Meny Stäng

Filippinernas historia

Annons

Under parasollet, och med havet som utsikt har jag idag tagit mig igenom kapitlet om Filippinernas historia i Lonely Planet. (Fransyskan som vi träffade i Sabang rev ut sidorna om norra Filippinerna, dit hon skulle, och gav oss resten.) Hoppas att du vill hänga med på en intressant resa genom historien!

Spanskt och amerikanskt styre

Först en lång period av spanskt styre. Sedan en amerikansk era. Maktövertaganden för egen vinnings skull, blodiga strider och påtvingade nya sedvänjor. Under det amerikanska styret kanske även vänligt sinnade intentioner, med utbildningsväsen och system för demokrati.

Historiens påverkan …

Oavsett kan man inte låta bli att fundera över hur Europa erövrat och påverkat stora delar av världen. Idag består det filippinska språket till 15 procent av spanska lånord och till 20 procent av engelska lånord. Hela landet har döpts efter en spansk tronarvinge med namnet Philip. Hur skulle Filippinerna sett ut om landet aldrig koloniserats? Svårt att föreställa sig …

Boracay beach

Prenumerera på vårt nyhetsbrev