Meny Stäng

Ostrava – från en grå stad till en stad i färg

Vi är hemma från Tjeckien nu (och har faktiskt hunnit åka vidare till Polen) men jag bara måste visa några fler bilder från Ostrava i östra Tjeckien.

Ostrava gick Från en grå stad …

Ostrava är kanske inte den typiska semesterstaden. På 1700-talet hittade man stora mängder kol här, vilket gjorde staden till en industristad. Gruvverksamheten upphörde i huvudsak 1994, men det finns fortfarande omfattande stålproduktion samt gruvdrift i närliggande områden.

Gatorna och husen runt det centrala torget är riktigt fina, men i övrigt består staden av många grå betonghus som lätt för tankarna till kommunisttiden. Även i Tjeckien har staden kallats för “den grå” eller “den svarta” staden.

Vi passade bland annat på att shoppa lite (billiga!) kläder i den stora och moderna gallerian Karolina, och vi åkte också upp i stadshusets torn, så att vi fick utsikt över hela staden.

Ostrava town hall

Ostravas stadshus är från 60-talet

Ostrava

Utsikt över Ostrava från stadshuset. I bakgrunden syns det gamla industriområdet.

Ostrava Tjeckien

En gatuvy från centrala Ostrava

… till en stad med en färgrik festival

När man startade upp musikfestivalen Colours of Ostrava ville man ändra det grå ryktet och ge staden färg. Jag måste nog säga att det har lyckats ganska bra. Festivalen arrangeras varje sommar och lockade i år runt 45 000 människor.

På en mängd olika scener spelas alla möjliga sorters musik: rock, pop, jazz, electro och världsmusik. Det gamla industriområdet där festivalen är en galet cool miljö, och här hittar man förstås också massor av stånd som säljer allt från kläder och design till öl och mat från alla världens hörn.

Colours of Ostrava

Musikfestivalen “Colours of Ostrava” lockade i år ca 45 000 människor

Susanne Sundfør

Vi såg bland annat den norska artisten Susanne Sundfør

Festival Ostrava

Det var inte bara roligt att fota artisterna själva …

Peter och Anna från bloggen Travel on a Cloud, som också skrivit om Ostrava och om festivalen

Peter och Anna från bloggen Travel on a Cloud i Jack Daniels-baren

… och en grön natur

Nästan överallt när vi kommer ut i den tjeckiska naturen överraskas vi av hur grönt det är, och detsamma gäller förstås för naturen runt Ostrava. Vi gjorde ett halvdagsbesök i bergsregionen Beskiderna, som sträcker sig mellan Polen, Tjeckien, Slovakien och Ukraina.

Vi fick veta att många tjecker i den här delen av landet gärna tar sig hit på sin lediga tid. Vi gjorde en kort vandring upp på berget Prašivá. Här uppe kunde man hyra rum i en enkel stuga och det pågick även ett bröllop här just när vi var här.

Tjeckien

Denna resa var en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.