Meny Stäng

Mat och öl i Tjeckien

Vad tänker du på när du föreställer dig tjeckisk mat? En Staropramen kanske och en stabbig måltid? Det är inte helt fel tanke, men det finns annat också! Här presenterar vi våra erfarenheter och reflektioner kring mat och dryck i Tjeckien efter en veckas intensivt resande i landet.

Traditionell tjeckisk mat

Den traditionella tjeckiska maten är ganska stabbig. Man äter ofta kött av någon sort och till detta serveras gärna knödel, bakad på deg eller potatis. Andra vanliga rätter är schnitzel, korv och soppa. Vår favorit (som också serveras i Ungern) är nog anka som serveras med olika sorters kål.

Knödel
Kött med två sorters knödel, rikligt med sås och tranbärssylt på restaurang Harenda vid Landek Park Mining Museum i Ostrava
Anka och dumplings
Grillad anka med två sorters knödel och två sorters kål på restaurang i Brno
Soppa Tjeckien
Kålsoppa med kött och potatis på restaurang i Brno
Efterrätt Tjeckien
Äppelpajsliknande efterrätt på Harenda restaurang

Internationell tjeckisk mat

Om man tröttnar på den traditionella tjeckiska maten finns det massor av annat att välja på. I de städer vi besökte, Ostrava och Brno, fanns gott om restauranger som serverade hamburgare, pizza, pasta, kebab, mexikanskt, sushi, wok, sallad och så vidare. Naturligtvis hittar man också fine dining och lite mer experimentell modern mat, som på restaurang Scansen i Ostrava.

Hamburgare Tjeckien
Hamburgare på Hogo Fogo bistro i Ostrava
Mat Tjeckien
Paté till förrätt på restaurang vid äventyrsparken Heipark
Dessert Tjeckien
Efterrätt på vingården Madl i södra Tjeckien
Frukost i Tjeckien
Stor frukost med riktigt bra kvalitet på Hotel International i Brno

Öl i Tjeckien

Man ska naturligtvis dricka öl när man är i Tjeckien! Det finns både stora kända bryggerier och intressanta mikrobryggerier, och priserna är väldigt bra. Vi fick faktiskt besöka Radegast bryggeri i Ostrava. Just det besöket var inte fantastiskt kul för mig eftersom jag blev illamående av lukten (det luktade inte öl, utan det blir tydligen alltid en speciell otrevligt lukt under processen), men ölen i sig är ju väldigt god!

En sak som vi överraskades av i Tjeckien var att landet också producerar gott vitt vin vid vindistrikten i den södra delen av landet. Har du några erfarenheter av mat, öl och vin i Tjeckien?

Tjeckisk öl
Tjeckiskt öl från bryggeriet Radegast
Bryggeri Tjeckien
Besök på bryggeriet Radegast i Ostrava

Denna resa var en pressresa. Bilderna, texterna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Helena och Peter, FREEDOMtravel reseblogg