Meny Stäng

Julbord, julresor och julklappar

Denna veckas nyheter på FREEDOMtravel handlar om julbord, julresor och julklappar. Bland annat. När vi gick igenom veckans skörd av resenyheter rådde inga tvivel om att vi sakta med säkert går mot juletider. Hur ser det ut för din del, har du börjat planera för eventuella julbord, julresor och julklappar? Eller tycker du att det är för tidigt att fundera på julen såhär i mitten av november?

Svenska Kocklandslaget komponerar Viking Lines julbord

Årets julbord på Viking Line är signerat Svenska Kocklandslaget. Gästerna utlovas traditionella julrätter, men också många gröna rätter och tillbehör, som till exempel sirapsstekt kålrot med whiskeyheddar och saffranskokt fänkål i vitvinssås.

Julbordet serveras i Viking Lines bufférestauranger 17 november – 26 december på alla fartyg utom Viking Cinderella, som har sin julbordsperiod 20 november – 26 december. Julbordet kostar från 299 kronor inklusive dryck.

Viking Line julbord

De mest ”Juliga” städerna valda

Den globala resesöksajten Skyscanner har frågat nästan 600 av sina besökare vad de tycker skapar julkänsla i en stad, och svaret är att belysning och dekorationer är viktigast, följt av en mysig julmarknad samt mycket snö. En riktig julstad ska alltså helst ha dessa tre komponenter. Skyscanner lät också besökarna rösta på årets svenska julstad och Stockholm fick flest röster, följt av Göteborg, Malmö, Östersund och Visby. I Europa fick London flest röster, följt av Lübeck och Berlin.

Julmarknad i Gamla stan
Julmarknad i Gamla stan i Stockholm, 2016

Gott om gruppresor över jul

Reseföretaget Rolfs Flyg & Buss påminner om att många i Sverige lever i ensamhushåll och att julen är en tid då ensamhet kan kännas extra tuff. Deras förslag är att åka på en social gruppresa och de tipsar bland annat om sina egna gruppresor till Dalarna samt till Lübeck i Tyskland, Innsbruck i Österrike och Cascais i Portugal.

För den som vill fira jul på mer exotiska platser tipsar de om Jambotours gruppresor till Vietnam och Tanzania, samt om Temaresors gruppresor till Burma och Serengeti inklusive Zanzibar.

Lubeck
Lübeck i Tyskland

Snart utses årets julklapp

Dagens Analys rapporterar att det snart, den 21 november, är dags för HUI att för 30:e gången utse årets julklapp. Oddsen pekar på att smarta högtalare och smarta klockor ligger bra till. Möjliga utmanare är en resa, en fotmassageapparat eller en crock pot (slowcooker-gryta med tidsinställning).

Förra året utsågs VR-glasögonen till årets julklapp, och året innan robotdammsugaren, men den allra mest kända julklappen är nog bakmaskinen, från premiäråret 1988.

Julklapp
Foto: Pixabay

Grekland sätter turistrekord

Med över 30 miljoner besökare hittills i år är det redan klart att Grekland sätter nytt turistrekord 2017, rapporterar TravelNews. Besökstillväxten är stor från nästan alla europeiska länder, inklusive Skandinavien.

Dessutom har besöken från USA, Kanada, Ryssland, Mellanöstern, Kina och Storbritannien ökat. Några förklaringar till ökningen är att det tillkommit över 150 nya flygningar in till landet, samt att linjer som normalt slutar i slutet av oktober har fortsatt till januari.

Grekland
Foto: Pixabay

Par blåsta på flygbiljetter

Expressens Allt om Resor rapporterade igår om ett par som blivit blåsta på biljetterna de köpt genom resesöktjänsten Travelgenio. På flygplatsen i Costa Rica kunde de inte hitta flygbolaget de skulle resa med, och personalen hade aldrig hört talas om det.

Till slut hittade de ytterligare ett flygbolagsnamn på biljetten, men det bolaget hade inte med dem i passagerarlistorna. Paret ringde till Travelgenio som skulle ha kundtjänst 24/7, men kom inte fram. Det slutade med att de fick köpa nya biljetter. Travelgenio har sedan 2015 anmälts sex gånger till Konsumentverket.

Flyg
Foto: Pixabay

Missade du förra resenyheterna? Läs Barn designar tåg och Stockholm ligger 2:a på lista

Prenumerera på vårt nyhetsbrev