Meny Stäng

Fler vill campa – senaste nytt från branschen

Annons

På onsdagen var det dags för pressträff på Elmia Husvagn Husbil. Representanter från Elmia, SCR och Husvagnsbranschens riksförbund presenterade den senaste branschundersökningen och försökte sig på att spå framtiden. Vi berättar i korthet!

Nordens största branschmässa

Elmia Husvagn Husbil är Nordens största branschmässa för det mobila boendet. Det är 150 utställare här på en yta av drygt 33 000 kvadratmeter och det är helt fullt. Förra året kom 35 671 besökare och det är väl ingen som tror att det ska bli färre i år. Bara på mässcampingen bor ca 10 000 människor!

Uppsving för husbilar och husvagnar

Under 2016 ökade husbilarna i Sverige med drygt 34 % och husvagnarna ökade med drygt 15 %. Branschens egen prognos inför framtiden är odelat positiv och man tror på en ökning för husbilar på 20,5 % under 2016 och en fortsatt tillväxt på 6 % under 2017. Prognosen för husvagnar är också god, men lite mer försiktig.

Husbilar statistik

Därför vill fler campa

Det är ingen tvekan om att intresset för camping, och framför allt husbil, ökar. Så, vad beror det på? Om man ska tro gårdagens presentation finns det flera anledningar. Vad tror du?

  • Låga räntor och stark svensk ekonomi
  • Nya kundgrupper
  • Svensken är beredd att investera i sin fritid – man jobbar hårt och vill unna sig något på sin ledighet
  • Husbil har blivit status och camping har fått sin töntstämpel borttvättad
  • Ringar på vattnet – ju fler som kör husbil, desto fler vill prova på
  • Oroligheter i världen ger ökad vilja att semestra hemma

Att tänka på inför framtiden

Panelen tyckte att miljöfrågor måste bli en viktig fråga för framtiden, och nämnde att man kan arbeta med att få ner vikten på husbilarna och ta fram återvinningsbara material. Man pratade också om ”nya målgrupper”, som till exempel yngre personer.

Frågan är om man vet vad dessa yngre målgrupper vill ha? Vi tycker att man måste gå ut och fråga yngre campare vad de önskar sig av framtidens fordon och ställplatser/campingplatser. Annars finns det ju en risk att den här branschen blir lite …  mossig . Eller vad tror du?

Pressträff Elmia
Tomas Haglund från Husvagnsbranschens riksförbund, Jörgen Nyström från Elmia och Lars Isacsson från SCR

Läs mer: Vad händer på Elmia Husvagn Husbil 2016?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev