Meny Stäng

Vi önskar en trevlig Lucia!

Idag är det Lucia i Sverige och vi önskar familj, vänner och alla läsare en trevlig Lucia och en riktigt fin dag! Vad vet du förresten om det svenska Luciafirandets historia? Och hur firar du själv?

Den svenska Luciatraditionen

Lucia är, enligt Nordiska museet, en både traditionell och modern högtid. I det svenska bondesamhället räknades Lucianatten den 13 december som årets längsta och enligt folktron var Lucianatten farlig, eftersom övernaturliga makter var i rörelse och djuren kunde tala.

Från början var lussebruden en kvinna klädd i halm, på 1800-talet fick hon en eller två följeslagare och när seden flyttade in till städerna fick hon sällskap av tärnor och stjärngossar.

Det moderna Luciafirandet

Den ljusprydda Lucian, som kommer med en bricka på morgonen, var en högreståndssed som från början förekom framför allt i Västsverige. Den första gången man med säkerhet känner till att Lucia firades på detta sätt var 1764 i närheten av Skövde. 

Den nuvarande karaktären på firandet fick Lucia först 1927, då Stockholms Dagblad utlyste en Luciatävling och där den vinnande Lucian gick i en procession med elektriska ljus i håret. Därefter spreds tävlingen till andra tidningar och ut till allmänheten…

Helgonet Sankta Lucia

Enligt helgonlegenden om Sankta Lucia levde hon på Syrakusa på Sicilien, en fantastiskt fin stad som vi besökte under vår Europaresa.  Lucia föddes i en rik familj och avlade tidigt ett kyskhetslöfte.

När hon blev äldre lovade hennes mamma bort henne till en man. Lucia lyckades få mamman att återta löftet, men mannen i fråga kände sig kränk och Lucia blev arresterad och dog martyrdöden år 304.

Hur firar du Lucia?

Firar du Lucia och i så fall hur? För oss blir det kanske inget större Luciafirande, men vi njuter av en ledig söndag i husbåten och planerar för en sill och nubbe-måltid. Inte så dumt när man inte ätit sill på ett år …!

Uteplatsen på vår husbåt igår
Uteplatsen på vår husbåt igår

Prenumerera på vårt nyhetsbrev