Meny Stäng

6-rätters festmiddag – vad kan gå fel?

När du läser det här har vi redan arrangerat vår 6-rätters festmiddag. När jag skriver däremot – då har vi det fortfarande framför oss. På lördagskvällen har vi bjudit in Peters bror Micke och hans fru Nilla samt våra vänner Lennart och Beata. Peter har planerat en middag med sex rätter, tillsammans med olika drycker. Här kommer en beskrivning av rätterna och förberedelserna – hur det gick får vi rapportera senare!

1. Bröd, oliver, skinka och ost

Om du oroar dig för att en 6-rätters festmiddag blir alldeles för mycket mat kan vi ju börja med att säga att portionerna förstås blir mindre än vanligt. Dessutom är det så att våra gäster kommer redan tidigt på eftermiddagen, så vi planerar att middagen får dra ut på tiden.

Vi börjar med några smårätter i vardagsrummet, och först till soppan förflyttar vi oss till middagsbordet. Som start blir det lite plock som påminner om Sydeuropa: grekiskt lantbröd tillsammans med grekisk olivolja att doppa i, prosciutto, några goda ostar och lite oliver.

Prosciutto
Prosciutto samt Gruyere och Appenzeller

2. Ostron

Rätt nummer två blir en ”lätt” rätt med några olika sorters ostron, som vi köpt i mataffären Matvärlden. Vi serverar dem med lime och sambal oelek.

Ostron
Ostronen ser lockande ut!

3. Kräftsoppa

Efter de första små rätterna är det dags att sätta oss till bords för lite soppa! Vi har lagat den här kräftsoppan några gånger tidigare och den är både god och enkel att göra. Man börjar med att fräsa lite rivna morötter, som sedan får koka med kräftost, creme fraiche, hummerfond och vatten. Vid servering lägger man i några kräftstjärtar.

Kräftsoppa
Kräftsoppan kan man förstås laga i förväg – sedan är det bara att värma och lägga i kräftstjärtarna!

4. Gratäng med hummer, pilgrimsmusslor och havskatt

När vi var i Kanada för många år sedan blev vi serverade en gratäng med bland annat hummer och pilgrimsmusslor. Vi har letat efter recept på en liknande rätt här i Sverige, men inte lyckats hitta något alls. Så då får man improvisera helt enkelt! Vi adderar havskatt, rör ihop en gratängsås och gratinerar med ost. Som tillbehör blir det saffransris.

Pilgrimsmusslor
Pilgrimsmusslorna är redo!

5. Lammracks, rotfruktspytt och basilikacreme

Dags för lite kött! Vi marinerar lammracks i rödvinsmarinad och tillagar i ugnen. Tillbehör blir en rotfruktspytt med potatis, morötter och palsternacka samt en ruskigt god basilikakräm (som vi gör då och då och som passa till typ allt – vi återkommer med recept!).

Rotfruktspytt
Rotfruktspytten går förstås att förbereda, så att den är nästan klar
Basilikacreme
Basilikacreme to die for

6. Efterrätt från Picard

Vid det här laget vill vi inte laga mer mat (och efterrätter är det vi är sämst på) så vi gör det enkelt för oss och hämtar efterrätter från den franska kedjan Picard.

Picard efterrätter
Små intressanta efterrätter från Picard

Dryckerna då?

Dryckerna är förstås också viktiga! Vi börjar med bubbel, som vi köpt i Tyskland. Till kräftsoppan och hummergratängen blir det vitt vin (Brocard) och till lammet blir det rött vin (The seven deadly zins).

Nyhetsbrev

Sedan har vi slagit till och köpt Hernö gin, som tillverkas i Härnösand och lyckats få utmärkelsen ”världens bästa gin” på World Gin Awards. Dessutom har vi köpt tonic water som ska vara extra bra. Så … vad kan gå fel? Hur det gick får vi berätta om senare i veckan helt enkelt!

Drycker festmiddag
Kvällens drycker

Prenumerera på vårt nyhetsbrev