Meny Stäng

Kroatien – inte bara sol och bad

Idag gästas FREEDOMtravel av Petra Johansson, som berättar om skidåkning i Kroatien.

Kroatien, en gång så illa tilltygat av kriget, har det senaste decenniet blivit en av Europas mest populära resmål. Många är de svenskar som har bytt ut den (årliga) trippen till Mallorca mot stränderna i Kroatien. Atraveo utsåg till och med Split till ”Årets Bästa Semesterort” 2014.

Inte så konstigt egentligen, med tanke på allt vad den staden har att erbjuda. Men som det gamla djungelordspråket ”efter sol kommer snö” antyder, är det inte bara på sommaren som Kroatien är ett lockande alternativ. Landet är också ett riktigt paradis för alla skidentusiaster runt om i Europa.

Kända skidåkare från Kroatien

Kanske är det inte så konstigt att Kroatisk skidåkning fått ett uppsving. Hur många gånger har man inte sett världens coolaste syskonpar köra hem segern i den ena slalomtävlingen efter den andra? Under några års tid var oddsen för en slalomvinst för både Janica och Ivica Kostelić obetydligt över 1 gånger pengarna, och att spela på dem kändes ganska fånigt, rent ut sagt. Och att spela på konkurrenterna kändes ju också hyfsat vanskligt, eftersom Kostelić hela tiden fanns med i bilden.

Det är för övrigt inte helt enkelt att spela på sporthändelser – den gamla klyschan att ”allt kan hända” är verkligen inte ogrundad, så om du tänker göra det, så är ett bra tips att först gå in på sajter som t.ex. Bet 365 för att lära dig mer om att spela på sport

Men tillbaka till skidåkningen: I kölvattnet av syskonen Kostelic kommer flera yngre förmågor fram, med bra placeringar och deltagande i OS; Ivan Ratkić, Danko Marinelli, Istok Rodeš, Nika Fleiss och Ana Jelušić för att nämna några. Så framtiden ser ganska bra ut för kroatisk skidåkning.

Resmål för skidåkning i Kroatien

Kroatien är som sagt inte bara ett sommarparadis med heta stränder och kalla drinkar. Du som hellre drar på dig pjäxorna och kastar dig ut i backarna på skidor, har också en hel del trevligheter att se fram emot, om du skulle välja att tillbringa skidsemestern här.

En mycket populär skidort är Platak, ett bergsområde som till stora delar är täckt av skog. Här finns ett rekreations- och skidområde, sm på sommaren nyttjas av främst vandrare och cyklister. Vintertid är det ett populärt resmål för både gammal och ung, vana skidåkare såväl som nybörjare. Skulle du råka bryta skidorna i backen, eller helt enkelt tröttna på åkningen, så ta en runda på områdets discgolf-bana istället.

Det mest kända skidcentrumet, dock, är Bjelolasica, en bit sydväst om Zagreb. Här håller Kroatiens Olympiska Kommitté till, och här tränar också det kroatiska alpina landslaget. Och det var i Bjelolasicas backar som Janica Kostelić tog sina första stapplande steg (nåja) inom utförsåkningen.

Nyhetsbrev

Bjelolasica är en olympisk arena, där de flesta av backarna är medelsvåra och består av pisterna Croata (den längsta av dem på ca 1,7 km) och 6 andra backar. Många anser att Bjelolasica är den bästa skidorten i Kroatien, och någon säger i en recension att det är ”det enda stället man kan åka på riktig snö”. Sanningshalten i just det får stå obesvarat för ögonblicket.

Sommar eller vinter, snö som barmark – en stad som alla gånger är värt ett besök är naturligtvis Zagreb, syskonen Kostelić födelseort. Det är en fantastisk stad, med sin unika mix av gamla medeltida torn, palats, gamla katedraler och marknader.

zagreb

Översta foto i inlägget: Ivica Kostelić. Foto: Rom@nski

Prenumerera på vårt nyhetsbrev