Meny Stäng

Azure window – en gång nominerad till världens åttonde underverk, har nu rasat

Idag presenterar vi ett gästinlägg av Julia Johannesson, som berättar om Azure Window, som nyligen rasade och störtade i havet …

Azure Window (även kallad Dwejra Window) är en 28 meter hög naturlig kalkstensbåge som gick att hitta på den västra delen av Gozo, en ö som tillhör Malta. Under flera år har det nominerade underverket sakta men säkert drabbats av erosioner,till den grad att delar av bågen med jämna mellanrum har rasat.

Under en längre tid har man räknat med att bågen någon dag snart kommer att ge sig, och förra veckan inträffade det man länge har befarat. Malta drabbades av rejäla stormar, så pass kraftiga att Azure Window till slut gav upp. Någon gång under natten mellan den 8 och den 9 mars rasade den kända sevärdheten i havet.

Vi pratade med Peter som jobbar som skribent för Casinotopplistan och bor på Malta och han  beskriver det såhär: ”Ena dagen så sitter jag med vänner och grillar där ute och nästa dag så är hela Azure Window som borta med vinden, bokstavligt talat.”

Som borta med vinden, bokstavligt talat.

Ett landmärke med lång historia

Azure Window har formats genom över 500 år av erosion från regn och hav. Länge har Azure Window varit ett landmärke som både har varit en väldigt stor turistattraktion på sommaren och även varit välbesökt av malteserna själva. Det har dock ganska länge även varit känt att landmärket inte kommer att stå för evigt då det med jämna mellanrum delvis har rasat och blivit mindre och mindre med årens gång.

Det började rasa delar från bågen någon gång i början av 80-talet och detta skedde till och från fram till 2012 då en stor del av stenen på ena sidan bågen lossnade. Sedan slutet av 2016 ska den maltesiska regeringen ha beslutat ett totalförbud att gå på bågen. Med den nya lagen kunde man bli bötfälld upp till 15 000 kronor om man går in på det avstängda området. Bilden ovan visar hur det såg ut innan raset 2012. Bilden nedan visar hur det såg ut efteråt.

Azure window

Vad gör man nu då?

Ingenting har egentligen förändrats. Malta är fortfarande en liten medelhavsö med fantastiskt väder 300 dagar om året, vackra utsikter, historisk arkitektur och god mat. Det enda som har förändrats är att du eventuellt har en plats mindre att besöka när du är just på Gozo. Något som är bra är att det faktiskt finns ett alternativ för Azure Window som inte ligger alltför långt ifrån.

Ett par kilometer norrut ligger Wied il-Mielah. Även om det inte är lika majestätiskt som Azure Window en gång var så är det helt klart värt ett besök. Förutom att det är tillåtet att klättra på kalkbågen  går det även bra att ta trappan ned till vattnet om man hellre vill dyka eller bara ta sig en liten simtur, vilket alltid är ett populärt alternativ när man befinner sig på Malta.

Azure widow i solnedgång

Prenumerera på vårt nyhetsbrev