Meny Stäng

Planering för hemresan från Kroatien

Annons

Nu har det gått elva månader av vår 1 år långa resa – helt otroligt! Det har varit en fantastisk upplevelse och vi är så sjukt glada att vi såg till att den här resan blev av.

Vi kommer att njuta av värmen ett tag till på ön Brac i Kroatien, men sedan ska det också bli roligt att träffa familj och vänner hemma i Sverige. Vi har så smått börjat planera för hemresan, och har en del funderingar över hur vi ska köra genom Europa …

Vilken väg ska vi köra genom Europa?

Vi planerar några små stopp längs vägen uppåt. Kanske blir det en sväng till Pula på Istrien i Kroatien och troligtvis svänger vi in i Italien för att köpa med oss lite vin. Därifrån är tanken att ta Brenner-passet till Österrike, och så köra vidare genom Tyskland och upp till Berlin. Sedan vet vi inte om vi ska ta färjan Swinoujscie – Ystad eller Gdansk – Nynäshamn.

Anledningen till att vi överväger det senare alternativet är att vi först vill till Stockholm för att packa ur det mesta ur husbilen, för att sedan köra till Arboga där vi hyrt vinterförvaring.

Å andra sidan skulle vi kunna träffa en del vänner om vi kör upp genom Sverige (om vi lyckas pricka in passande dagar). Om det blir riktigt kallt vet vi inte heller hur det är att köra vägen genom Polen? Har du några synpunkter på våra vägval?

Våra planer på hur vi ska köra genom Europa
Våra planer på hur vi ska köra genom Europa

Utmaningar längs vägen

Det finns några utmaningar längs vägen som framför allt hänger ihop med vädret. Det kan som bekant vara kyligt i Europa i november (inte minst när man kör norrut!) och vi har bara sommardäck. Detta gör att vi gärna vill välja stora och bra vägar. En annan sak – som också hänger ihop med vädret – är att vi är inne på vår sista gasoltub.

För att få värme i bilen på nätterna måste vi alltså antingen hitta campingar/ställplatser med 16 ampere el i stolparna för varje övernattning eller också hitta någonstans där vi kan byta/fylla våra svenska gasoltuber. Vi har hört att det finns något ställe i Tyskland där man kan fylla svenska tuber, känner du kanske till var? Eller har du tips om året runt-öppna campingar och ställplatser med bra el längs vår rutt?

Camping-på-Brac

Prenumerera på vårt nyhetsbrev