Vi har inte ätit på restaurang en enda gång sedan vi kom till Frankrike. Mestadels handlar vi på livsmedelsbutiken Carrefour och äter i husbilen. Den allmänna känslan är att maten är dyr, men att kvaliteten är hög.
Fisk, skaldjur och ost
Vi köper mest fisk. Vi pekar på något i fiskdisken och sedan googlar vi när vi kommer hem för att se vad det är vi köpt … det går ju inte att fråga eftersom ingen pratar engelska!
Hittills har vi ätit torsk, svärdfisk och blåmusslor. Säg gärna till om du vet någon speciell fisk vi borde leta efter! Vi har också provat den färdiga fisk-och potatisrätten Brandade som vi fick tips om – tack Anna Kari, det blev en god lunch! I övrigt blir det en hel del baguetter, camembertost och vårt nya favoritpålägg: ankleverpastej. Vi måste säga att maten i de franska butikerna håller hög klass.
Mer att se och göra i Frankrike
Nedan hittar du ännu fler tips på saker att uppleva och platser att besöka i Frankrike. Håll till godo!
Gorges du Verdon – Europas Grand Canyon
Gorges du Verdon i Frankrike kallas ibland Europas Grand Canyon, och det är inte svårt att…
Korsikas stränder – 10 vackraste stränderna
Vackraste stränderna på Korsika, och vi har fått önskningar om fler bilder på det blå havet…
Camping och bad vid Le Lavandou – Côte d’Azur i Frankrike
Efter ett trevligt besök hos bloggvänner i Provence var det dags för oss att rulla söderut…
Thoronetklostret i Provence – och en svensk kräftmåltid
Igår besökte vi det imponerande Thoronetklostret i Provence, som byggdes redan på 1100-talet. Besöket i det…
Naturistcamping på Korsika – camping riva bella
Naturistcamping på Korsika, vid Aléria på östkusten. Campingen ligger på ett enormt stort område och husbilarna,…
En dag i Nice och Villefranche i Frankrike
En dag i Nice och Villefranche i Frankrike. Från breda strandpromenader till gränderna i gamla stan…
Färja Nice – Ile Rousse på Korsika
Färja Nice – Ile Rousse på Korsika! Tidigt i morse körde vi genom ett vackert och…
Ön Île du Levant i Frankrike – Europas enda naturistö
Ön Île du Levant i Frankrike är Europas enda naturistö, och ett mycket speciellt ställe. Här…
Färja Korsika-Sardinien – snabbt och smidigt
Färja Korsika-Sardinien, hur funkar det? Bra enligt vår erfarenhet. Färjor går från Bonifacio på södra Korsika…
Paradisstrand på Korsika – Plage de Cupabia
Vilken underbar paradisstrand på Korsika! Vi har hittat en sagolik strand på Korsika, en sån där…
Fantastiska platser i Frankrike – 15 favoriter
Det finns gott om fantastiska platser i Frankrike, oavsett om du gillar dramatisk natur, livliga städer…
Tant Anna husmorssemestrar i Paris
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Minns ni ordet husmorssemester? Husmorssemester var ett sätt för utarbetade kvinnor att…
Ardeche i Frankrike – och Pont d’Arc
I området Ardeche i Frankrike möter man en helt makalös natur med en dramatisk kanjon, en…
Honfleur i Frankrike – medeltidsstad i Normandie
Honfleur i Frankrike ligger inte långt från Le Havre i Normandie, och vägen hit gick längs…
Europas största sanddyn – Dune de Pilat i Frankrike
Europas största sanddyn, Dune Du Pilat, är omkring 3 kilometer lång, 104 meter hög och 500…
Franska rivieran – vid Sainte Maxime i Frankrike
Nu befinner vi oss på den franska rivieran. Den kuststräcka som kallas franska rivieran, eller Côte…
Camping i Cannes – Camping Le ranch
Camping Le Ranch är en camping i Cannes som passar utmärkt när man vill besöka den…
Göteborg – Frankrike – starten på Europaresan
Nu har vi kört från Göteborg till Frankrike. Nattsvarta motorvägar genom Danmark, blåsigt hav mellan Rödby…
Korsika och språket, maffian, självständighetskampen
Korsika och språket. Korsika är inte bara branta klippor, vita stränder och turkost vatten. Korsika är…
Strand och ställplats vid Porto-Vecchio
Idag har vi förflyttat oss till en strand och ställplats vid Porto-Vecchio på Korsikas sydöstra sida….
Ile de Ré i Frankrike – semesterön på västkusten
Ile de Ré i Frankrike är en ö som ligger utanför La Rochelle, vid Frankrikes västkust….
Saint-Maximin-la-Sainte-Baume och Maria Magdalenas grav
Nu har vi börjat rulla norrut från den franska kusten, och på vägen har vi besökt…
Tant Anna i franskt blåsväder vid Opalkusten
Gästskribent: Anna Nilsson Spets Trots att jag bor ett stenkast från franska gränsen så är Frankrike…
Concarneau i Frankrike – södra Bretagne
Välkommen till Concarneau i Frankrike, i södra Bretagne. I hjärtat av Concarneau hittar man Ville Close,…
Landstigningen i Normandie i Frankrike
Det är en sak att läsa om landstigningen i Normandie i Frankrike, och en annan sak…
Filmfestivalen i Cannes – vi var där!
Filmfestivalen i Cannes i Frankrike! Idag har vi frotterat oss med kändisarna på filmfestivalen i Cannes….
Gienshalvön i Frankrike – utanför Hyères
Gienshalvön i Frankrike är en halvö som sticker ut i Medelhavet söder om Hyères. Gienshalvön tillhör…
Härliga ostron i Cancale, Bretagne i Frankrike
Det är något speciellt att uppleva ostron i Frankrike. I Bretagne i Frankrike ligger Cancale, som…
Mortagne sur Gironde i Frankrike
Vi har nu rullat med husbilen till den lilla orten Mortagne sur Gironde, som ligger vid…
Bonifacio, Korsika – staden på klippan
Bonifacio är den sydligaste staden på Korsika, och den ligger otroligt dramatiskt på en hög kalkstens-…
Ditte säger:
Mat är ju en viktig del av resan. Men kanske har prisena i Frankrike stigit. Och skall man vara ute under lång tid så tröttnar man ju på restaurangat också. Kan också anta att en del restauranger inte håller öppet denna tid på året som kanske är kite av lågsäsong i Normandie.
Vet att vi handlade en del fisk, skaldjur och kött och grillade hemma.
Ni får köpa en fransk parlör eller använda Google translate, men där kan det också bli väldigt fel…
Ha det fortsatt bra.
07 december 2014 — 13:11
BP säger:
Jo, Franktike liksom Italien är dyr. Men om man gör som ni blir det ju iaf inte hudlöst. Musslor finns det ju i olika varianter – jag menar recept man kan testa. Langoustines (liknar våra havskräftor) är också ett måste.
Jo fransmän är ju som dom är – inget bra på engelska… heller;-)
Carrefour finns ju i Spanien också. En fantastiskt supermarket där det finns allt och i hög kvalitet.
07 december 2014 — 14:00
admin säger:
Ditte, här i Arromanches har några restauranger öppet, men de flesta har stängt. Vår budget tillåtet bara enstaka restaurangbesök så vi väntar till rätt tillfälle. Jag pratar pyttelite franska, men det blir väldigt basalt. Det har hjälpt dock! Vi har ett lexikon också…
BP, lingustine måste vi testa! Håller med om att Carrefour är en bra affär – gillar den!
07 december 2014 — 14:02
Steve säger:
Frankrike och mat, Mmmmmums!
Kul att prova nyheter. Tack för tipset om Brandade. Jag har redan beställt hos D.
07 december 2014 — 14:43
Maggan och Ingemar säger:
Restaurang besök….nja inte alltid bra för plånboken…men ibland kan det vara gott och skönt någon gång att slippa tänka på vad man ska äta. I Spanien är det billigare att äta ute. Även här i Grekland är många ställen stängda. I går åt vi underbart god halstrad lax inköpt på marknaden. Vi är annars dåliga på fisk, vet ju inte vad de heter eller hur de ska tillagas. Men när vi har köpt och ätit så har det varit gott. För tillfället dåligt väder här hoppas ni har bättre.
07 december 2014 — 17:03
Inger säger:
Kul att ni är på gång! Frankrike är ju ett härligt matland, men det är dyrt. Carrefour är pålitligt och där brukar vi ibland även handla i Spanien. Ostdiskarna är ju sagolika! Vilka goda ostar! Ha det gott och njut!
07 december 2014 — 17:07
Matts Torebring säger:
Vi frågade efter smörgåsmargarin i en campingbutik. Hon kunde inte förstå vad jag var ute efter. I stället gav hon mig en burk majonnäs. Nästa morgon fanns det jag sökte i kyldisken. De förstår, men vill inte omsätta det i praktiken En julekram
07 december 2014 — 18:14
admin säger:
Steve, man förstår varför Frankrike har ett bra rykte som matland! Jaså, brandade var en maträtt nu kände till? Nytt för oss!
Maggan o Ingemar, vi vet inte heller hur alla fiskar ska tillagas, och det går ju inte att fråga… Men se flesta filéer går ju att slänga in i ugnen med lite sås, oftast gott! Bra om det blir billigare längre fram!
Inger, kan bara hålla med om ostarna! Camembert är inte så dyrt heller tycker jag.
Matts, haha intressant erfarenhet med smörgåsmargarinet!
😉
07 december 2014 — 18:38
Lennart säger:
Titta efter den röda fisken vars namn står på bloggen!
07 december 2014 — 21:23
Elisabeth säger:
Vet inte om just denna del av Frankrike är dyrare. Vi tillbringar vår ledighet i Languedoc, sedan många år och där är maten billig. Vi älskar fransk mat. Vi äter 3-rätters (utanför turiststråken) fr 13 Euro och uppåt. Vi hyr hus privat och lagar också många middagar hemma. Fisk och skaldjur är vår favorit.
Loup de mer = sea bass
Dorade = sea bream
Bar = bass
Dessa är våra absoluta favoriter. Vi grillar dem hela med örtkryddor, citron eller steker dem hela i ugn. Du kan även få dem fileade och steka dem.
Det finns en app för IPhone som är helt suverän, med ett matlexikon med de flesta maträtter och matord. Appen har detta på franska, tyska, italienska, spanska nederländska o portugisiska. Helt suverän är den! Den heter ”gourmetguides”, i ett enda ord.
07 december 2014 — 22:03
Elisabeth säger:
Det är kul att pröva lokal mat. Extra spännande när man inte vet, vad som kommer in. Elisabeth
07 december 2014 — 22:49
admin säger:
Lennart, oj en gåta…? Har sett en lång smal röd fisk… den eller nån annan?
Elisabeth, tack så jättemycket för din långa informativa kommentar! Vi har inte kollat så mycket på priserna på restaurangerna utan mest i mataffärerna, där vi t.ex. tycker att kött och kyckling ser dyrt ut. (Eftersom vi reser underlång tid har vi begränsad budget och vi har bara räknat med att äta på restaurang undantagsvis.) Vi är kanske lite i turistområde dock, så det är mycket möjligt att det är billigare att äta ute på andra ställen! Tack så mycket för översättningar! Intressant med appen också. Vi har begränsat Internet just nu, så jag vet inte om vi kan ladda ner appar, men vi ska kolla upp det längre fram. Tack igen!
Elisabeth, visst är det lite kul och spännande med mat när man är på resa!
07 december 2014 — 23:39
Marie säger:
Oh, ankleverpastej slår ju min frukostpastej med hästlängder. Nej, visst är Frankrike dyrt, men det som brukar vara prisvärt är lunchmenyer, alltså 3-rätters set menus.
07 december 2014 — 23:45
marina säger:
Visst är det spännande med mat man inte vet vad det är! Jag har roat mig med att göra likadant i affären här. Förutom att det finns det mesta jag vet vad det är, så finns det ändå mer som jag inte har en aning om vad det är!
08 december 2014 — 4:59
Alexandra säger:
Baguette, små yoghurtar och goda ostar åt vi också mycket av när vi campade i Frankrike. Inte så näringstätt kanske, men jäkligt gott. 😀
08 december 2014 — 10:48
Ama de casa säger:
Tips: Marulk heter lotte på franska. Under vår första kanalbåtstur i Frankrike åt jag lotte på längden och tvären ute på restaurang. Huuur gott som helst och tillagat på olika sätt hela tiden. Mmm…
På spanska heter marulk rape. Det ska INTE uttalas på det engelska viset…
😉
08 december 2014 — 12:11
Ninni, Henrik och husbilen Hjulius säger:
Härligt och spännande. Ha en fortsatt bra resa.
08 december 2014 — 13:29
Lena i Wales säger:
Känner igen många av era Normandie bilder! Maten är viktig. Älskar att handla mat i Frankrike, underbara ostar, patéer, bröd, vin, moules m m. Njut! Nu är det dags för min lunch bestående av havregrynsgröt!
08 december 2014 — 14:17
admin säger:
Alexandra, gott och praktisk campingmat förstås!
😉
Ama de casa, tack! Marulk är ju gott! Ska uttala ordentligt på spanska i Spanien…!
😉
Ninni, tack!
Lena, kan bara hålla med! Fantastisk mat!
🙂
08 december 2014 — 14:29
Rantamor på näthinnan säger:
Men vilket mys att komma till Frankrike nu i den trista novembermörkret. Hoppas ni har det bra där i er fina husbil,
kul att få följa med på er resa.
Tjingelingen från Rantamor.
08 december 2014 — 19:38
admin säger:
Rantamor, vad roligt att du följer oss! Frankrike är fint! Relativt kyligt, men betydligt ljusare och grönare än hemma!
08 december 2014 — 22:02
Boel Sjöberg säger:
Dorade royale är god att fylla med citron, örter och vitlök. Salt förstås. Sen kan man göra ett alu-paket eller grilla. Det vita köttet är gott med en pikant sås: skiva vitlök fint och lägg i rikligt med olivolja i stekpannan. Låt puttra utan att bli bränt tillsammans med kapris, hackade svarta oliver, hackade torkade tomater och skivad salladslök. Lycka till önskar Boel
14 december 2014 — 22:09
admin säger:
Boel, tack så jättemycket för ditt tips! Jag får för mig att den fisken kan vara ungefär samma som seabream/guldsparid i svenska butiker…?? Den brukar vi gilla att laga hemma! Tack så mycket för receptet, kanske provas när vi får lite varmare och det är roligare att grilla!
🙂
15 december 2014 — 19:48