Meny Stäng

Ostrava – från en grå stad till en stad i färg

Ostrava i Tjeckien ligger i den östra delen av landet, och har länge haft rykte om sig att vara en grå stad. Med tanke på att man förr bröt kol i gruvor och att detta länge var en kommunistisk stad med byggnader i betong är det inte så konstigt. Idag är detta, trots vissa grå minnesmärken, en färgstark stad med en populär festival och naturen strax inpå.

Ostrava i Tjeckien

Ostrava i Tjeckien ligger i den östra delen av landet. Det är kanske inte den mest vanliga destinationen att besöka, men om man vågar sig på ett besök finns det mycket att upptäcka!

Den grå staden Ostrava

På 1700-talet hittade man stora mängder kol i Ostrava, vilket gjorde staden till en industristad. Gruvverksamheten upphörde i huvudsak 1994, men det finns fortfarande omfattande stålproduktion samt gruvdrift i närliggande områden. Ett bra sätt att få utsikt över hela staden är att ta sig upp i Stadshusets torn.

Ostrava
Utsikt över Ostrava från stadshusets torn. I bakgrunden syns det gamla industriområdet.

Gatorna och husen runt det centrala torget är riktigt fina, men i övrigt består staden av många grå betonghus som lätt för tankarna till kommunisttiden. Även i Tjeckien har staden kallats för ”den grå” eller ”den svarta” staden.

Färgstarka Ostrava

Ostrava av idag är en betydligt mer färgstark stad. Varvat med de grå betonghusen hittar man den gamla stadsdelen med sina vackra hus, och där väggarna är för grå har målningar dykt upp för att ge staden liv.

Det som gör Ostrava idag mest färgstark är den stora musikfestival som anordnas i det gamla industriområdet varje år. Naturen bidrar också, med sin grönska, och med floden som rinner genom staden.

Från Stockholm till Ostrava
Ostrava Tjeckien
En gatuvy från centrala Ostrava

Kolgruvan Landek Park

Vi besökte den nerlagda gruvan Landek Park, som ligger en bit utanför Ostrava. Det är fascinerande att titta ner i de långa, trånga gångarna, och inte minst att titta på den skyddsutrustning arbetarna använde. Man kan utan att överdriva säga att man är glad att man lever idag, och inte på den här tiden.

landek Park
Gruvarbetare 1800-tal
Mask från 1886

Museet är fint och intressant att besöka. I slutet på turen finns möjlighet att krypa igenom riktigt trånga gångar, för att förstå hur arbetarna hade det en gång i tiden. Peter provade, och han såg glad ut när han kom ut!

Gruvarbetare

Ostravas ”vulkan”

Redan innan vi kom till Ostrava i Tjeckien fick vi veta att vi skulle besöka en vulkan. En vulkan … vad kunde de mena med det? Jo, den kulle som kallas ”Ostravas vulkan” heter egentligen Ema slag-heap. Detta är ingen riktig vulkan, men under mark brinner någon sorts avfall från Ostravas industrier. Branden har pågått i 60 år och temperaturen under jord är konstant 1500 (!) grader.

Ostrava volcano

Vad det är som brinner egentligen kan man ju undra? Det är i alla fall så varmt på kullen att snön smälter på vintern och växtlighet som annars inte finns så här långt norrut har slagit rot. En något udda sevärdhet kanske, och härifrån hade vi också utsikt över den industriella delen av Ostrava.

Ostrava Tjeckien

Båttur på floden Ostravice

Genom Ostrava flyter floden Ostravice och vi tog, tillsammans med de andra europeiska journalisterna en båttur, med kajak eller gummibåt. Vi valde gummibåt och med Peter som “kapten” bildade vi ett team tillsammans med två tyska och en slovakisk journalist.

Båttur Ostravice
De tyska journalisterna tyckte att Peter såg ut som Crocodile Dundee …

På väg från utflyktscentret gled vi smärtfritt medströms. På vägen tillbaka, när det var motströms, fick vi ta i lite och hjälpa till med lite kampsånger. Självklart blev det kul att “tävla” mot de andra lagen, och vilka vann? Jo, vårt lag förstås!

Ostravice Tjeckien

Festivalen Colours of Ostrava

När man startade upp musikfestivalen Colours of Ostrava ville man ändra det grå ryktet och ge staden färg. Vi måste nog säga att det har lyckats ganska bra. Festivalen arrangeras varje sommar och lockade i år runt 45 000 människor.

Colours of Ostrava
Colours of Ostrava

På en mängd olika scener spelas alla möjliga sorters musik: rock, pop, jazz, electro och världsmusik. Det gamla industriområdet där festivalen är en galet cool miljö, och här hittar man förstås också massor av stånd som säljer allt från kläder och design till öl och mat från alla världens hörn.

Susanne Sundfør
Vi såg bland annat den norska artisten Susanne Sundfør
Festival Ostrava
Det var inte bara roligt att fota artisterna själva …
Peter och Anna från bloggen Travel on a Cloud, som också skrivit om Ostrava och om festivalen
Peter och Anna från bloggen Travel on a Cloud i Jack Daniels-baren

Grön natur

Nästan överallt när vi kommer ut i den tjeckiska naturen överraskas vi av hur grönt det är, och detsamma gäller förstås för naturen runt Ostrava. Vi gjorde ett halvdagsbesök i bergsregionen Beskiderna, som sträcker sig mellan Polen, Tjeckien, Slovakien och Ukraina.

Vi fick veta att många tjecker i den här delen av landet gärna tar sig hit på sin lediga tid. Vi gjorde en kort vandring upp på berget Prašivá. Här uppe kunde man hyra rum i en enkel stuga och det pågick även ett bröllop här just när vi var här.

Tågresa från Prag till Ostrava

Hur tog vi oss till Ostrava då? Jo, vi flög från Stockholm till Prag, och därifrån tog vi tåg vidare mot Ostrava. Tåget var modernt och bekvämt (med en tågvärd som sålde mat, snacks och dryck i kupéerna samt fritt WiFi) och resan, som tog 3,5 timme, gick smidigt.

Prag tågstation
På tågstationen i Prag

Två bra restauranger i Ostrava

En av kvällarna letade vi upp restaurang Scansen där vi beställde vi in en maträtt som visade sig vara väldigt annorlunda – men god! Maträtten inkluderade en kalvbuljong med rotsaker som man åt som förrätt.

Sedan fortsatte man med det kokta kalvköttet tillsammans med en massa olika tillbehör: stekt potatis, stuvad spenat, stekta nudlar/pannkaksbitar, pepparrotssås och päronkompott. Tyvärr verkar det som att denna intressanta restaurang efteråt har stängt igen.

Restaurang Ostrava

En annan dag blev det hamburgare på HogoFogo bistro. Vi är inte så lättflirtade när det gäller hamburgare egentligen, men den här var riktigt bra!

Hamburgare Tjeckien

Shopping i Ostrava

Vi passade bland annat på att shoppa lite (billiga!) kläder i den stora och moderna gallerian Karolina innan vi lämnade Ostrava i Tjeckien. Peter hittade två par väldigt prisvärda skor. Vad som sedan gav honom energin att klättra in i en av lekställningarna vet vi inte riktigt …

Shoppingcenter Ostrava

Ett annorlunda hotell i Ostrava

Det finns många hotell att välja på i Ostrava, men eftersom vi var här under den stora musikfestivalen var precis alla hotellrum fullbokade. Vi fick rum på ett litet hotell i en privat villa som heter Garni och även här känns det som att hotellrummen egentligen var slut. Rummet vi bodde i kändes mer som ett privat vardagsrum och brukar nog inte hyras ut … Personligt var det i alla fall!

Ostrava hotell
Vårt rum på Garni i Ostrava

Fakta om Ostrava i Tjeckien

 • Land? Tjeckien
 • Indelning? Mähren-Schlesien
 • Invånare? 291 000 (2017)
 • Valuta? Korunas (CZK)
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Ostrava i Tjeckien

 • Flyg: Det går bra att flyga till Prag och fortsätta med tåg till Ostrava.
 • Tåg: Tåget från Prag till Ostrava tar cirka 3,5 timme. Tågen är bekväma med WiFi och försäljning av mat och dryck.
 • Bil/husbil: Det tar 7 h 45 minuter att köra från Rostock, om man räknar rent körsträcka. Det tar cirka 6 timmar att köra från Gdansk.

Restauranger i Ostrava

 • HogoFogo bistro ligger på Sokolská tř. 871/6. Serverar framför allt hamburgare och liknande rätter.
 • Harenda restaurant ligger vid gruvmuseet Landek Park. Serverar traditionell tjeckisk mat.

Sevärdheter i Ostrava

 • Stadshuset i Ostrava ligger på Prokesovo namesti 1803/8. Stadshuset har öppet de flesta dagar 9-19 (observera att ändringar kan ske).
 • Colours of Ostrava är en musikfestival som ararngeras varje år. Läs mer på festivalens webbsida.
 • Gallerian Karolina ligger på 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz.
 • Gruvmuseet Landek Park ligger på Pod Landekem 64, 725 29 Ostrava – Petřkovice. Läs mer på museets webbsida.

Denna resa var en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare