Meny Stäng

Läsarnas bästa grilltips

Idag presenterar vi läsarnas bästa grilltips. Tusen tack för alla fantastiska tips som trillat in på vår blogg! Vi blir sååå sugna på att testa allt möjligt nytt vid grillen nu. Synd att vi inte kan plocka fram grillen på parkeringsplatsen där vi bor för tillfället … Till er andra kommer här en massa bra grilltips till sommaren!

Grattis till vinnaren!

Det var inte lätt att utse en vinnare, men vi säger grattis till Camilla Sandmark som vinner en gasolcylinder. Camillas bästa grilltips är lika enkelt som det är somrigt, och ett enkelt sätt att förgylla grillmiddagen:

När maten är färdiggrillad och glöden inte längre är lika het, så passar det perfekt att grilla jordgubbar och nektariner i bit på spett som serveras till iskall vaniljglass! En härlig avslutning på grillmiddagen!

Läsarnas Bästa grilltips

 • Ha tålamod – Tålamod är en grillares bästa vän. Det ska ta lång tid både att marinera och att grilla.
 • Ha inte bråttom – Det klassiska grilltipset är väl att inte ha så bråttom… Glöden är ju typ alltid som bäst när man grillat klart…
 • Marinera länge Mitt bästa tips är att låta köttet och grönsakerna ligga i marinad i minst 24 timmar. Då tränger smaken verkligen in och det blir en helt annan smaksensation.

Huvudrätter på grillen

 • Spett med många ingredienser – Jag gör ofta grillspett och har då massor av olika ingredienser i olika skålar: Grytbitar, kyckling, fiskbitar, grönsaker av olika sorter, halloumi, tofu osv. På så sätt kan alla komponera sina egna spett. Perfekt när man bjuder folk som äter olika saker och passar både köttätare, fiskätare och vegetarianer.
 • Lax i folie – Något jag verkligen älskar att grilla är en hel fisk, gärna lax i folie med massor av olika kryddor och smör. Färsk rosmarin, vitlök och salladslök är riktigt gott. Och till detta ska det gärna vara färskpotatis och en god sås. Detta kan man aldrig misslyckas med och det är väldigt uppskattat av både barn och vuxna.
 • Lägg fisken på citronskivor – Fisk faller gärna sönder och ramla ner mellan gallren, men om man skär citronskivor och lägger fisken ovanpå, så stannar fisken kvar plus att fisken får en god smak av citron. Den grillade citronskivorna kan man servera tillsammans med fisken.
 • Pizza – Grilla pizza funkar kanonfint, tänk bara på att ha något extra tjock pizzadeg samt ej för hög temperatur.

Tillbehör

 • Botanisera bland grillsåser – De kan göra underverk även för den tråkigaste köttbiten! Några enkla favvoblandningar: Grekisk yoghurt + 1) krossad vitlök & basilika 2) smulad fetaost, citron & mynta 3) hackade Kalamataoliver & rödlök.
 • Folieknyte med potatis och kryddor – Sedan ett folieknyte med skivad potatis, lök, smör och gräslök (ev kryddor) är inte heller fel!
 • Majskolvar – Sedan är det guld att grilla majskolvar – det är bara så gott.
 • Halloumi-ost – Det vi själva INTE vill vara utan när vi grillar numera är halloumi-osten.

Tilltugg och smårätter

 • Popcorn på grillen – Leta fram en sån där köks-sil av metall med ett handtag och häll i opoppade popcorn och täck med aluminiumfolie och lägg på grillen och poppa popcorn att mumsa på före maten är klar som aptitretare eller som snacks efter måltiden.
 • Bacon- och halloumistavar – Linda bacon runt stavar av halloumi och grilla tills baconet är knaprigt! Galet gott även när det kallnat.
 • Pilgrimsmusslor med lufttorkad skinka – Krydda pilgrimsmusslor med citronpeppar och havssalt och vrid en skiva lufttorkad skinka runt dem. Trä i spets. Grilla tills skinkan är stekt, ca 5 minuter.

Efterrätter

 • Jordgubbar och nektariner – När maten är färdiggrillad och glöden inte längre är lika het, så passar det perfekt att grilla jordgubbar och nektariner i bit på spett som serveras till iskall vaniljglass! 
 • Busenkel efterrätt – Vik ihop aluminiumfolie till en liten ”båt” att ställa på grillen. Fyll med skivade jordgubbar, bryt över vit Tobleronechoklad eller vit choklad och en nypa muscovadosocker (el farinsocker går också bra). Låt stå på grillen tills chokladen smälter och servera sedan ”jordgubbssåsen” ljummen över några kulor vaniljglass!
 • Päron med after eight – Passa också på att grilla päronhalvor i en folieform tillsammans med after eight.
 • Banan med choklad – Jag kör med den klassiska gamla hederliga banan med choklad i folie på sista grillglöden. Det går alltid hem – hos stora som små!
Vårt bästa grilltips är att grilla seabream/guldsparid. Det är en fisk som är fast i köttet och väldigt god att grilla!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev