Meny Stäng

WiFi i Europa – hur funkar det?

Vi har rest runt i Europa och bloggat från många olika länder i snart 10 månader. Ibland har vi köpt internet-simkort till våra mobiltelefoner och använt dessa som modem till datorerna, men framför allt har vi använt WiFi på campingar och ställplatser, och vid enstaka tillfällen på restauranger och caféer. Så hur funkar WiFi i Europa egentligen?

Stor kostnad

Generellt kan vi säga att WiFi och Internet har blivit en stor kostnad för oss under resan. Många campingar tar bra betalt för WiFi. Allra dyrast blir det om man förflyttar sig ofta. En del campingar har bra erbjudanden om man stannar minst en vecka, men om man bara vill stanna en dag eller två blir det nästan alltid dyrt. Förutom i Albanien, Makedonien och Montenegro då – där WiFi alltid är gratis. Lustigt nog har WiFi dessutom funkat bäst i de här länderna där det var gratis!

Många gånger tror man att det ska funka, men så... nej
Många gånger tror man att WiFi i Europa ska funka, men så … nej

WiFi i Frankrike

I Frankrike finns det i stort sett alltid WiFi på campingarna, men det kostar oftast extra. Och det kostar mycket! Man betalar per enhet och tid. Man kan t.ex. köpa en biljett för 3 timmar, 1 dag eller en vecka och då gäller det för en enhet (dator, iPad eller mobiltelefon).

När man som vi har fyra enheter (två datorer och två telefoner) och flyttar sig ofta (d.v.s. alltid köper de kortaste och minst prisvärda alternativen) blir det ibland skrämmande dyrt. Till exempel kan det kosta 60 kr/dag för en (!) enhet. Om man stannar längre tid får man bättre pris.

WiFi i Portugal, Spanien, Italien och Kroatien

I Portugal, Spanien, Italien och Kroatien vet man aldrig om man kommer få tag på WiFi eller inte. Ibland finns det på campingarna och ibland inte, ibland hittar man det i ett litet hörn vid campingrestaurangen och ibland ska det finnas, men finns ändå inte.

Ibland är det gratis, ibland kostar det en liten slant och ibland är det riktigt dyrt. Har man tur fungerar det riktigt bra, men ibland är det otroligt segt och allt som oftast dör det fullständigt. Man vet helt enkelt aldrig! Priserna varierar, men som exempel betalar vi 17o kr/vecka för en (!) enhet där vi står just nu i Kroatien. Det fungerar mestadels bra, men ibland dör det helt i flera timmar.

WiFi i Albanien, Makedonien och Montenegro

I Albanien, Makedonien och Montenegro finns det i stort sett alltid WiFi – på campingar, ställplatser, restauranger och caféer. Det är alltid gratis (d.v.s. ingår i priset). Ibland får man en kod, men ibland behöver man inte ens det. För det mesta fungerar det dessutom väldigt bra! Vårt bästa WiFi under hela resan har vi utan tvekan haft i dessa länder.

När WiFi äntligen fungerar blir man "ganska" lycklig
När WiFi äntligen fungerar blir man ”ganska” lycklig

Prenumerera på vårt nyhetsbrev