Meny Stäng

Mat och öl i Tjeckien

Vad tänker du på när du föreställer dig tjeckisk mat? En Staropramen kanske och en stabbig måltid? Det är inte helt fel tanke, men det finns annat också! Här presenterar vi våra erfarenheter och reflektioner kring mat och dryck i Tjeckien efter en veckas intensivt resande i landet.

Traditionell tjeckisk mat

Den traditionella tjeckiska maten är ganska stabbig, men också god! Man äter ofta kött av någon sort och till detta serveras gärna knödel, bakad på deg eller potatis. Andra vanliga rätter är schnitzel (rizek), korv och soppa.

Ofta får man rejäla portioner,så det gäller att tänka till när man beställer! Även om det är gott så kanske man inte alltid klarar både förrätt och huvudrätt … Här är några typiska tjeckiska maträtter:

Housecar
  • Anka (pecena kachna) med knödel och olika sorters kål, till exempel rödkål.
  • Vepro-knedlo-Zelo, det vill säga fläskkotlett med lök, som serveras med surkål och knödel.
Tjeckisk mat - Knödel
Kött med två sorters knödel, rikligt med sås och tranbärssylt på restaurang Harenda vid Landek Park Mining Museum i Ostrava
Anka och dumplings
Grillad anka med två sorters knödel och två sorters kål på restaurang i Brno
Tjeckisk mat - soppa
Kålsoppa med kött och potatis på restaurang i Brno
Efterrätt Tjeckien
Äppelpajsliknande efterrätt på Harenda restaurang

Internationell tjeckisk mat

Om man tröttnar på den traditionella tjeckiska maten finns det massor av annat att välja på. I de städer vi besökte, Ostrava och Brno, fanns gott om restauranger som serverade hamburgare, pizza, pasta, kebab, mexikanskt, sushi, wok, sallad och så vidare. Naturligtvis hittar man också fine dining och lite mer experimentell modern mat.

Hamburgare Tjeckien
Hamburgare på Hogo Fogo bistro i Ostrava
Tjeckisk mat
Paté till förrätt på restaurang vid äventyrsparken Heipark
Dessert Tjeckien
Efterrätt på vingården Madl i södra Tjeckien
Frukost i Tjeckien
Stor frukost med riktigt bra kvalitet på Hotel International i Brno

Öl i Tjeckien

Man ska naturligtvis dricka öl när man är i Tjeckien! Det finns både stora kända bryggerier och intressanta mikrobryggerier, och priserna är väldigt bra. Vi fick faktiskt besöka Radegast bryggeri i Ostrava. Just det besöket var inte fantastiskt kul för mig eftersom jag blev illamående av lukten (det luktade inte öl, utan det blir tydligen alltid en speciell otrevligt lukt under processen), men ölen i sig är ju väldigt god! Här är några exempel på tjeckiska öl och bryggerier:

  • Zatec, bryggeri grundat 1801. Guidade turer ges på tjeckiska.
  • Radegast, grundat 1970 i Ostrava. Guidningar ges på engelska.
  • Pilsner Urquell, grundat 1842, världskänt från Plzen.
  • Staropramen, grundat 1869. Det näst största bryggeriet i Tjeckien, exporterar till 37 länder.
  • Starobrno från Brno grundat 1872.
  • Budweiser Budvar, grundat 1895, Tjeckiens fjärde största bryggeriet
Tjeckisk mat och öl
Tjeckiskt öl från bryggeriet Radegast
Bryggeri Tjeckien
Besök på bryggeriet Radegast i Ostrava

Vin i Tjeckien

En sak som vi överraskades av i Tjeckien var att landet också producerar gott vitt vin i vindistrikten i den sydöstra delen av landet, bland annat i området Velke Bilovice. Här odlas bland annat druvor som Riesling, Pinot Blanc, Müller Thurgau och Sauvignon. I området runt Znojmo hittar du den lokala druvan Palava samt Grüner Veltliner.

Tjeckisk mat och tjeckiska viner

Sprit i Tjeckien

Den spritdryck som Tjeckien är mest känt för kommer från Karlovy Vary och heter Becherovka. Drycken är av typen bitter och historien startade med företagaren Josef Vitus Becher (1769-1840) som gillade att framställa sprit med olika örtsmaker. Hans son, Jan Becherov, tog senare över och år 1807 såldes Becherovka för första gången kommersiellt. Drycken kallades på den här tiden “English bitter” och användes för att bota sjukdomar, både fysiska och själsliga.

Restauranger i Tjeckien

Det finns gott om bra restauranger runt om i Tjeckien, allt från enklare krogar som serverar vällagad husmanskost till ställen med fine dining. Här är några förslag:

Restauranger i Prag

  • Lokal ligger på Dlouhá 33, Prag. Det här är en klassisk budgetrestaurant för lokalbefolkningen med underbar stämning!
  • Restaurang Oblaca ligger högst upp i tv-tornet i Prag. Restaurangen har väldigt bra mat och en fantastisk utsikt.
  • La Degustation Boheme Bourgeoise ligger på Hastalska 753/18 i Prag 1 och har 1 stjärna i Michelinguiden. 1800-talsrätter i modern tappning och avsmakningsmeny
  • Restaurang Alcron ligger på  Stepanska 623/40 i Prag. Har 1 Michelinstjärna och serverar luncher, middagar och avsmakningsmenyer.
  • Restaurang Field på U Milosrdných 12 i Prag. Hra 1 Michelinstjärna och serverar traditionell mat i modern tappning.
teryakimarinerade grönsaker, sötpotatismos och kokosnötsskum
Tonfisk med teryakimarinerade grönsaker på restaurang Oblaca i Prag

Restauranger i östra Tjeckien

  • Harenda Barborky restauranng på Pod Landekem 68, Ostrava. Här hittar man riktig tjeckisk god mat.
  • Restaurang Entrée ligger i Olomouc på Ostravska 1. Vi åt en avsmakningsmeny och var väldigt imponerade!
  • Atelier cocktail bar & Bistro på Koblizna 71/2 ligger i Brno och är kända för sin mat.
Tjeckisk mat på restaurang Entrée i Olomouc
Hjort med olika tillbehör, bland annat marinerad valnöt på restaurang Entrée i Olomouc

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare