Meny Stäng

Inuiter på solsemester i dokumentärfilm

Annons
I SAMARBETE MED PROMOTOR TURISMO DE CANARIAS

Om man har levt hela sitt liv i en avlägsen och isolerad by på Grönland och aldrig sett annat än ett landskap med is, sälar och isbjörnar – hur upplever man då klimatet och livet på Kanarieöarna? Denna fråga ställde sig en spansk antropolog och bjöd en stor inuit-familj på solsemester, och filmade projektet.

Från en isolerad by på Grönland …

I den isolerade byn Kulusuk på östra Grönland bor 300 inuiter, omgivna av is, sälar och isbjörnar. I generationer har de levt i detta ogästvänliga klimat och livnärt sig på jakt och fiske.

Här finns inte mycket av den lyx eller de moderniteter vi är vana vid och få av invånarna i den lilla byn har varit utomlands. Så hur reagerar de när den spanske antropologen Francesc Bailón kommer på besök och vill ta med några av dem … till Kanarieörana?

En av inuiterna i filmen, i sin hemmiljö
En av inuiterna i filmen, i sin hemmiljö

… Till solsemester på Kanarieöarna

En familj med elva inuiter reser för första gången från sin bistra hemmiljö och får uppleva det milda och gästvänliga klimatet på Kanarieöarna. Innan de var med i projektet kände de knappt till dessa öar, men snart fick de stifta bekantskap med soliga dagar och stabila, varma temperaturer. Hur tror du att de reagerade? Resan filmades och resulterade i en fin liten dokumentär på 24 minuter: Den leende solen.

Vi skulle väldigt gärna besöka Grönland vid tillfälle, men att bo där året om? Det låter tufft! Kanarieöarna kan vi gärna besöka igen, och kanske någon av de andra öarna då (vi har varit på Gran Canaria, men det finns ju flera öar). Vi hörde nyligen att det är populärt att resa runt där med husbil, och det låter intressant! Här kan du se en kort trailer för filmen om de 11 inuiterna:

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Promotor Turismo de Canarias. Åsikterna och tankarna är som vanligt våra egna. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev