Meny Stäng

Fotbollslandet Italien

Det finns några saker som är heliga i Italien: familjen, maten – och fotbollen! Det sociala livet är viktigt för italienarna och man missar inte söndagarnas högljudda umgänge med familj, släkt och vänner på den lokala restaurangen. Men man hoppar inte heller frivilligt över en fotbollsmatch!

Fotboll är stort i Italien

Om det är någonstans i världen fotboll är stort så är det i Italien. Fotbollsspelarna behandlas som Gudar (om de gör bra ifrån sig) och för att få tag på biljetter till viktiga matcher gäller det att vara ute i god tid. Ibland beskriver man till och med landet Italien som ett ben (fastlandet) som sparkar på en fotboll (Sicilien).

Fotboll heter förresten ”calcio” på italienska efter ett bollspel som spelades i Florens på Medeltiden, och som liknade modern fotboll. Att italienarna behöll det här namnet berodde bland annat på att diktatorn Mussolini inte ville att engelskan skulle ha ett alltför stort inflytande på det italienska språket.

Det är ingen tvekan om att fotbollsintresset i Italien är enormt och de italienska fotbollslagen (både landslaget och klubblagen) är världsberömda för sin skicklighet. Italiens landslag har bland annat vunnit fyra VM-segrar. Landslaget spelar för övrigt med blå tröjor efter det tidigare italienska kungahusets färg savojblått och är kända för sitt defensiva spel med stort inslag av taktik.

I UEFA:s större cupturneringar har italienska klubblag vunnit 27 slutsegrar, vilket gjort Italien till det mest framgångsrika landet i de här tävlingarna. När man besöker en fotbollsmatch i Italien kan man förvänta sig att få ta del av en riktig show och många av arenorna har en mycket stor läktarkapacitet – till exempel har Stadio Olimpico i Rom ca 82 000 sittplatser!

De mest kända klubblagen

Några av de mest kända klubblagen i Italien är Milan (Milano), Juventus (Turin), Inter (Milano) och Roma (Rom). På den här sidan kan du läsa mer om Serie A fotboll. Här på Sardinien (där vi befinner oss nu) finns också ett känt klubblag, nämligen Cagliari Calcio. Cagliari ligger längst i söder på Sardinien och dit kommer vi att komma till lite senare under den här resan!

Den italienska stad som är mest förknippad med fotboll måste dock vara Milano. Milano är den enda staden i Europa med två lag som vunnit Champions League och staden har stått som värd för VM i fotboll 1934 och 1990 och för EM 1980. Dessutom finns en av Europas största fotbollsarenor här, Giuseppe Meazza, med plats för 80 000 åskådare.

Om du vill besöka Milano med husbil finns en stor citycamping med relativt centralt läge – härifrån är det enkelt att ta sig in till city med buss! Förutom att se på fotboll kan du i Milano passa på att besöka den pampiga katedralen och den exklusiva Vittorio Emanuele-gallerian. På kvällen går man i Milano gärna ut på stan och beställer en aperitivo – en drink tillsammans med olika goda tilltugg.

Italiensk fotbollspassion. (”Italian soccer passion” by Seth Sawyers licensed with CC by 2.0)
Italiensk fotbollspassion. (”Italian soccer passion” by Seth Sawyers licensed with CC by 2.0)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev