Meny Stäng

Säkerhet på resan – vad behöver man tänka på?

Säkerhet på resan, måste man tänka på det? Sommaren är här och många är på väg att ge sig ut på resor, till exotiska platser eller runt om i vårt eget land. Man kan förstås bli bestulen, råka ut för olyckor eller tappa bort grejor även på hemmaplan, men faktum är att riskerna blir lite större när man reser. Dels bär man ofta omkring på värdefulla saker, och dels rör man sig i områden som man kanske inte känner till så bra.

Säkerhet på resan

Man kan inte skydda sig mot alla oförutsedda händelser, men visst är det bra om man kan plocka bort några onödiga risker! Vi har som tur är inte råkat ut för några allvarliga incidenter, även om vi varit med om att någon ryckt i husbilens garagedörr och att motorn börjat krångla i Alperna. Hemma har vi blivit bestulna på cyklar och annat. Har du råkat ut för något när du är ute på resa, och hur gör du för att skydda dig?

Några tips för att skydda dig på resan

  • Fotografera pass, biljetter och andra viktiga papper och mejla bilderna till en e-postadress som du når från webben. Då kommer du åt dem även om du skulle bli av med mobil eller dator.
  • Låt inte värdesaker ligga synliga – Ibland är det tillfället som gör tjuven. Om du reser med husbil är det onödigt att värdesaker ligger vid fönster eller dörrar. Vissa saker kan låsas in i ett kassaskåp som bultas fast i husbilen.
  • Skaffa en nyckelbricka – Om du blir av med nycklarna blir konsekvenserna stora och du kan till exempel bli tvungen att byta lås. Med nyckelbricka får 9 av 10 tillbaka sina förlorade nycklar.
  • Ta med spärrnummer – Om du skulle bli av med ett kontokort är det viktigt att ha med spärrnummer, så att du direkt kan ringa banken och spärra kortet.
  • Kolla upp din försäkring – Många gånger räcker det med en hemförsäkring när du ska ut och resa, men inte alltid. Det allra bästa är att ringa upp försäkringsbolaget och kolla vad som gäller.
  • Beställ väghjälp om du reser med bil eller husbil – Om olyckan är framme kan du få starthjälp eller bärgning till närmaste verkstad.
Säkerhet på resan
På semestern vill man koppla av – inte bekymra sig

Det här inlägget är samverkat tillsammans med Mysafety

Prenumerera på vårt nyhetsbrev