Meny Stäng

Att bygga timmerhus på en ö i Mälaren

Annons

Om du följt vår blogg den senaste tiden vet du att Peter under två veckor hjälper våra vänner Lennart och Beata att bygga timmerhus på Ringsö i Mälaren. Lennart och Beata har själva byggt klart sommarhuset utvändigt, men invändigt finns i stort sett ingenting. Jag (Helena) är hemma och jobbar de här veckorna, men ville förstås komma ut och hälsa på till helgen …!

Ny båtmotor

När man har ett hus på en ö är man helt beroende av en båt som fungerar. Att båtmotorn gick sönder några dagar innan jag skulle hälsa på kändes inte så kul … men den nya motorn kom fram i tid!

I fredags kväll kom Peter, Lennart och Beata hämtade upp mig i Strängnäs (dit jag åkte med tåg). Därefter fortsatte vi med bil och privat liten motorbåt till Ringsö i Mälaren.

Att bygga timmerhus från grunden

Byggprojektet Lennart och Beata gav sig i kast med var gigantiskt, och ibland är det nog tur att man inte fattar i förväg hur mycket jobb det kommer bli! De byggde enträget i flera år, men sedan behövde de paus och lät huset stå ofärdigt i några år. För att komma igång igen har de tagit hjälp av Peter och Peters bror Dennis, som båda har stor erfarenhet från byggbranschen.

Det första som gjordes när Peter och Dennis kom hit i början på veckan var att bygga altan. Bra eftersom vi nu kan lasta ut alla prylar på altanen, så det blir plats att bygga inomhus. Därefter har de arbetat med att isolera taket. Inte det roligaste jobbet kanske eftersom man måste krypa under taknocken, eftersom det blir sjukt varmt och eftersom isoleringen kliar … men det måste ju göras!

Dessutom är det massor med jobb med allt från att slipa och måla till att arbeta på tomten och fixa mat till alla hungriga arbetare. Själv har jag utsett mig till ”förste skräpplockare” (och dokumentärfotograf, haha).

Isolera tak
Peter (t.h.) och hans bror Dennis isolerar tak
Skottkärra
Lennart i arbete på tomten
Bygga timmerhus
Ibland måste man pausa!

Härligt sommarväder

Även om det är en hel del hårt arbete här på ön så njuter vi ändå av sommarvädret! Det är skönt att inta måltiderna utomhus och det är bara en kort promenad till stranden. Om inte annat kan man behöva ta ett dopp där ibland! I huset finns ännu ingen sådan ”lyx” som rinnande vatten eller dusch …

Strand Ringsö
Någon har byggt en liten ”bar” med vinglas vid stranden …
Bad
Både Peter och jag badade på kvällen
Solnedgång över Mälaren
Solen går ner över Mälaren

Samling vid Vatten(Internet)Posten

Mottagningen för internet är riktigt dålig på Lennart och Beatas tomt, så när det är dags för dagens uppdatering på sociala medier går alla i samlad tropp till vattenposten, där mottagningen är bättre … (Att jag över huvud taget lyckas få iväg ett blogginlägg idag beror på att min dator får bättre kontakt med internet än vad mobiletelefonerna får.)

Internet spot
Dags för en paus med sociala medier vid vattenposten …

Har du några byggprojekt på gång i sommar, eller har du genomfört något bygge tidigare i ditt liv?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev