Meny Stäng

Träna på semestern – våra 11 bästa tips

I samarbete med Royal Vegas Casino

Träna på semestern, behöver man göra det? På senare tid har det blivit populärt med olika sorters träningsresor och aktiv semester. Men varför ska man träna på semestern? Det bästa är förstås om man kan kombinera en rolig aktivitet med semesterresan, så att man får motion och en upplevelse på samma gång.

Fitcation – nya trenden

Träningsresor har blivit hett och toppar trendrapport efter trendrapport. De stora resebyråerna arrangerar yogaresor, träningsresor, wellnessresor och även resor med maraton eller triathlon på agendan. Det är inte ovanligt med temaveckor där man till exempel varvar utomhusaktiviteter med hälsosam mat, spa och meditation. På senare tid har det blivit populärt att kalla dessa resor för fitcation, och kanske krydda dem med någon aktivitet som ger semesterkänsla, som vindsurfing, vågsurfing eller kitesurfing.

Träna på semestern - Kitesurfing
En kite-surfare vid Rewa i Polen

Hur kan man träna på semestern?

Vi är ärligt talat inte bäst på det här med att träna på semestern, men ibland försöker vi.  När vi reste runt Europa under ett helt år med husbil ansträngde vi oss för att inte bli alltför stillasittande. Nu ska vi snart resa runt Irland med husbil, och då skulle vi kanske kunna göra lite mindre vandringar? Här är våra 11 bästa tips för mer (och roligare) motion på semestern:

1. Promenera

Att promenera på semestern är ju ett utmärkt sätt att se sig omkring samtidigt som man rör på sig, oavsett om det är i naturen eller mitt i en stad.

Vad behöver man? Bekväma skor och bekväma kläder efter väder, samt gärna en ryggsäck istället för axelremsväska om man måste bära något

Våra erfarenheter? Vi promenerar jämt när vi är på resa, inte minst när vi är i en stad och vill se oss omkring. Då kommer det sig naturligt!

Vandring
På upptäcktsfärd runt en camping i Spanien

2. Jogga

Det som i stort sett alltid fungerar är att jogga. Man kan jogga både i städer och i naturen, och en av fördelarna är att man kan se sig om på samma gång.

Vad behöver man? Bra löpskor, träningskläder, vatten och kanske en liten ”nyckelhållare”. Själv måste jag dricka mycket när jag springer, så jag brukar fästa ett vätskebälte runt höfterna.

Våra erfarenheter? Vi tycker tyvärr att jogging är tråkigt men i perioder har vi ändå joggat på semestern, bland annat när vi stod en hel månad vid kusten i Albufeira i Portugal.

Nyhetsbrev
Jogging
Redo för en joggingtur på stranden i Albufeira, Portugal!

3. Cykla

Cykla passar bland annat perfekt för många som reser med husbil, och som har cykeln med sig. I många städer, och även på campingar, kan man också hyra cykel och på det sättet se sig om.

Vad behöver man? Bekväma skor, kläder för väder och kanske en ryggsäck.

Våra erfarenheter? Vi har ingen cykel i vår husbil, vilket gör att vi cyklar ganska sällan. Vid några enstaka tillfällen har vi hyrt cykel på campingar, bland annat på Öland och i Polen.

Öland
Hyra av cykel på Öland

4. Träna på gym

Om man bor på ett lite större eller finare hotell, eller på ett kryssningsfartyg, finns det ofta tillgång till gym. Det kan också finnas gymutrustning på vissa större campingar, men det är inte alls lika vanligt.

Vad behöver man? Träningskläder

Våra erfarenheter? När vi bor på hotell är det oftast några få nätter i sträck och då hinner vi sällan få till det där med träningen. Några enstaka gånger har det funkat, bland annat när vi bodde tio dagar på hotell i Kanada och jag var på konferens.

Gym på Freedom of the Seas
Peter testar gymmet på kryssningsfartyget Freedom of the Seas

5. Köra eget träningsprogram

En variant är att ta med sig ett eget träningsprogram. Vi har i många år kört ett program som vi har på en CD-skiva. Programmet kan sedan köras på hotellrummet, eller varför inte utanför husbilen.

Vad behöver man? Träningsprogram (online, på papper etc.), träningskläder och eventuell utrustning såsom motståndsband

Våra erfarenheter? När vi reste Europa runt med husbilen gick det relativt bra. Vi kände oss besvärade av att köra programmet till allmän beskådan på campingarna, så vi köpte ett ”träningstält”, det vill säga ett vanligt förtält …

Träning utanför husbilen - ett sätt att träna på resan!
Träning utanför husbilen – ett sätt att träna på semestern!

6. Simma

En aktivitet som många gånger nästan är självklar på semestern är ju att simma. Att simma är dessutom ett skonsamt sätt för kroppen att hålla sig i form.

Vad behöver man? Badkläder och handduk, om man dessutom vill snorkla kanske man vill ha ett cyklop

Våra erfarenheter? Självklart badar vi på semestern, och ibland blir det mer simmande och ibland mindre.

Brac
Peter simmar utanför ön Brac i Kroatien

7. Paddla kajak

Sist men inte minst ska man väl inte glömma att man kan hålla sig i form genom att göra aktiva aktiviteter på resan, som till exempel att vandra, cykla eller paddla kajak.

Vad behöver man? Bekväma kläder för väder, samt badkläder

Våra erfarenheter? Paddla är inget vi gör regelbundet, men vi har tagit chansen några gånger, bland annat i Stockholm, på Nya Zeeland och i Thailand.

Redo för en tur med kajak på Nya Zeeland
Redo för en tur med kajak på Nya Zeeland

8. Cykla mountainbike

Ett bra sätt att både hålla sig i form och uppleva resmålet på samma gång är att cykla mountainbike.

Vad behöver man? Gympaskor eller vandringsskor och bekväma kläder för väder (hjälm kan man låna där man hyr mountainbiken)

Våra erfarenheter? Vi har provat mountainbiking två gånger, den ena gången på Malta och den andra gången downhill i Schweiz. Två fantastiska upplevelser!

Mountainbike Gozo
Med mountainbike på Gozo i Malta

9. Klättra

Ytterligare ett sätt att vara aktiv på semestern är att prova på klättring. Samtidigt som man är fysiskt aktiv får man ta sig an en spännande utmaning.

Vad behöver man? Gympaskor eller vandringsskor för att ta sig fram till klättringsstället och bekväma kläder för väder (klätterutrustning kan man hyra av arrangören)

Våra erfarenheter? Vi har provat att klättra utomhus vid ett enda tillfälle, nämligen på Gozo i Malta. Häftig upplevelse!

Klättring Malta
Peter klättrar på Gozo i Malta

10. Rida

Att rida på semestern brukar vara ett bra sätt att uppleva naturen, ofta på platser där bilar inte kommer fram, samtidigt som man håller sig i form.

Vad behöver man? Bra skor (gärna med en liten klack för att inte glida igenom stigbygeln) och bekväma kläder för väder (hjälm får man låna av arrangören)

Våra erfarenheter? Vi ridit vid några enstaka tillfällen, bland annat i Sverige, på Island, på Nya Zeeland och i Mongoliet.

Ridtur Mongoliet
På ridtur på stäppen i Mongoliet

11. Åka skidor

Den perfekta aktiviteten på vintersemestrar är förstås att åka skidor. Skidor åker man för att det är roligt och för att uppleva den härliga vintern – och på köpet får man bra träning!

Vad behöver man? Skidkläder, skidglasögon, pjäxor, skidor, stavar och hjälm (skidutrustningen kan hyras)

Våra erfarenheter? Jodå, vi åker på skidsemester regelbundet, det vill säga vart tionde år, haha. För ca tio år sedan åkte vi skidor i Sälen och förra året åkte vi skidor i Österrike.

Skidor i Österrike
Skidåkning i Alpbachtal i Österrike

Brukar du träna på semestern? Vilka är dina bästa tips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev