Meny Stäng

Semesterrapporten 2015: Spaningar kring resor och hälsa

Ving presenterar varje år en ”Semesterrapport” där de kollar av resetrender. Igår presenterades årets rapport, där de valde att fokusera på vissa specifika frågeställningar kring resor och hälsa. Vilka reseupplevelser (inre och yttre) vill gästerna ha? Kan man kombinera träning och njutning på samma resa, och i så fall hur? Är hälsotrenden här för att stanna eller vill vi i framtiden ta semester från vår sunda livsstil när vi reser utomlands?

För att få veta mer om trenderna kring de här områdena utgick Ving från sin resepanel (30 000 medlemmar), sin semesterenkät (300 000 kunder) och Ving Advisory Board. Resultatet presenteras i fem ”spaningar”. Vad tror du om resandet i framtiden – känner du igen dig och andra i de här spaningarna?

1) Resor med likasinnade

Vi människor har alltid funnit trygghet i att tillhöra en grupp, därför söker vi oss gärna till likasinnade – även när vi reser. Resandet blir allt mer nischat och för researrangörerna innebär det stora krav att erbjuda rätt sorts resor för att kunna attrahera olika typer av kunder som har olika behov och önskemål.

2) Träning och upplevelser i symbios

Semesterresandet har gått allt mer från ”vart vill du resa?” till ”vad vill du göra?”. Under semestern vill vi uppleva något utöver det vanliga, vi vill inte längre bara se och betrakta. Vi söker en symbios där upplevelser och fysisk aktivitet går hand i hand. Vi vill tillbaka till det naturliga – och de som tränar upplever gärna resmålet genom att träna i naturen.

3) Från ”tourist” till ”localist”

När vi reser vill vi ta del av det lokala. Vi vill upptäcka kulturen, maten och landet vi besöker för att få en mer genuin lokal upplevelse, men också för att ha en häftig och spännande historia att berätta när vi kommer hem. Därför blir aktiviteter med lokal förankring som cykelsightseeing och matvandringar i storstäder allt mer populära.

4) Lättillgänglig träning som inspirerar

Majoriten av svenskarna reser inte iväg på en renodlad träningsresa. En stor grupp passar dock på att träna under semestern, när vardagens krav och måsten lyser med sin frånvaro, och tiden finns. Vi vill vara spontana och själva välja hur vi vill träna och vad vi vill vara med på, lite som en Hop-on Hop-off-buss.

5) Njutningspoäng utan pekpinnar

Allt fler vill träna på semestern, men det viktigaste skälet att åka på semester är fortfarande att koppla av. Det låter kanske paradoxalt, men genom att träna samlar vi på oss de njutningspoäng vi behöver för att sedan kunna koppla av i solstolen. Vårt mål är att våra kunder ska hitta sitt sätt att röra på sig – på sina villkor.

Semesterrapporten 2015

Översta bilden i inlägget: Resor och hälsa. Fotograf: Ted Lindholm

Prenumerera på vårt nyhetsbrev