Meny Stäng

Spänt läge i Ukraina

Först följde hela världen oroligheterna i Kiev. Nu vilar världens ögon på Krimhalvön och staden Sevastopol. Krim är en autonom republik i Ukraina, där en majoritet av befolkningen talar ryska. Här röstade många på Viktor Janukovytj i valet 2010 och nu tror många Krimbor att han utsatts för en statskupp.

”En gnista kan orsaka krig”

Igår ska 2000 ryska soldater ha landat på en flygbas utanför Sevastopol. ”Nu kan en gnista orsaka krig”, säger en expert till DN, och hela världen håller andan. Läs mer om krisen på Aftonbladet och DN.

Vi besökte Krimhalvön 2008

Vi besökte Krimhalvön sommaren 2008, då vi testade sol- och badsemester vid Svarta havet. Vi flög till Odessa, tog tåg till Simferopol och därifrån buss till Jalta vid kusten. Vi minns Krimhalvön som en bergig och vacker halvö, där luften var frisk och fylld av semester-stämning.

Kvinnorna var fashionabelt klädda i hatt och höga klackar och männen satt tillbakalutade på barerna med sina stora magar i vädret. Den exotiska känslan utgjordes av att utseendemässigt smälta in, men att ha svårt att göra sig förstådd.

Vi klarade oss på långsam förenklad engelska i kombination med basala ryska fraser. Nu håller vi, liksom resten av världen, andan. Här kommer några bilder från vår resa på Krim.

Jalta Ukraina

Läs mer: Kiev i lågor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev