Meny Stäng

Ekonomisk ojämlikhet – vilket ansvar har de rika?

Jag har mest legat i sängen de senaste dagarna här på Filippinerna, och då får man tid att fundera över både det ena och det andra. Som det här med ojämlikhet i ekonomiska förutsättningar till exempel, och vad det får för konsekvenser.

Löner i Filippinerna

Städerskorna på hotellet tjänar 200 peso (30 kr) om dagen och personalen på närmsta restaurangen tjänar 270 peso (40 kr) om dagen. Många andra har inga fasta jobb utan försöker hoppfullt sälja allt som kan säljas: halsband, frukt, massage, båtturer, viagra, sex …

Ojämlika förhållanden

Här i Sabang ser vi massor av par som består av äldre vit man och ung filippinsk tjej. Man vet inte riktigt hur man ska förhålla sig till det och tankarna snurrar fram och tillbaka. Det känns instinktivt fel … men om hon kanske kan få ett bättre liv? Även om situationen i grunden är fel kanske inte varje individs val är fel, så som situationen nu ser ut?

Med makt följer ansvar

Jag kommer bara tillbaka till faktumet att pengar är makt. Alla vi turister har makt, oavsett om vi köper båtturer eller sex eller söker en ny fru. Men med makt följer också ansvar. Ansvar att behandla andra med respekt. Och självklart är det inte alltid så. Och självklart finns det en massa omständigheter i den här världen som man önskar var annorlunda … Hur tänker du?

Sabang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev