske mannen Andrew O’Rourke. Samtidigt får vi följa änkan Sarah O’Rourke, som saknar ett finger efter en episod på en strand i Nigeria flera år tidigare …

Både svart och humoristiskt

Jag fastnade i den här boken från första raden. Chris Cleave har ett annorlunda sätt att berätta, där själva språket hjälper en att upptäcka världen på ett nytt sätt. När Little Bee funderar över hur hon skulle ha förklarat alla nya upplevelser för “flickorna där hemma” ser man plötsligt sånt som är självklart för oss med helt nya ögon.

Trots en svart botten och många moraliska frågor är den här berättelsen ganska humoristisk, åtminstone till en början. Men kanske vill Chris Cleave lite för mycket ibland, och det blir svårt att följa upp alla påbörjade trådar på ett snyggt sätt. Oavsett är det en bra bok, väl värd att läsa!

Little Bee