Meny Stäng

Tanga i Tanzania – ett riktigt äventyr

En gång, för flera år sedan, besökte vi en plats i Tanzania som heter Tanga. Det var ett misstag att vi hamnade där, men vi kommer aldrig att glömma det. Det började med oroligheterna vid valet i Kenya 2007. Vi flydde i taxi och gick till fots över gränsen. Sedan hoppade vi på en lokalbuss.

Med lokalbuss genom Tanzania

Det var skumpigt och kroppen var slut efter allt adrenalinpåslag. När bussen stannade hoppade vi helt enkelt av. Ingen guidebok, ingen karta … Var vi var? På en plats i norra Tanzania som heter Tanga. Första natten sov vi på ett pensionat i stan. Vi skulle fira sa vi, men vi somnade direkt.

Tanzania
Framme vid vårt pensionat i Tanga … det blir ingen fest!

Tält vid havet

Andra natten tog vi en taxi ut till stranden. En lång gropig väg var det. Och när vi till slut kom fram fanns det ett ställe med små bungalows som drevs av ett engelskt par. Bungalowerna var slut i och för sig. Men ett tält kunde de erbjuda! Tält med den vackraste utsikt man någonsin kunde föreställa sig …!

Tält vid havet
Peter utanför vårt tält, precis vid stranden

Overlanders, hjälparbetare och forskare

Jag minns fortfarande dagarna där, som om det var igår. Det var vi och några ”overlanders”, människor som korsar Afrika i jeep. Och så några hjälparbetare, som hade semester från sin stationering i Sudan. Och en grodforskare från Irland och hans fru, hjärnforskaren. Oj, vilka sånger hon sjöng här på kvällarna! Och oj vad kul de hade åt att Peter varje morgon kravlade ut ur tältet i en nystruken skjorta. ”How do you do that…?”

Restaurang i tanga i Tanzania
Helena på den lilla utomhusrestaurangen

Båttur vid Tanga i Tanzania

Vi tog en båttur ut till en ö. Killarna kom inte på avsatt tid direkt. Jag tror att vi väntade många timmar där i sanden. Men vem bryr sig om tid egentligen? Sanden och havet gör att allting smälter samman. Bara vi, bara havet …

De här killarna seglade båten. De kunde ingen engelska, men de visste precis hur de skulle hantera sin båt. Skickligt snurrade de seglet åt alla håll, fast allt bara var fastsurrat i rep, i plankor. Här finns ingen tid, inga timmar. Så åkte vi till den här sandön … Vi badade och åt en picknick.

Båttur vid Tanga i Tanzania
Killarna tog med oss på en fin båttur – men vi kunde inte prata med dem
Tanzania
Kolla in egen gjord båt
Båttur
Jag passade på att ta ett dopp från båten
Sandö vid Tanga i Tanzania
Mitt i ingenting … en sandö!

Buss från Tanga till Dar es Salaam

Några dagar senare lämnade vi Tanga. Jag vet inte varför. Jag tror att våra kroppar fortfarande var fyllda av adrenalin efter flykten. Vi tog en lokalbuss till Dar es Salaam. Vi var de enda vita på bussen. Allt vi hade var en papperslapp med en adress. Vi trodde att det var ett hotell, men det var ett hem för hjälparbetare. Vi sov där en natt, och sedan tog vi båten till Zanzibar

Dar es Salaam
En natt på ett boende för hjälparbetare i Dar es Salaam

Läs mer: Resa till Tanzania – din guide till Tanzanias bästa resmål

Prenumerera på vårt nyhetsbrev