Meny Stäng

4 bra julmarknader i Europa – rolig julshopping

Annons

Vi har haft en fin oktober, men det går mot mörkare och mörkare tider. Idag tipsar vi om fyra riktigt bra julmarknader i Europa. Passa på att ta en weekend till en europeisk huvudstad och kombinera julmarknad med annat som staden har att erbjuda. Alla julmarknader vi tipsar om ligger i Östeuropa eller på Balkan, vilket innebär att prisläget dessutom är bra. Är du sugen på julmarknad i år? Har du några andra bra förslag, förutom de fyra vi tipsar om?

Bra julmarknader i Europa med rolig julshopping

Östeuropa bjuder på många bra julmarknader. Eftersom prisläget är relativt lågt blir det dessutom billig julshopping. Här kommer fyra bra tips från FREEDOMtravel.

1. Prag med korv och ”Punch”

Om du vill frossa i god rejäl ”marknadsmat” tillsammans med stärkande drycker – då ska du åka på julmarknad i Prag. Här hittar du bland annat rejäla tjeckiska korvar, langos, grillad gris och det lokala bakverket ”trdelník”. Dryckernas dryck heter ”punch”, och är inte att förväxla med vår punch, men likväl en varm och stärkande alkoholhaltig dryck.

Förutom att Prag fylls av julmarknader veckorna innan jul är det förstås en intressant stad att besöka, med vackra historiska hus och restauranger med riktigt bra mat. Och om du (mot förmodan) inte fått nog av julmarknader kan du ta tåget vidare till den mysiga staden Olomouc, som också bjuder på en mysig julmarknad.

Julmarknad i Prag - billig julshopping
Bra julmarknader i Europa – billig julshopping

2. Warszawa med ljusshow

Om du gillar julbelysning – då har Warszawa julmarknaden för dig! Vi hade otur med vädret när vi var där förra året, men trots det fick polackerna till julstämningen med all fantastisk belysning. Precis överallt fanns lysande konstverk och installationer och det verkade som att varenda träd var upplyst.

Julmarknaden i Warszawa känns också genuin, med gott om lokalt hantverk och delikatesser som honung och marmelad. Här kan du också prova polska specialiteter som ”pierogi” och ”bigos”, och eftersom Polens huvudstad är en storstad finns det förstås också mycket annat att se och göra i Warszawa.

Julmarknad i Warszawa

3. Riga med hantverk och lyx

Julmarknaderna i Riga är inte speciellt stora, men å andra sidan finns det tre stycken! Här hittar du gott om charmiga stånd där du kan köpa stickade vantar, produkter i skinn och dekorerade pepparkakor. Om du känner sig lite kall finns det alltid ett stånd i närheten som säljer ”Black balsam” – en stark spritdryck som blandas med kaffe eller varm fruktdryck.

När du ändå är i Riga kan du med fördel passa på att ta en runda på den klassiska matmarknaden, som ligger inrymd i ett gäng gamla zeppelinerhallar. Du kan också, eftersom priserna är lägre än i Sverige, passa på att besöka riktigt bra restauranger eller njuta av en lyxig dag på spa.

Julmarknad i Riga

4. Zagreb med precis allt

Sist, men verkligen inte minst, måste vi presentera julmarknaden i Zagreb i Kroatien. Den här huvudstaden tillhör, med sin hanterbara storlek och sina charmiga gränder, en av våra favorithuvudstäder i Europa.

Veckorna innan jul blir det om möjligt ännu bättre här. Hela staden lyser upp med juldekorationer och belysning, spårvagnarna kör iklädda enorma tomteluvor och när man promenerar runt på torget är chansen stor att man möter ”St Nikolaus”.

Stånden tar aldrig slut och det är svårt att avgöra ”var” julmarknaden håller till, eftersom det känns som att den är lite överallt. Här kan man handla hantverk, lokala delikatesser och varmt rött eller vitt vin. När du ändå är i Zagreb ska du naturligtvis passa på att se dig om i de charmiga gränderna och passa på att äta lite god kroatisk mat.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Spårvagn Zagreb

Prenumerera på vårt nyhetsbrev