Meny Stäng

Mest googlat 2017 – och här hittar tomten svenskarna

Vet du vad som är mest googlat 2017? Vi presenterar vad svenskarna googlat mest under året, bland annat relaterat till resor. Vi ger också tomten lite tips om var han hittar svenskarna i år, när han delar ut sina julklappar. Dessutom testar vi ett nytt sätt att presentera våra resenyheter. Vi har fått feedback om att nyheterna känns lite opersonliga. Idag blir det alltså lite mer personliga reflektioner och enbart egna foton. Vad tycker du – hiss eller diss?

Mest googlat 2017

Google har presenterat sin statistik över söktrender 2017. ”Med över 55 miljoner sökningar om dagen runt om i Sverige, ger listorna oss en inblick i några av de stora händelser, personer, fenomen och frågor som definierat året”, säger Andrea Lewis Åkerman på Google Sverige.

Reserelaterade sökningar handlar om giftermål i Las Vegas, hur lång tid det tar att få pass, hur många länder det finns i världen och vad ”farang” betyder. Här är topp-sökningarna inom varje område. Hela listan finns på Dagensanalys.se.

 • Hur-fråga: Hur gör man slime?
 • Vad-fråga: Vad betyder despacito?
 • Vem-fråga: Vem är SR-profilen?
 • Varför-fråga: Varför firar vi påsk?
 • Person: Martin Timell
 • Mest trendande: Fidget-spinner
 • TV och radio: SKAM
 • Mat: Chokladbollar
Varför firar vi påsk?
Påsk känns inte helt aktuellt just nu, men vi har tidigare skrivit om varför man firar påsk

Här hittar tomten svenskarna

Många svenskar firar jul hemma, men det är också många som reser bort över julhelgen – antingen utomlands eller inom landet. Enligt bokningsstatistik från Booking.com är följande destinationer och boendeformer mest populära över julen. Själva har vi firat jul utomlands många gånger, och en gång mötte vi tomten i Sälen.

 • Utomlands: Köpenhamn, Bangkok, London, New York, Miami
 • Sverige: Stockholm, Arlanda, Göteborg, Malmö, Västerås
 • Boende i Sverige: Hotell, vandrarhem, bed & breakfast, gästgiveri, lägenhet
Jul i Sälen
Vi mötte tomten i Sälen vintern 2008

Höjd skatt på nya husbilar

Caravan Club of Sweden skriver i sitt nyhetsbrev att riksdagen före jul kommer att fastställa det nya beskattningsförslaget som ska gälla bilar som registreras från och med 1 juli nästa år. Beslutet innebär dramatiska skattehöjningar för nya husbilar under de tre första åren.

Syftet är att med piska och morot få människor att köpa mer miljövänliga fordon. Caravan Club menar dock att det kan bli tvärtom när det gäller husbilar, eftersom de nyaste husbilarna är de bästa ur denna aspekt. Hur ser du på detta?

Husbil Freedom
De flesta husbilar, inklusive vår, drivs med diesel. Vi får se vart utvecklingen tar oss …

Nya fartygsviner hos Viking Line

Den 1 januari 2018 får Viking Line nya fartygsviner på hyllorna i taxfreebutikerna, restaurangerna och barerna ombord på rederiets sju fartyg. För perioden 2018-2019 presenteras nu ett ekologiskt franskt rödvin, ett australiensiskt vitt vin, ett italienskt mousserande och en äkta champagne. Enligt Viking Line har intresset för vin ökat bland kunderna, och därför satsar man på kvalitet, men samtidigt på rimliga priser. 

Viking LIne födelsedag
Senast vi åkte med Viking Line var när vi gjorde en dagskryssning till Åland 2016 för att fira Peters mammas 80-årsdag. Självklart spelar kvaliteten på mat och vin roll på en sådan resa!

Finland och Norge bättre på digitalisering

Sverige hamnar efter både Finland och Norge i digitaliseringen, enligt Vismas Digitaliseringsindex. Undersökningen bygger på svar från över 3 000 vd:ar och ekonomichefer inom privat och offentlig sektor, i små och medelstora företag. Finland är bland annat bäst när det gäller digitaliserad fakturahantering. Det enda vi är bäst på i Sverige är automatiserade betalningar. Digitaliseringen kommer ju snabbt nu, så här gäller det att hänga med tänker vi!

Helsingfors flygplats, på väg mot Åbo skärgård
Peter på flygplatsen i Helsingfors 2016

Missade du förra resenyheterna? Läs Vinterns hetaste resmål och arktisk ”ski & sail”

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev