Meny Stäng

Prisade spahotell, borttappade pass och norska robotskepp

Annons

Då var det dags för veckans resenyheter igen! Den här veckan kan vi bland annat berätta att svenska spahotell vunnit fina priser i ”World Luxury Spa Awards” Hanoi, att var femte ung svensk tappar bort sitt pass och att vårt grannland Norge redan nästa år tänker skicka ut självstyrande robotskepp på haven.

Fri Roaming ger avkoppling

Surfen inom EU har släppts fri, vilket ger nya semestervanor. Enligt en undersökning bland 1000 svenskar, som gjorts på uppdrag av Telenor, känner sig nästan varannan person mer avkopplad med vetskapen om att alltid kunna vara uppkopplad. 

Sex av tio har mer kontakt med nära och kära på semestern och 75 procent säger att de nu slipper oroa sig för höga mobilräkningar. Ett fåtal (3 procent) känner sig dock mer stressade av att alltid vara tillgängliga i utlandet.

Fri roaming
Foto: Pixabay

Svenska spahotell är vinnare

När ”World Luxury Spa Awards” nyligen hölls i Hanoi överöstes Sverige med priser. Utmärkelsen delas ut i 32 kategorier och baseras på servicenivå och omröstning från gästerna. Hotel Tylösand kammade hem två priser och utsågs både till norra Europas bästa resort spa och bästa business spahotel. Bland övriga svenska vinnare fanns Sankt Jörgen Park Spa Hotel i Göteborg och Stenungsbaden Yacht Clubs spa – Bluewater Sports & Health Club.

Spa
Foto: Pixabay

En av fem unga tappar passet

Var tionde svensk har någon gång blivit av med passet och en av fem unga svenskar har tappat sitt pass. Det visar en undersökning, som gjorts av försäkringsbolaget If. Det är betydligt fler män (13 procent) jämfört med kvinnor (6 procent) som tappar bort passet. 

Att bli av med passet skapar problem för resenären, men det förlorade passet kan också bidra till kriminalitet. Polisen misstänker att det finns ett stort missbruk av svenska pass, som är mycket eftertraktade och kan säljas för tiotusentals kronor på den svarta marknaden.

Pass
Foto: Pixabay

Google inför personliga nyhetsflöden

Google är på väg att genomföra sin största förändring sedan 1996: personaliserade nyhetsflöden. Tanken är att direkt konkurrera med Facebook som tar mer och mer av vår tid. Flödena ska visa personaliserad information om sport, virala videoklipp och nyheter.

Google
Foto: Pixabay

Snart äger de flesta en mobil

Två tredjedelar (66 procent) av världens population förväntas använda mobiler år 2022, enligt en undersökning från Forrester. Detta är en enorm ökning från 2013 då siffran var 21 procent. Studien visar också att användandet av surfplattor minskar. Android förväntas stå för 73 procent av mobilmarknaden i år (1,8 miljarder användare), följt av Apple (21 procent) och Windows (4 procent).

Mobiltelefon
Foto: Pixabay

Norge kör snart robotskepp

Norge har utvecklat ett robotskepp som ska kasta loss redan nästa år. Skeppet är helt självkörande, drivs på batteri och har även robotarmar som kan kan lasta på och lasta av vid hamn. Skeppet heter Yara Birkeland, har noll utsläpp och är helt styrd av robotteknik samt artificiell intelligens. Vem ska nu de somaliska piraterna kidnappa och hålla som gisslan?, frågar sig Dagens Analys.

Missade du förra resenyheterna? Läs Campingrekord, kaffe i resväskan och många googlingar på Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev