Vi har rest runt i Europa och bloggat från många olika länder i snart 10 månader. Ibland har vi köpt internet-simkort till våra mobiltelefoner och använt dessa som modem till datorerna, men framför allt har vi använt WiFi på campingar och ställplatser, och vid enstaka tillfällen på restauranger och caféer. Så hur funkar WiFi i Europa egentligen?
Stor kostnad
Generellt kan vi säga att WiFi och Internet har blivit en stor kostnad för oss under resan. Många campingar tar bra betalt för WiFi. Allra dyrast blir det om man förflyttar sig ofta. En del campingar har bra erbjudanden om man stannar minst en vecka, men om man bara vill stanna en dag eller två blir det nästan alltid dyrt. Förutom i Albanien, Makedonien och Montenegro då – där WiFi alltid är gratis. Lustigt nog har WiFi dessutom funkat bäst i de här länderna där det var gratis!

WiFi i Frankrike
I Frankrike finns det i stort sett alltid WiFi på campingarna, men det kostar oftast extra. Och det kostar mycket! Man betalar per enhet och tid. Man kan t.ex. köpa en biljett för 3 timmar, 1 dag eller en vecka och då gäller det för en enhet (dator, iPad eller mobiltelefon).
När man som vi har fyra enheter (två datorer och två telefoner) och flyttar sig ofta (d.v.s. alltid köper de kortaste och minst prisvärda alternativen) blir det ibland skrämmande dyrt. Till exempel kan det kosta 60 kr/dag för en (!) enhet. Om man stannar längre tid får man bättre pris.
WiFi i Portugal, Spanien, Italien och Kroatien
I Portugal, Spanien, Italien och Kroatien vet man aldrig om man kommer få tag på WiFi eller inte. Ibland finns det på campingarna och ibland inte, ibland hittar man det i ett litet hörn vid campingrestaurangen och ibland ska det finnas, men finns ändå inte.
Ibland är det gratis, ibland kostar det en liten slant och ibland är det riktigt dyrt. Har man tur fungerar det riktigt bra, men ibland är det otroligt segt och allt som oftast dör det fullständigt. Man vet helt enkelt aldrig! Priserna varierar, men som exempel betalar vi 17o kr/vecka för en (!) enhet där vi står just nu i Kroatien. Det fungerar mestadels bra, men ibland dör det helt i flera timmar.
WiFi i Albanien, Makedonien och Montenegro
I Albanien, Makedonien och Montenegro finns det i stort sett alltid WiFi – på campingar, ställplatser, restauranger och caféer. Det är alltid gratis (d.v.s. ingår i priset). Ibland får man en kod, men ibland behöver man inte ens det. För det mesta fungerar det dessutom väldigt bra! Vårt bästa WiFi under hela resan har vi utan tvekan haft i dessa länder.

Christina säger:
När vi har varit i Italien, Sicilien har vi köpt TIM internetkort och vi fick, om vi minns rätt, 20GB för 20Euro per månad med en fantastiskt bra täckning.
Tack för all fantastiskt trevlig läsning
20 september 2015 — 19:25
BP säger:
Ja tänk, det hade jag då aldrig trott. Ytterligare en fördom som jag blir av med. Bra – fördomar är ju inget bra… egentligen;-)
Himla roliga bilder på Peter. Skitsnygg tröja. Gillas:-)
20 september 2015 — 19:30
admin säger:
Christina, vi köpte också TIM med 20 gig när vi var på Sicilien. Håller med, väldigt bra! (Men valde att skriva inlägget enbart om hur WiFi fungerar på campingar osv)
BP, visst är det bra att bli av med lite fördomar ibland – gäller för oss också! 😉 Tröjan är ett nyinköp på resan 🙂
20 september 2015 — 19:31
Renates Reiser säger:
Ganske ironisk at det er de ”fattigste” landene som faktisk har gratis wifi! Men supert er det i alle fall. Det er så utrolig frustrerende når man kjøper wifi, og så funker den ikke!
Forresten også helt vanvittig at dere allerede har vært ute på reise i 10 måneder! Tiden går fort!
20 september 2015 — 19:49
Monica säger:
Vi har samma erfarenhet utom just era senaste länder där vi inte varit. Ibland har wifikostnaden för oss två överstigt själva campingpriset och der har snarare varit regel än undantag att det fungerat som det ska. Det gäller Sverige, Danmark, Tyskland, , Luxemburg och i princip hela Frankrike.
Många lösnimgar känns helt urmodiga och inloggningsrna helt hopplösa. Särskilt gäller detta om man har Ipad som jag. Tekniken är helt enkelt inte anpassad för mobiltelefoner och surfplattor utan för laptops. Vet inte hur många frustrerade timmar som gått åt att springa fram och tillbaka mellan uppställningsplats och reception och försöka få unga personer att fatta att det helt enkelt inte funkar. Trots alla koder man netalat för. Bortförklaringarna har varit många. Vi har stått för långt ifrån ”sändaren”, tyvärr har systemet legat nere och man väntar på reparatör, vi har själva inte fattat hur man ska logga in ( men sen heller inte de själva heller). Vid några tillfällen har man dragit av kostnaden för wifi, men för det mesta har vi betalat dyrt för obefintlig service. Vid något tillfälle har jag blivit uppringd av internationellt internetbolag som lotsat mig igenom inställningar på dator och laptop och då har det kommit igång. För att snabbt ramla ur igen. Vi har helt gett upp att blogga, har enbart använt oss av de få extremt dyra wifistunderna för att betala räkningar och maila familj och vänner om våra whereabouts. Bäst fungerar det i Sverige med Telias simkort och vi trodde det skulle vara samma sak i somras med den franska motsvarigheten. Men icke! Systemet är inte utbyggt och allt känns som på 80-talet när man inte visste var man hade täckning för de då nya mobiltelefonerna. Väldigt märkligt i vårt högtknologiska samhälle att det är så här och framförallt att campingarna inte förstått att detta är minst lika viktig service som rena toaletter! Fast man får ju erkänna att det ibland är rätt skönt att inte vara uppkopplad!
20 september 2015 — 20:08
Ditte säger:
Intressant att veta hur ni upplevt det med wifi på campingar och er erfarenhet är ju stor. Extra roligt att det fungerat så bra i de länder där man kanske inte förväntat sig detta. Och att det ingår i ampingavgiften dessutom. Stort plus!
Förstår att detta med internet blivit en stor kostnad under resan.
20 september 2015 — 20:10
Husbilen Helge säger:
Väntar på roamingavgifternas avskaffande, då blir kanske campingarnas prissättning lägre! Hoppas på det!
20 september 2015 — 20:14
Lillaing säger:
Hej! Vi har också färsk erfarenhet av Internet i Frankrike och Tyskland! Dyrt på campingar i Frankrike! Vilka ohemula priser som helst! Exempel: gratis första timmen, sedan dyrt dyrt! 1,50 Euro för 3 timmar, 4Euro för 1 timme!
Vi har huvudsakligen använt vår mobila Hotspot, kostade både i Frankrike och Tyskland 25 Euro för 3 GB. Men vi måste gå in i butiken och få hjälp att komma igång! Man måste ha en ”lokal” mobiltelefon för att aktivera och vi vet inte heller hur förbrukningen ser ut – först när det är slut!
Hoppas på 2016, månne vi kan använda våra svenska mobiltelefoner utan jättekostnader i hela Europa då? F….n trot!
20 september 2015 — 20:47
Marie säger:
Jag förstår verkligen er frustration! Jag får toppa det med att berätta att vi betalade 1300 sek för två veckors internet de två första veckorna här på Nya Zeeland! Lägenheten betalades av Nickes jobb & eftersom jag är beroende av wifi i mitt jobb var det bara ett måste med Caesar som inte hade börjat skolan än.
Rent generellt är många västländer oerhört dåliga på wifi! På vår jorden runt-resa var de två sämsta länderna USA & Nya Zeeland, ofta dyrt & svajigt. Däremot i Karibien, Panama, Mexiko & Thailand ingick det överallt på budgetboenden & även restauranger med fantastisk kvalitet!
20 september 2015 — 21:10
AktivaDagar-Camilla säger:
Intressant! Vi kanske är lite ”wifi-bortskämda” här hemma? Faktiskt tyckte vi även att det var sämre tillgång på gratis wifi när vi var i Finland och det är ju nästan som hemma. Men det kan ju ha varit ren otur.
20 september 2015 — 21:33
Mats Arefäll säger:
Klockren analys!
Jag brukar ta upp en diskussion med ansvariga, men de har för det mesta inget svar. I Österike skyller man på geografin. Det är dyrt att dra fram kabel, fiber etc.
Men som du skriver, i de länder du nämner, där man egentligen förväntar sig mindre, där har man fri WiFi och väldigt ofta bra uppkoppling.
Kroatien, Italien, Frankrike mm ser det som en inkomstkälla
20 september 2015 — 23:20
Lennart säger:
Brukar leta Free WiFi!
Lev väl
21 september 2015 — 6:43
Anki säger:
Intressant läsning – även om vi mest håller oss på hemmaplan. Tänk att det är billigast i de länder som har det sämst ställt.
Kul bilder 🙂
21 september 2015 — 6:59
admin säger:
Renates Reiser, visst är det lustigt? Och ja, när man betalar extra blir man ju galen när det inte funkar….!
Monica, intressant att höra om era erfarenheter, även om det låter besvärligt! Jag håller med om att det är svårare att få wifi att funka på telefonerna (har inte iPad) – vår laptops är mycket bättre på att fånga upp signalerna! Vi tyckte att det fungerade hyfsat i Frankrike, bara att det var så vansinnigt dyrt. Men bäst har det som sagt, lustigt nog, funkat i Albanien och Makedonien… Tycker att västländerna är lite nonchalanta samtidigt som de tar alldeles för mycket betalt för en tjänst som bara fungerar ibland!!!
Ditte, vi var gaska förvånade över att det fungerade så bra i Albanien och Makedonien. Och framför allt över att det alltid var gratis – fantastiskt!
Husbilen Helge, ja man hoppas ju på att det ska bli bättre i framtiden!
Lillaing, visst är det dyrt! Intressant att höra om er lösning, även om den också verkar ha sina knepigheter. Visst hoppas man att det blir bättre och enklare i framtiden!
Marie, då har ni samma erfarenhet som vi – att det funkar bättre i de fattigare länderna där man tror att det ska vara sämre! Vår erfarenhet är att WiFi är bra i Asien – i Filippinerna hittade vi bra wifi lite överallt!
Aktiva Dagar-Camilla, jag vet knappt hur det funkar med wifi i Sverige eller vad det kostar? Där är jag så van att ha mitt eget abonnemang…
Mats Arefäll, ja så upplevde vi det! I Albanien och Makedonien var det en självklar service. I väst vill man ha mycket betalt – trots att det inte alltid fungerar…
Lennart, det gör vi ibland också, men vi använder så otroligt mycket internet så vi klarar oss inte på det…
Anki, visst blir man överraskad ibland av hur det funkar i världen!?
21 september 2015 — 8:33
Emma säger:
Måste säga att ni har en sjukt rolig blogg att följa!
Emma
http://www.abswheels.se/blog/
21 september 2015 — 9:14
Marina säger:
Jättespännande resultat! Hade ni bett mig rangordna länderna innan jag läst så hade jag troligen gjort helt annorlunda. Visst är det farligt med förutfattade meningar!!
21 september 2015 — 9:57
admin säger:
Emma, tack! Jätteroligt att höra att du tycker det! 🙂
Marina, ja vi hade nog också trott annorlunda! Jag tror inte man kan komma undan att ha förutfattade meningar, bara man är beredd att ändra på dem när man ser att man har fel! 🙂
21 september 2015 — 10:07
Monica säger:
Det som är frustrerande är att man gjort sig beroende av den här tekniken. Vårt husbilsresande är helt annorlunda än för några år sen. GPS har varit revolutionerande och med hjälp av den har vi sett platser och åkt på ett sätt vi aldrig kunnat eller vågat med enbart kartor som förr. Men åtminstone jag är numera beroende av internet för att lägga upp resrutter och planera, dels dagsetapper, dels lite längre rutter. Med hjälp av Via Michelin och ACSI-appen går det ju väldigt mycket smidigare än förr. Jag letar alltid efter campingar där det sägs att man ”kan komma ut på internet med egen laptop”, inte att det embart finns en ”trådlös punkt”. Även om det många gånger stämmer fungerar det inte i praktiken. Att behöva sitta i en bar och betala räkningar är inte kul., inte att planera resrutter heller. Och har man som jag, surfplatta kommer man ibland inte ens åt i loggningsmöjligheterna trots bra signal. Jag tycker det är uruselt att vi inte kommit längre än så här och ser framför mig ”fritt flödande” wifi precis överallt till noll och inga kostnader om några år. Hoppas kan man ju alltid. ( vi har samma internationella erfarenhet av hotell och motell, inte bara campingar. Lika ojämn service där).
21 september 2015 — 11:31
Veiken säger:
Jag blir helt matt! Är detta Europa 2015? Typiskt att de fattigaste länderna ligger steget före. Ett sätt att locka turister och därmed pengar?
Vi vistas ju en del i Thailand och numera är det gratis wi-fi nästan överallt, trots att vi inte är i det riktigt turisttäta Thailand. Dessutom i stort sett alltid snabbt och bra! 🙂
21 september 2015 — 12:08
Steve säger:
Hade jag fått frågan var det fungerar bäst så hade jag inte svarat Albanien, Makedonien och Montenegro. En hel del av mina fördomar kommer på skam genom att jag följer er. Bra va?
Hur klarade jag av att semestra på ”min tid”?
21 september 2015 — 12:30
admin säger:
Monica, visst finns det revolutionerande teknik idag! Samtidigt är det ju så ojämnt med internet, så vi försöker alltid ha backup med kartor och fysiska kataloger över ställplatser m.m. Vår GPS täcker inte Albanien, Makedonien eller Kroatien så vi reser enbart efter kartor. Men det funkar det också 😉
Veiken, visst är det lustigt att de fattiga länderna ligger före!? Vi har samma upplevelse från Asien, i Filippinerna t.ex. fanns det wifi överallt!
Steve, haha, ja det är väl toppen!? Jag reste ju också före internets tid. Det funkar utmärkt rent praktiskt tycker jag, men jag VILL ju kunna blogga 😉 Före internet köpte man väl också lite mer guideböcker och så 😉
21 september 2015 — 13:02
Rolle o Carina säger:
Ja bara konstatera,det mesta som är roligt kostar ju ”Money” oftast 🙂
Ha det gott o njut…..:-)
21 september 2015 — 13:36
Ama de casa säger:
Haha! Älskar bildserien 😀
På dom ställen där man betalar per enhet är vår ”manick” perfekt. Då loggar man in och betalar för den, och sen kan ”hur många som helst” logga in och surfa via manicken 🙂
21 september 2015 — 17:44
BrittMari säger:
Måste tipsa om T-mobiles kort ” unlimited surfing in Croatia”, som säljs i Tisak-kioskerna och på Posten. Det kostar 85 kuna och gäller i en vecka. Man kan sedan fylla på kortet med voucher och då kan man välja flatrate för 15 kuna/dag, 1 GB för 50 kuna eller 2 GB för 75 kuna. Vi tycker att det fungerar mycket bättre än campingarnas ofta dåliga uppkopplingar.
21 september 2015 — 18:58
Matts Torebring säger:
Om det inte finns wifi, stannar jag inte ens. Må väl
21 september 2015 — 19:16
Katarina Wohlfart säger:
hehe so happy! Peter behöver dock nog lite solkräm ser det ut som på min dator. 🙂
21 september 2015 — 20:22
admin säger:
Rolle o Carina, det är ju förvisso sant…
Ama de casa, ja det är smart! Vi har diskuterat det också…
BrittMari, stort tack för tips!!! Det låter som ett intressant alternativ som vi nog ska ta och kolla upp!
Matts, vi resonerar nog ofta likadant. Men vi rör ju på oss ofta och är ibland trötta, och då kan det bli som det blir. Sedan är det ju så att det kan stå att det finns WiFi… och sedan slutar det plötsligt att funka…
Katarina, jepp! Vi trodde att vi hade lite grundfärg, men Peter brände sig rejält första dagen vi kom hit!
21 september 2015 — 21:18
Kim säger:
Sverige är ganska dåliga också på Wifi. De flesta restauranger tror att man har svenskt abonnemang.
22 september 2015 — 22:15