Meny Stäng

Fricamping: Jakten på el

Det är uppenbart att vi människor använder väldigt mycket elektricitet – varje dag. När man lever i en husbil, och mestadels ägnar sig åt fricamping eller står på enkla ställplatser, blir det väldigt tydligt. Husbilen har många smarta lösningar för energifrågan, men tillgången till el är aldrig oändlig på samma sätt som hemma.

Gasol

Gasolen är fantastiskt och används för allt väsentligt: värme, kylskåp och matlagning. Men i det moderna livet vill man ju ha el till mycket annat också: TV, datorer, telefoner och läsplattor. Dessutom behövs el till sånt som man knappt tänker på: lampor, displayer, larm, att spola vatten i kranarna …

Batterier

Vi klarar en del genom att ladda bilens batterier (två bodelsbatterier utöver bilbatteriet) vid körning och via solpanelen, och sedan omvandla 12 volt till 220 via en konverter, men det räcker inte. Vi har också ett elverk som drivs av bensin, men det är inte helt ljudlöst, så det kan vi bara starta när vi står lite lagom avsides.

Elektricitet

Vi har fricampat två nätter i rad nu och ikväll letade vi därför efter en ställplats med el. Vi hittade en här i Plogoff, vid Bretagnes västkust, men för att få el måste man betala med 2-euromynt, och den enda öppna butiken i stan vägrar att växla…

Istället har vi hittat en vanlig parkeringsplats med elstolpar. Så ikväll har vi kopplat in vår kabel (lite i smyg) och laddar allt vi har att ladda: datorer, telefoner, kamerabatterier, läsplattor, eltandborste…

Vy från utsiktspunkten Pointe du Raz, strax utanför Plogoff vid Bretagnes västkust

Prenumerera på vårt nyhetsbrev