Vad tänker du på när du föreställer dig tjeckisk mat? En Staropramen kanske och en stabbig måltid? Det är inte helt fel tanke, men det finns annat också! Här presenterar vi våra erfarenheter och reflektioner kring mat och dryck i Tjeckien efter en veckas intensivt resande i landet.
Traditionell tjeckisk mat
Den traditionella tjeckiska maten är ganska stabbig, men också god! Man äter ofta kött av någon sort och till detta serveras gärna knödel, bakad på deg eller potatis. Andra vanliga rätter är schnitzel (rizek), korv och soppa.
Ofta får man rejäla portioner,så det gäller att tänka till när man beställer! Även om det är gott så kanske man inte alltid klarar både förrätt och huvudrätt … Här är några typiska tjeckiska maträtter:
- Anka (pecena kachna) med knödel och olika sorters kål, till exempel rödkål.
- Vepro-knedlo-Zelo, det vill säga fläskkotlett med lök, som serveras med surkål och knödel.




Internationell tjeckisk mat
Om man tröttnar på den traditionella tjeckiska maten finns det massor av annat att välja på. I de städer vi besökte, Ostrava och Brno, fanns gott om restauranger som serverade hamburgare, pizza, pasta, kebab, mexikanskt, sushi, wok, sallad och så vidare. Naturligtvis hittar man också fine dining och lite mer experimentell modern mat.




Öl i Tjeckien
Man ska naturligtvis dricka öl när man är i Tjeckien! Det finns både stora kända bryggerier och intressanta mikrobryggerier, och priserna är väldigt bra. Vi fick faktiskt besöka Radegast bryggeri i Ostrava. Just det besöket var inte fantastiskt kul för mig eftersom jag blev illamående av lukten (det luktade inte öl, utan det blir tydligen alltid en speciell otrevligt lukt under processen), men ölen i sig är ju väldigt god! Här är några exempel på tjeckiska öl och bryggerier:
- Zatec, bryggeri grundat 1801. Guidade turer ges på tjeckiska.
- Radegast, grundat 1970 i Ostrava. Guidningar ges på engelska.
- Pilsner Urquell, grundat 1842, världskänt från Plzen.
- Staropramen, grundat 1869. Det näst största bryggeriet i Tjeckien, exporterar till 37 länder.
- Starobrno från Brno grundat 1872.
- Budweiser Budvar, grundat 1895, Tjeckiens fjärde största bryggeriet


Vin i Tjeckien
En sak som vi överraskades av i Tjeckien var att landet också producerar gott vitt vin i vindistrikten i den sydöstra delen av landet, bland annat i området Velke Bilovice. Här odlas bland annat druvor som Riesling, Pinot Blanc, Müller Thurgau och Sauvignon. I området runt Znojmo hittar du den lokala druvan Palava samt Grüner Veltliner.

Sprit i Tjeckien
Den spritdryck som Tjeckien är mest känt för kommer från Karlovy Vary och heter Becherovka. Drycken är av typen bitter och historien startade med företagaren Josef Vitus Becher (1769-1840) som gillade att framställa sprit med olika örtsmaker. Hans son, Jan Becherov, tog senare över och år 1807 såldes Becherovka för första gången kommersiellt. Drycken kallades på den här tiden “English bitter” och användes för att bota sjukdomar, både fysiska och själsliga.

Restauranger i Tjeckien
Det finns gott om bra restauranger runt om i Tjeckien, allt från enklare krogar som serverar vällagad husmanskost till ställen med fine dining. Här är några förslag:
Restauranger i Prag
- Lokal ligger på Dlouhá 33, Prag. Det här är en klassisk budgetrestaurant för lokalbefolkningen med underbar stämning!
- Restaurang Oblaca ligger högst upp i tv-tornet i Prag. Restaurangen har väldigt bra mat och en fantastisk utsikt.
- La Degustation Boheme Bourgeoise ligger på Hastalska 753/18 i Prag 1 och har 1 stjärna i Michelinguiden. 1800-talsrätter i modern tappning och avsmakningsmeny
- Restaurang Alcron ligger på Stepanska 623/40 i Prag. Har 1 Michelinstjärna och serverar luncher, middagar och avsmakningsmenyer.
- Restaurang Field på U Milosrdných 12 i Prag. Hra 1 Michelinstjärna och serverar traditionell mat i modern tappning.

Restauranger i östra Tjeckien
- Harenda Barborky restauranng på Pod Landekem 68, Ostrava. Här hittar man riktig tjeckisk god mat.
- Restaurang Entrée ligger i Olomouc på Ostravska 1. Vi åt en avsmakningsmeny och var väldigt imponerade!
- Atelier cocktail bar & Bistro på Koblizna 71/2 ligger i Brno och är kända för sin mat.

Related Posts
Innehållsförteckning
Matts Torebring säger:
Jag får en känsla av när jag ser maträtterna, att det är stora portioner, alldeles som i Ungern. Säkert mycket spännande, att få sitta ned, äta spännande mat och dricka gott. Min Birgitta sa efter tre dagar med denna mat i Ungern, “Nu vill jag har varm korv och potatismos”
24 juli 2016 — 8:50
Ama de casa säger:
Oj… Det var allt en himla tur att jag just ätit frukost. Och öl är jag inte riktigt sugen på. Än 😀
Såg himla smarrigt ut – jag gillar stabbig mat, och anka är bara sååå gott!
Vi fick tips av en kompis som är uppvuxen i Prag då när vi var där en weekend på vad vi “var tvungna” att se och äta. Det var fint och gott, minns dock inte riktigt vad vi petade i oss 🙂
24 juli 2016 — 9:04
Eva säger:
Jag är ju ingen matälskare, så men ser gott ut man vill ju testa när man reser runt som ni gör visst jag älskar maten i Grekland tur är det då vi åker dit varje år 🙂 hoppas du mår bättre o får en fin söndag 🙂
24 juli 2016 — 10:00
Lina säger:
Gud så mkt god mat 🙂 härliga bilder 🙂 kramar
24 juli 2016 — 10:22
OnTripdk säger:
Det ser godt ud 🙂 Altid dejligt at få et indblik i et lands mad og drikke kulturer og i gør det rigtig godt.
24 juli 2016 — 10:25
Comsi Comsa säger:
Men jösses så gott det ser ut…. 🙂
Kram ♥
24 juli 2016 — 10:28
Musikanta säger:
Vi har varit i Prag i olika omgångar. Men eftersom Kent är vegetarian har det blivit mest pizza och vegetarisk lasagne etc. Det har gått bra att få vegetarisk mat på de flesta restauranger annars. Ölet är gudomligt, kommer dock inte ihåg vilket märke vi drack nedanför Karlsbron varje kväll efter att vi gjort våra dagsutflykter. Det lilla fina hotellet låg precis bredvid.
Ingrid
24 juli 2016 — 10:45
åsa i åsele säger:
Knödel låter (tyvärr) icke gott, kan ju bero på att jag har svårt för potatis å inte gillar stabbig mat 😉 Anka däremot gillas 🙂
Att testa landets mat är ju ett nödvändigt måste 🙂
Vi lämnar Strömsund och campinglivet idag,
vi har haft väldans tur med vädret.
Jag tror att anledningen till att många norrmän väljer Sverige när det gäller campingliv, husvagn å tält, beror på vädret i Nordnorge,
större solchans på vår sida av fjällen 🙂
Sedan har det väl varit billigare i Sverige för norrmännen.
24 juli 2016 — 10:47
DianasDrömmar säger:
Mums vad mycket gott 🙂
24 juli 2016 — 11:23
Johnny Friskilä säger:
All mat med två sortersknödel, tack! Testade ni annars det lokala mousserande vinet? Mycket gott!
24 juli 2016 — 11:31
admin säger:
Matts, ja det var stora portioner, i alla fall den traditionella maten. På de mer internationella restaurangerna var portionerna mindre.
Ama de casa, anka är verkligen saftigt och gott kött!
Eva, grekisk mat är gott! Och tack, jag är aningen mindre förkyld idag 😉
Lina, vi fick faktiskt väldigt god mat, var nöjda med i stort sett alla måltider!
Ontripdk, ja vi tycker att det ör roligt att lära oss lite om matkulturen i alla länder vi kommer till!
Comsi Comsa, ja det var mycket gott 🙂
Musikanta, visst är ölen god! Bra att i hittade vegetarisk mat! Det finns ju gott om internationella matställen av alla sorter, så det bör ju gå bra! På flera restauranger vi var beställde en del i sällskapet in vegetariskt och det gick utmärkt. På ett ställe fick de gratinerad och fylld aubergine eller zucchini eller nåt till huvudrätt och på ett annat fick de friterad ost.
Åsa i Åsele, knödel är inte min favorit heller även om jag tycker att det är ok. Jag gillar dock knödeln på deg (bröd) bättre än den på potatis. Och från din förklaring förstår jag mycket väl varför norrmännen kommer och campar i Sverige! 🙂
Dianasdrömmar, det gick ingen nöd på oss 😉
Johnny, vi testade många sorters lokalt vitt vin, men inte det mousserande tyvärr. Fick lära oss att det heter sekt, som i Tyskland.
24 juli 2016 — 11:39
Fantasy Dining säger:
Den internationella maten ser lite godare ut måste jag medge men man skulle ju vilja testa den traditionella också!
24 juli 2016 — 11:39
Lena i Wales säger:
Maten ser jättegod ut, trots att jag inte är en stor köttätare, så tror jag att detta skulle smaka.
Öl från Tjeckien är ju känt och jag vet att min man tycker mycket om den. Jag brukade alltid kånka hem massor till honom när jag åkte mycket till Tjeckien som reseledare. Själv tycker jag inte om öl, tyvärr.
Ha en fin söndag!
24 juli 2016 — 12:10
Anki säger:
Några år sedan vi var i Tjeckien, men jag minns att maten var god … liksom ölen 🙂
Härliga bilder!
24 juli 2016 — 12:42
admin säger:
Fantasy Dining, jag är inte jätteförtjust i knödel, men anka är riktigt gott och saftigt och jag gillar kålen. Jag vill oxå alltid prova den lokala maten, men jag gillar när det finns internationell mat oxå 🙂
Lena i Wales, framför allt anka var riktigt gott och sen fick vi bra mat på många av de internationella restaurangerna oxå.
Anki, öl vet de ju hur man gör! 😉
24 juli 2016 — 13:09
Geddfish säger:
Mumsiga bilder!
Tjeckisk öl, står högt i klass, likaså den belgiska. Har prövat flera sorter.
Jag vill alltid smaka inhemskt, det är det som är grejen, det 😉
Stora delikata portioner, men där måste jag nog lämna – fy mig – är uppfostrad att äta upp…
Snabbmaten – inget för mig.
Må väl ♥ 😀
24 juli 2016 — 13:38
Kors och Tvärs säger:
Stabbig mat är inte riktigt min grej, knödel gillas inte. Anka är ni gott och då finns det ju som sagt mat från andra länder.
24 juli 2016 — 15:07
admin säger:
Geddfish, håller med dig! Både tjeckisk öl och belgisk öl är väldigt gott! Jag tycker att det är helt ok att lämna på restaurang (och försöker övertala Peter om detsamm!) Man har ju inte valt portionsstorleken själv …
Kors och Tvärs, ja, det finns verkligen allt möjligt, så det är nog inte svårt att hitta något man gillar! 😉
24 juli 2016 — 17:11
Ditte säger:
Tjeckiskt öl har jag provat både i Tjeckien och i övriga Europa och det gillas mycket. En del olika sorter av vitt vin har jag provat och de har varit helt ok. Ibland lite väl mycket sötma.
Vad jag minns av den tjeckiska maten så var den “kraftig#och det har jag svårt för. (En del bilder och mat påminner om den mat som tidigare serverades i Estland. Och anka avstår jag helst)
Men i Prag har jag också ätit “lättare” tjeckisk mat som jag uppskattade och jag provar gärna lokal mat, men då helt i små portioner. “Snabbmaten” lämnar jag därhän om så är möjligt.
Kul att höra om era erfarenheter vad gäller mat och dryck under resan och den som söker den finner ju…
24 juli 2016 — 17:37
Veiken säger:
Maten ser riktigt god ut med undantag för knödel. Den lägger sig som en sten i magen. Det finns ju annat, tack och lov!
Öl är inte min grej om den inte är mörk typ Guiness eller Murphy. Vin däremot rinner för det mesta ner alldeles av sig själv!
24 juli 2016 — 19:53
admin säger:
Ditte, en del av de vita vinerna hade ganska mycket sötma, det kan jag hålla med om. Det fanns många olika dock. Jag kan förstå om du tycker att maten är stabbig, men det finns som sagt mycket annat. Och hamburgaren ovan var både långsam och god 😉
Veiken, jag tycker oxå att knödel är lite tungt, men ok vid något enstaka tillfälle. Och det är ju tur att man får välja, öl eller vin 😉
24 juli 2016 — 20:42
Discovering The Planet säger:
En annan är uppväxt med stabbig mat och älskar det :).
Verkar som ni haft en fantastisk resa. Ha en fin sommar.
24 juli 2016 — 21:55
admin säger:
Discovering the planet, det var en riktigt kul resa faktiskt! Önskar dig oxå en finfin sommar!
25 juli 2016 — 8:06
Steel city anna säger:
Korv! Så himla mycket god korv. Karp tänker jag på också, det äter man traditionellt på julen. Annars soppa, soppa, soppa. Tjecker älskar soppor. Och bröd.
Detta är en kul bröllopstradition de har :):
Eating the soup jointly
At the wedding reception, the bride and groom are joined by being covered in a large cloth symbolizing unity, and then finish a bowl of soup using one spoon to symbolize cooperation. Another meaning, which may be even more substantial, is the symbol of the joint loaf of bread, from which it’s necessary to take and give by equal part to each other. Because of this concise symbolism, this tradition is still widely popular nowadays. (http://www.pragueweddingagency.com/czech-wedding-traditions/)
25 juli 2016 — 21:16
Frankie & Co säger:
Mums! Och spännande. Måste jag välja tar jag inhemsk traditionell mat och tjeckisk öl är ju bara fantastisk!
Lite som en man sa till sitt barn på ett hak en gång “ät upp köttet, potäter har vi hemme” när hen mumsade pommes…
25 juli 2016 — 22:14
ullie säger:
mmm ser gott ut
vi hade mat från alla länder här nere i stan för ett tag sen sånt gillar ja o massa nytt att testa sånt e kul
kram o fin tisdag
25 juli 2016 — 22:30
admin säger:
Steel city Anna, åh tack för din kommentar! Detta med karp minns jag att jag läst förut och detta med skeden på bröllop berättade någon om under resan. Kul att få höra en mer utförlig beskrivning!
Frankie & Co, haha, ja det gäller ju att äta av det dyra när man är ute. Det är ju rätt tänkt 😉
Ullie, visst är det kul att prova mat från olika länder!? 🙂
25 juli 2016 — 23:12
Frankie & Co säger:
Eller hellre passa på äta av det man inte har tillgång till hemmavid såsom utrikisk lokal mat ?
27 juli 2016 — 21:58