Meny Stäng

Vinnare och förlorare, tåg till fjällen och direktflyg till Albanien

Annons

Denna vecka kan vi presentera resmålens stora vinnare och förlorare under 2017. Vi kan också berätta att svenskar gärna åker tåg till fjällen och att Apollo öppnar ännu en direkt charterlinje till Albanien, denna gång från Göteborg. Dessutom blir det senaste nytt om både konferensresor och träningsresor.

Vinnare och förlorare 2017

Svenskar gillar att resa och under 2017 slog semesterresorna utomlands alla tidigare rekord. Det totala antalet bokningar ökade med 14,6 procent jämfört med 2016, visar en Sifoundersökning från Ticket. Här är vinnarna och förlorarna bland resmålen 2017:

 • Årets weekendstad: Amsterdam (+37 procent)
 • Årets klättrare: Paris (+47 procent)
 • Årets semesterland: Storbritannien (+27 procent)
 • Årets semesterlandsraket: Italien (+38 procent)
 • Årets sol- och badraket: Split (+38 procent)
 • Årets förlorare: Antalaya (-12 procent)
In Amsterdam
Vi var också i Amsterdam 2017 – på konsert!

Lissabon hett för konferensresor

Upplevelser vid Medelhavet är det som lockar mest när svenska företag konfererar utomlands. Allra hetast är Palma de Mallorca som hamnar i topp som konferensresmål (+ 13 procent), men det är Lissabon som är den stora uppstickaren och mer än dubblerar sina volymer. Detta visar färsk bokningsstatistik från Resia Företag. Här är topp 5 konferensresmål:

 1. Palma de Mallorca
 2. London
 3. Malaga
 4. Barcelona
 5. Lissabon
Lissabon
Lissabon är hett för konferensresor

Populärt att åka tåg till fjällen

Tre av fyra väljer tåget som kollektivt färdsätt, när de ska på skidsemester i Sverige. Detta visar en Sifoundersökning från SJ. 74 procent väljer tåget, följt av flyg (33 procent) och buss (21 procent).

Främsta anledningen att välja tåget är att det är bekvämt (49 procent), miljövänligt (42 procent) och enkelt (35 procent). ”Att åka nattåg till fjällen med SJ är både bekvämt och enkelt. Det är en stor fördel att komma fram utvilad och ge sig ut i skidbacken direkt” säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

I skidbacken i Sälen, för många år sedan …

Göteborg får direktflyg till Albanien

Apollo utökar sin satsning på Albanien med direktflyg mellan Landvetter och Tirana. Redan tidigare har Apollo meddelat att de drar igång charter med direktflyg till Tirana från Stockholm och Köpenhamn. Samtidigt presenterar Apollo åtta nya hotell i sommarstaden Durrës i mellersta Albanien. Om man vill åka till charterorten Saranda finns sedan tidigare möjlighet att flyga till Korfu eller Ioannina i Grekland, och därefter fortsätta med transfer.

Saranda Albanien
Strandpromenaden i Saranda

Träningsprofiler lockar till träningsresor

Svenskarna vill träna på resan, men inte på familjesemestern enligt en Sifoundersökning från Resia. Träna vill man helst göra på renodlade träningsresor tillsammans med en känd profil som kan peppa och inspirera. Trenden är stark och Resia kommer därför köra träningsresor med profiler som bland andra Malin Ewerlöf, Petra Månström och Ida B Olsson. De mest populära träningsformerna på resan:

 1. Varierad träning
 2. Löptröning
 3. Skidor/simning/klättring
 4. Styrketräning/crossfit
 5. Yoga/meditation
Ida B Olson, workoutispassion. Foto: Pontus Höök

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Fejksemester, Instagramfusk och turistskatt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev